zaterdag 22 maart 2014

De boekentips van Wim Krings


Wim Krings is boekhandelaar in Sittard en lid van het boekenpanel van DWDD. In 2007 werd hij verkozen tot beste boekverkoper, een erkenning die elke boekverkoper slechts een maal per loopbaan kan krijgen. Wim is fervent thrillerlezer en oprichter van de website www.thrillerboek.nl.

Elke maand geeft hij bij de thrillersalon een aantal tips over goede thrillers. Deze maand gaf hij de volgende drie tips:

"IK BEN PELGRIM" door Terry hayes
Op het moment dat ik een boek onder de ogen krijg waarop staat:" De enige thriller die je echt moet lezen!" word ik argwanend. Ik ga dan extra kritisch lezen want wie zegt dit en waarom.

Ik begon dus aarzelend te lezen en met enig voorbehoud. Tenslotte laat ik mij niets voorschrijven wat te doen! Daarbij komt dat dit boek een genre is dat niet mijn voorkeur heeft. Spionage en geheime diensten hebben John Le Carre en Frederick Forsyth namelijk subliem op de kaart gezet en ik ben te vaak teleurgesteld in de boeken daarna.

Maar dan dit boek. Het eerste stuk is goed beschrijvend hoe "de Pelgrim" is geworden zoals hij is. Een geheim agent die nog geheimer is dan de geheime dienst en vaak alleen bezig is en waarvan ook weinigen het bestaan van weten. Daarnaast goed beschrijvend hoe de "Saraceen" terrorist is geworden.

Maar dan begint het verhaal nog boeiender te worden: het kat en muisspel tussen Pelgrim en Saraceen. Wat zijn de plannen en hoe zijn ze verijdelen? Dit wordt ontzettend goed opgebouwd. de spanning wordt steeds meer opgevoerd en laat je niet meer los. De hoofdstukken worden ook steeds korter en korter en gaat naar een geweldig einde.

Niet mijn genre maar waanzinnig goed. Ja dit boek moet je lezen maar natuurlijk niet het enige boek! Ik weet er nog wel een paar maar Terry Hayes weet je ontzettend goed te boeien en de ruim 700 pagina's zijn zo voorbij!
Vijf sterren *****




AMBERWOEDE door Nathalie Haynes


De grens tussen literatuur en thriller wordt steeds vager. Ook Amberwoede is zo'n boek. De vrouwelijke regisseur Alex Morris verhuist van Londen naar Edinburgh nadat haar verloofde vermoord is. Zij gaat lesgeven op een school waar kinderen zitten die ehct aan de allerlaatste kans bezig zijn. Dieper zakken kan niet of jawel maar dan belanden ze in de (jeugd)gevangenis.

Alex probeert de jongeren aan de hand van Griekse klassieken weeer een richting te geven. Bij de ene lukt dat beter dan bij de andere. Daarbij raakt zij ook regelmatig gevoelige snaren bij hun.

Alex zelf heeft het ook niet makkelijk en de dood van haar verloofde blijft maar rondspoken en ook de rechtzaak hierover houdt har bezig. Meestal gaat zij op vrijdag naar Londen en ogenschijnlijk zonder doel. Dit ontdekt Mel, een van de jongeren uit haar 4de jaars klas. Een gedeelte van het verhaal gaat ook via haar dagboek wat zij gaat bijhouden op advies van Alex.

Amberwoede is een boek waarbij de misdaad een ondergeschikte rol lijkt te hebben maar wel het belangrijkste thema blijkt te zijn. Langzaam wordt duidelijk wat er gebeurd is en de onrechtvaardigheid.

De klas wordt ook in verwarring gebracht en weet niet altijd alles in het juiste perspectief te plaatsen maar dat is ook niet vreemd als je ziet wat hun verleden is.

Amberwoede is een boek met een grote onderhuidse spanning en bleef mij boeien tot het laatste moment.
Vier sterren ****

"TANKSTELLE" door Auke van Stralen

Een bijzonder boek. Een boek dat op de scheidslijn ligt van literatuur en thriller. Dat is niet makkelijk maar het is Auke van Stralen goed gelukt! Student Douwe kan via vrienden van de voetbalclub bij een tankstation komen werken bij de toiletten. Tja en als student heb je natuurlijk wel geld nodig en dan ga je er voor. Toni, die daar ook werkt, introduceert Douwe bij VOWA. Hier gaat hij koerierdiensten voor doen in hele mooie auto's. Ze doen dat met twee man. Meestal samen met Toni of Mehmet. Douwe snapt al snel dat het niet gewoon "zeepjes" zijn die ze vervoeren! Daarvoor zijn de verdiensten te hoog.

Douwe stelt dan ook vele vragen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gewoon doen en uitstappen is ook geen optie en al zeker niet voor jezelf beginnen want binnen is binnen. Eenmaal aan boord kun je niet afhaken of het met in zes planken gebeuren.

Auke van Stralen geeft de afhankelijkheid goed weer: Je moet binnen de anders blijven anders heb je een probleem. Eerst Mehmet en daarna Douwe hebben er wel steeds meer moeite mee en Toni wordt steeds belangrijker in de organisatie. De vriendschap komt� onder een steeds zwaardere druk te staan. Van gelijkheid is steeds minder sprake.

Mooi beschreven en de bespiegelingen van Douwe maken het boek compleet.
Vier sterren****

Geen opmerkingen:

Een reactie posten