maandag 10 maart 2014

"Mijn zusje" - Joyce Maynard

Titel: Mijn zusje
Auteur: Joyce Maynard
Uitgever: Orlando
ISBN: 978 90 22960349


Op de achterflap van Mijn zusje staat de volgende beschrijving:

Wanneer het hun vader, de politieagent belast met het onderzoek, niet lukt een seriemoordenaar te pakken zien twee zusjes hoe hij hier langzaam aan onderdoor gaat. Ze besluiten hun vader te helpen en de moordenaar uit de tent te lokken, met dramatische gevolgen......
Pas jaren later weet de oudste zus de dader op te sporen. Hierdoor komt echter een diep begraven familiegeheim aan het licht.


Mijn zusje is het verhaal van Rachel, de oudste zus, die 30 jaar na de moorden terugkijkt op deze periode in haar leven. Een tijd waarin ze als pubermeisje droomt over een carrière als schrijfster en over jongens. De speciale band met haar jongere zusje Patty en de beschadigde band met haar vader zijn de belangrijkste thema's in het boek. De seriemoorden spelen zeker een belangrijke rol in het verhaal. De gruwelijke moorden en het mislukte politieonderzoek van haar vader zetten een duidelijke stempel op de rest van het leven van Rachel. Zelfs 30 jaar later kan ze deze zaak niet loslaten en is het vinden van de moordenaar een obsessie voor haar geworden.


Toen ik de achterflap las stelde ik me een boek voor vol spanning en actie en met een groots politieonderzoek. Aangezien het boek een thriller is riep de omschrijving diep begraven familiegeheim dan ook beelden bij me op waarbij er ergens toch minstens een lijk verstopt moet zijn. Het viel dan ook tegen dat het boek meer een spannende roman bleek te zijn dan een thriller die je op het puntje van je stoel laat zitten.

Het is bij dit boek dan ook moeilijk om te zeggen of ik het een aanrader vind of niet. Na het lezen van het eerste deel had ik zeker gezegd dat ik het geen aanrader vond. Vanwege mijn verwachtingen over het boek miste ik het thrillergevoel en de actie. De wat aparte en langdradige vertelstijl wist me niet te pakken of te boeien. Ook de hoofdpersoon Rachel wist me niet te raken of in haar belevingswereld mee te trekken. Zonder moeite kon ik het boek wegleggen om wat anders te gaan doen. Maar toch wist het boek hier en daar indruk te maken met de droge humor die er soms in zit en een aantal spannende stukken. Heel langzaam wisten de personages meer indruk te maken en konden hun belevenissen zelfs ontroeren. De lange terugblikken over de vader van Rachel, die in het begin stoorde, werden langzaam aan interessanter.
Het laatste deel van het boek vond ik echt de moeite waard en heb ik in één keer uitgelezen. Het lange stuk ervoor komt dan in van alles terug en geeft inzichten die het verhaal ondersteunen en boeiender maken. Het dramatische familiegeheim aan het einde van het boek vond ik persoonlijk wel meevallen maar verder was het slot origineel en prachtig uitgewerkt.


Terugkijkend is het nog steeds moeilijk om te zeggen of het boek een aanrader is, want echt vol spanning zit het niet. Toch is het een mooi boek waar je langzaam in komt en op den duur toch wel door geraakt wordt. Als thriller zou ik het niet aanraden, maar als een roman over twee zussen en de verwoestende gevolgen die een seriemoordenaar op het gezin heeft is het de moeite van het lezen waard.


3 sterren

Connie

4 opmerkingen:

  1. als je dan leest de verwoestende gevolgen die een seriemoordenaar heeft op een gezin, denk je echt wel een hele spannende thriller te gaan lezen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb het boek nog steeds niet, maar het staat wel op mijn verlanglijstje.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het staat ook op mijn verlanglijstje...zou het zeker nog graag lezen.

    BeantwoordenVerwijderen