vrijdag 7 maart 2014

Column John Brosens

De afkorting GNM staat voor ‘Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs’ en werd opgericht in 1986, op initiatief van auteur Tomas Ross. De voornaamste reden was de onvrede onder thrillerauteurs over het gebrek aan belangstelling van de schrijvende en pratende pers voor het genre en – vooral –de aanname van het journaille dat thrillers een inferieur product vormden die nooit zouden kunnen tippen aan ‘het literaire’. Nu heb ik nog nooit iemand een definitie horen formuleren over wat ‘literatuur’ precies is zonder dat daar een ‘ja, maar…-reactie’ op kwam. Literatuur, wat is dat? Iets verhevens waar je de gewone man en vrouw niet bij wilt hebben? Iets elitairs dat voorbehouden is aan een culturele bovenlaag waarbij auteurs hun scheppende arbeid kunnen verrichten dankzij beurzen en stipendia via met belastinggeld gesubsidieerde instellingen? Hoe het ook zij: thrillers en misdaadromans werden door kranten en tijdschriften lang afgedaan als minderwaardige producten waar je geen recensie aan spendeerde. Ja, in het buitenland had je natuurlijk Agatha Christie. En Raymond Chandler, Francis Durbridge en Patricia Highsmith. Die haalden miljoenenoplagen en werden verfilmd, dus daar moest toch wel iets goed aan zijn. Ach, in het Nederlands taalgebied kon niemand daar aan tippen…
We mogen wel stellen dat er sinds de jaren tachtig een omslag heeft plaatsgevonden. De omzet van ‘spannende boeken’ overstijgt ruimschoots die van literair geachte werken. De Gouden Strop – bedacht door het GNM - is inmiddels een merknaam, net als die voor het best debuterende spannende boek: de Schaduwprijs. Slechts twee keer kende het GNM de Meesterprijs toe: een oeuvreprijs. Voor Appie Baantjer en Saskia Noort.
Het GNM heeft een netwerkfunctie voor auteurs van alle denkbare typen spannende boeken in het Nederlands taalgebied. Er zijn excursies (rechtbank, schietbaan, forensisch onderzoek, politieacademie, rechercheren) en interessante lezingen/bijeenkomsten. Eenmaal per jaar is er het Mystery Dinner.
Is er ballotage? In zekere zin: je mag pas GNM-er worden als je twee spannende boeken geschreven hebt die via de (internet)boekhandel en een echte uitgever worden verkocht.
Het GNM telt nu ruim over de honderd leden: driekwart daarvan is auteur. Daarnaast zijn er ook geassocieerde leden: uitgevers en recensenten. Het bestuur bestaat uit Wendela de Vos (voorzitter), René van de Meerakker (secretaris/penningmeester), Carla de Jong, John Brosens en Almar Otten.
Meer weten? Er is een internetsite: www.misdaadauteursnederland.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten