vrijdag 18 april 2014

Thrillersalon zondag 13 april 2014

Elke derde zondag van de maand (voor de mensen die nu snel gaan rekenen: 13 april was een uitzondering) vindt de thrillersalon plaats. Schrijfsters Carla de Jong en Annet de Jong presenteren deze salon waar elke keer een bekende en een iets onbekendere schrijver plaatsnemen. Deze zondag waren dat Edward Hendriks en Tomas Ross.

Met Tomas Ross werd gestart: zijn laatste boek is gebaseerd op de moord op Theo van Gogh, een goede vriend van Tomas. Hij vertelde wat dingen over Theo, zoals dat Theo bij zijn ouders altijd heel beleefd was. Dat Theo altijd vroeg"Papa hoe gaat het met u", iets wat niet lijkt te kloppen bij het beeld wat mensen van Theo hadden.
Tomas is nu bezig met een boek rondom Joris Demmink. Alle belangrijke onderwerpen rondom het koningshuis heeft hij al in boeken verwerkt (Mabel,Maxima en Bernhard bijvoorbeeld). Soms wilt hij het zelfs bijna voor Joost Demmink opnemen, omdat  allerlei idioten Demmink nu van alles beschuldigen. Zoals bijvoorbeeld de moord op Marianne Vaatstra, ondanks dat er nu een bekennende dader vastzit. De complottheorien denken dan weer dat de bekentenis gekocht en bedacht is.


"Ik wil Championsleague spelen met de thrillers"

Tomas is weer genomineerd oor de Gouden Strop. Zou hij hem aannemen als hij hem won? Tomas heeft nogal kritiek gehad op de Gouden Strop. Zijn vrouw vindt hem heel dom als hij het niet zou aannemen, was zijn antwoord.
 Dertig jaar geleden heeft hij de Gouden Strop zelf opgericht. Toentertijd was er veel te weinig aandacht voor thrillers. Hij ergert zich aan de labels als literaire thriller. Alle thrillers zijn literatuur vindt hij.

Er is bij Cargo een Tomas Ross Crimefonds opgericht. Veel mannen zijn afgehaakt met het lezen van thrillers. Vroeger waren thrillers juist een mannenzaak. Tomas spreekt veel met de mensen van boekwinkel Paagman en hoorde van hen dat weinig mannen nog thrillers kopen.
De bedoeling is dat er zes thrillers per jaar in dit fonds gaan verschijnen. Mochten er echter bijvoorbeeld maar drie echt goede boeken boven komen, dan worden het er gewoon drie. Je moet alleen goede boeken uitbrengen. Deze boeken moeten originaliteit hebben. Hij vindt vele thrillers veel van hetzelfde. De uitgevers hebben de markt overspoeld. Tomas hoopt de witte raaf tussen de boeken te ontdekken.



Na Tomas Ross kwam de bekende boekhandelaar Wim Krings (bekend geworden door zijn maandelijkse bijdrage in DWDD). Deze maand had hij twee tips: Michael Berg met Heller en Sabine Durrant met Onder je huid. Zie voor verdere info onder Nieuws bij De tips van Wim.

Vervolgens schoof Edward Hendriks uit. Deze dag was de boekpresentatie van zijn tweede boek Gezworen Vrienden. Dit boek reikte hij uit aan zijn vrouw.
Carla de Jong was met zijn boek om 18.00 sávonds begonnen en sloeg hem om  klokslag 12 dicht. Edward vertelde zelf 25 jaar bij de scouting gezeten te hebben. Maar het boek is geen verwerking van een jeugdtrauma. De hoofdpersoon in het boek is nogal een dominante figuur, maar de schrijver heeft niet veel van zijn eigen persoonlijkheid in de hoofdpersoon verwerkt.
Bij het boek zit een soundtrack. Zowel op spotify als via QR codes kan je de desbetreffende nummers luisteren. Het zijn nummer van uit de tv serie Tour of Duty, waar Edward vroeger graag naar keek en waar de hoofdpersonen in het boek ook fan van zijn. Zo komen er nummers van The Birds, Stones, e.d voorbij. Ook is er van het boek een trailer gemaakt.
Tomas Ross weet niet of zo'n trailer werkt. Misschien is het de toekomst, vraagt hij zich af.
Edward vertelt over de groepjes binnen de groep scouting, waarmee je alles wilt doen: samen in de tent en samen opdrachten uitvoeren. Echter zo'n groep valt later toch uit elkaar. En vaak valt het tegen als je elkaar veel later weer ontmoet.

Edward heeft voor gezworen vrienden weinig research gedaan. Wel heeft hij een lange periode zijn boek laten liggen. Toen heeft hij het weer opgepikt en moest van zich zelf 500 woorden per dag schrijven. Via een speciaal computerprogrammaatje mocht hij pas stoppen als het groen werd.
Mocht het boek Gezworen vrienden een groot succes worden, dan zou hij graag een dag minder willen werken en dan gaan schrijven die dag.

Veel te snel is dan zo'n thrillersalon al weer voorbij. Het was voor mij de eerste keer dat ik er bij was, maar zeker voor herhaling vatbaar. Leuke brouwerij/omgeving, gemoedelijk en ongedwongen. Volgende maand Esther Verhoeff en Danielle Hermans over hun gezamenlijk boek wat rond die tijd uitkomt.





1 opmerking:

  1. Karin Kallenberg26 april 2014 om 16:00

    Heel leuk om te lezen. Ik had ook willen komen. Door dit verslag was ik er toch een beetje bij. Dank je!

    BeantwoordenVerwijderen