dinsdag 11 maart 2014

"De top" - Monique Koemans

In het boek “De top” schrijft Monique Koemans een boeiend verhaal over de nucleaire topconferentie die later deze maand (maart 2014) in Den Haag gehouden wordt. Het is een thriller in het in Nederland weinig beoefende “future faction”: een blik in de toekomst op basis van ware gebeurtenissen.

Myrthe woont samen met haar man Robert en hun tweeling Jochem en Boele in Den Haag. Ze werkt als studentcoördinator op de Haagse campus van de universiteit Leiden en is bevriend met Laura. Myrthe leidt een op het oog onbezorgd leven maar zij blijkt een duister verleden te hebben. Na haar afstuderen is zij in 1993 benaderd door de mysterieuze Marc die haar confronteerde met bijzondere details over de Bijlmerramp waarbij haar vader als piloot van het El-Al-vliegtuig om het leven kwam. Myrthe heeft zich toen laten overhalen tot het verrichten van geheimzinnige opdrachten in opdracht van geheime diensten.
In de aanloop naar de nucleaire topconferentie NSS van 24 en 25 maart 2014 in Den Haag wordt Myrthe weer actief in haar oude stiel. Ze ontmoet oude strijdmakkers uit een opdracht in Damascus, en richt in opdracht haar pijlen op professor Ramov, een kerngeleerde die volgens de inlichtingendienst een cruciale rol gaat spelen in informele onderhandelingen tussen de VS en Iran die tijdens de NSS ergens in Den Haag zullen plaatsvinden. Saillant detail is dat Myrthe’s vriendin Laura een belangrijke rol speelt in de veiligheidsoperatie rond de conferentie.
Er ontspint zich in een interessante plot met veel dynamiek. De heftige apotheose van het verhaal is op 23 maart 2014.


Monique Koemans schrijft in zeer toegankelijke taal en is erin geslaagd een intrigerend verhaal te componeren. Het boek is opgebouwd in korte hoofdstukken die steeds als titel de aanduiding van een dag van een datum in 2013 of 2014 dragen. Het verhaal is spannend en absoluut lezenswaardig.

Niettemin zijn er enkele punten van kritiek.
Opmerkelijk is dat ongeveer halverwege het boek viermaal een verkeerde dag van de week wordt vermeld bij een datum, beginnend bij de niet bestaande dag “zaterdag 18 februari 2014”.
Voorts gebruikt Myrthe te pas en te onpas het stopwoordje “shoot” hetgeen de lezer –mij in ieder geval- kan gaan irriteren.

Tot slot is de scene waarin Myrthe gevangen wordt gehouden in de badkamer van een hotelkamer in Des Indes volstrekt ongeloofwaardig. Haar polsen zijn daar vóór haar lichaam vastgemaakt met een tie-wrap, een methode die geen enkele crimineel zou hanteren omdat die de kans op een bevrijding door het slachtoffer zelf aanzienlijk vergroot. Myrthe vindt dan in de prullenbak een scheermesje dat zij in haar mond neemt in een poging om de tie-wrap door te snijden. Wie zich wel eens aan een scheermesje heeft verwond, weet dat dit schier onmogelijk zo niet levensgevaarlijk is. Dit is zo’n experiment waarvan de kenners zeggen: “don’t try this at home”.

Het schrijven van een verhaal over een toekomstige gebeurtenis is bijzonder en zeer te waarderen. Koemans heeft eerder een “future faction” geschreven over de kroning van Willem-Alexander. Dat boek ga ik nog lezen.


Het verhaal “De top” is zeker de moeite van het lezen waard en krijgt drie sterren.

Charles

2 opmerkingen:

  1. Ik ben benieuwd naar het boek, hij ligt hier nog op de stapel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vond hem spannend. Las over de verkeerde data heen, maar irriteerde mij ook aan het steeds terugkerende "shoot". Maar goede Nederlandse thriller!

    BeantwoordenVerwijderen