maandag 23 juni 2014

Boekpresentatie Hels

HELS – een zinderende zomer thriller – is gelanceerd!


Het was een HELS karwei: in vier maanden samen een zinderende zomer thriller schrijven, een maand om de proeflezers op het manuscript te laten schieten en hun reacties te verwerken en een maand om de lancering voor te bereiden. A hell of a job, zou je denken, maar schrijfsters Marjolein van der Gaag en Marcella Kleine hebben ervan genoten!

Ze kennen elkaar nog niet zo lang. Kwamen elkaar op het spoor via hun boeken en hadden in het najaar van 2013 hun eerste ontmoeting. Toen nog niet wetende dat er negen maanden later een ‘kindje’ van hen samen geboren zou worden: HELS. Al bij de eerste ontmoeting was er een klik en veel herkenning. Vanuit een totaal andere levensfase waren er zoveel overeenkomsten, dat hun ontmoetingen niet anders konden verlopen dan chaotisch. Zoveel te vertellen, zoveel te bespreken en alles kris kras door elkaar. En dan nog vergeten de helft uit te wisselen. Het is maar goed dat HELS thuis geschreven werd en via de mail werd uitgewisseld.

Het plan voor HELS ontstond in januari. Er moest en zou een zinderende zomer thriller geschreven worden, die in juni – de maand van het spannende boek – zou uitkomen. En het is gelukt!!!!
Op 21 juni – het begin van de zomer – vond de boekpresentatie van thriller HELS plaats in Brasserie Meet & Eat in Heerde. Een mooie en sfeervolle locatie, waar alle gasten met koffie en thee en verrukkelijke lekkernijen werden ontvangen. Natuurlijk hebben Marjolein en Marcella verteld hoe het snode plan om samen een thriller te schrijven tot stand is gekomen. Ook haakten ze in op hun passie. Het schrijven, waardoor ze alles en iedereen om hen heen vergeten. Kinderen, die om aandacht vragen, eten dat staat aan te branden op het fornuis, het maakt ze allemaal niet uit. Eenmaal aan het schrijven, is de echte wereld niet meer van belang!
Ook zijn ze allebei geïnteresseerd in wat de mens drijft. Wat maakt dat op het oog fatsoenlijke mensen gruwelijke misdrijven plegen? Waarom vermoordde Marjoleins leraar Duits ineens zijn vrouw? En waardoor werd de moeder van een schoolgenootje van Marcella gedreven toen ze haar man ’s nachts met een bijl de hersenen insloeg? Met andere woorden: het kan dus overal gebeuren en dat is zo fascinerend. Er zijn hele onderzoeken uitgevoerd naar het uiterlijk van mensen en criminele aanleg. De bekende Italiaanse criminoloog Lombroso was ervan overtuigd dat je aan iemand kon zien of hij waarschijnlijk het verkeerde pad op zou gaan. Een brede kaaklijn, diepliggende ogen, doorlopende wenkbrauwen, hoge junkbeenderen, een asymmetrisch gezicht, een haviksneus. Bij deze uiteenzetting van Marjolein keken de gasten schichtig de ruimte rond. Was er iemand die aan deze beschrijving voldeed? Was er een crimineel onder het publiek? Maar bewijs is nooit geleverd, van de overtuiging van de criminoloog bedoelen we.
Foto’s van Marc Dutroux, Anders Breivik en Wolfgang Priklopil werden omhoog gehouden. Zien zij er direct herkenbaar uit als een gevaarlijk gek? En dan de grote seriemoordenaar Ted Bundy, die er uitzag als de ideale schoonzoon, psychologie en rechten had gestudeerd en van wie niemand ooit vermoedde dat hij tientallen en misschien wel honderd vrouwen heeft vermoord....
Natuurlijk werd er ook voorgelezen uit HELS. Bij het horen van de beklemmende proloog werd het stil en kregen Marjolein en Marcella zelf ook kippenvel op hun armen. 


En toen kwam het moment waarvoor ieder naar Heerde gekomen was: de overhandiging van het eerste exemplaar van HELS aan Fenny van Ark, de directeur van Brasserie Meet & Eat in Heerde.
Met deze overhandiging wilden Marjolein en Marcella haar bedanken voor de gastvrijheid, die zij daar de afgelopen maanden hadden ondervonden. De schrijfsters wonen zo’n anderhalf uur rijden van elkaar vandaan en Heerde ligt daar precies tussen in, is makkelijk te bereiken en heeft een groot parkeerterrein. Vooral dat laatste was natuurlijk erg belangrijk voor Marcella, weten we uit haar column ‘De P van parkeren’. Heerde is dus de plaats waar snode plannen werden gesmeed.
Ingrid Dekker, die Marcella getipt had over het boek ‘Gevaarlijk Spel’, werd ook in het zonnetje gezet. Zonder haar hadden Marjolein en Marcella elkaar waarschijnlijk nooit ontmoet en was HELS er niet gekomen. ‘Gevaarlijk Spel’ was voor Marcella aanleiding om contact te zoeken met Marjolein. Toen Marjolein ook Marcella’s boek ‘Schijnvertoning’ had gelezen, wisten ze genoeg. Er moest een ontmoeting volgen. En van het een kwam het ander.


Marjolein van der Gaag schreef eerder de thrillers ‘Gevaarlijk Spel’ (2012) en ‘Palm Village’ (2013).
Marcella Kleine schreef de spannende boeken ‘De Voltooiing’ (2012), ‘Schijnvertoning’ (2012) en de psychologische thriller ‘Schemergebied’ (2014).Geen opmerkingen:

Een reactie posten