vrijdag 16 mei 2014

De boekenkast van Anya Niewarra



1. Wat heb je in je boekenkast staan?
Allereerst: ik zit nu in een verbouwing van een rijksmonument. Al 2 jaar. Al mijn boeken zitten nog in de container. Dus ik heb nu geen boekenkast. Alleen dozen met daarin de boeken. Maar als ik de boekenkast over een half jaar (hoop ik) weer heb opgebouwd, dan staat daar van alles in. Ik lees ook van alles. Van geschiedenis, reizen, kunst, filosofie, romans, essays, etc.


2. Mijn favoriete boek: heb ik niet echt. Wel boeken uit mijn kinderjaren die mij destijds geraakt hebben en die ik nooit heb weggedaan. Een van de meest dierbare is Gejaagd door de Wind van Margareth Mitchell.

Ik heb het van een vrouw gekregen die naast mij in het ziekenhuis lag toen ik een operatie aan mijn been had ondergaan (ik ben licht kreupel geboren en heb in mijn kindertijd verschillende hersteloperaties gehad). In die tijd was er nog geen tv in de ziekenhuiskamers, dus er was weinig vermaak. Het was één van de eerste 'grote mensen' boeken die ik las en het nam mij helemaal mee naar de wereld van de Amerikaanse burgeroorlog en Rhett en Scarlett. Fantastisch. Wat heb ik genoten van dat verblijf in het ziekenhuis!

3. Aan welk boek uit mijn jeugd heb ik fijne herinneringen: oeps! Net al gezegd. Een ander boek dat ik erg mooi vond was de Angelique serie. Medio jaren 70 waren de bioscoopfilms van Angeliqie op TV te zien. Ik was toen ca. 12 jaar en wij hadden net TV. Ik ging helemaal op in die films. Als kerstcadeau kreeg ik toen deel 1 van die Angelique boeken. Ging ik ook helemaal in op. Uiteindelijk heb ik via de bibliotheek alle boeken uit die serie gelezen. Ik heb dat eerste boek nog steeds. Met de knipsels uit de TV gids over de film.





4. Hoeveel boeken ik op een jaar lees. Moeilijk te zeggen. Valt vakliteratuur ook onder? Ik moet namelijk best veel lezen voor mijn werk (Destination Marketing) . Ik denk dat ik onder de categorie 'alleseter' val. Ik wissel tussen non fictie en fictie. Op dit moment zit ik in de filosofische mood. Dus filosofieboeken. Vorige week heb ik een boek gelezen over Zenmeditatie op het werk. Op dit moment lees ik De Nieuwsfabriek van Rob Wijnberg. Gisteren gekregen van mijn schoonzoon. Kan zijn dat ik volgende week De Zoon van Philip Meijer lees (Roman). Die heb ik namelijk al klaar gelegd. Daar ik geen TV kijk en ik vrijwel altijd een half uurtje lees voor het slapen gaan, kan mijn leeslust op jaarbasis aardig oplopen..



5. Welk boek zou je willen aanraden. Pfff. Dat vind ik écht een moeilijke vraag. Zoveel! Laat ik maar een boek pakken dat mij tot de tranen toe aan lachen heeft gemaakt: de 100-jarige die uit het raam klom en verdween'.





Anya Niewarra is een van de kanshebbers voor de Schaduwprijs met haar boek Vrij uitzicht. Op 29 mei wordt bekend gemaakt of Anya of een van de andere drie kanshebbers de prijs heeft gewonnen.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten