dinsdag 25 maart 2014

Anita Larkens doet verslag.......Håkan Nesser

Waarom van Veeteren geen melk drinkt.
Een verslag van het bezoek van auteur Håkan Nesser.
door Anita Larkens


Zojuist is het nieuwste deel verschenen in de Inspecteur Barbarotti-reeks: ‘De slager van Klein-Birma’. Naar aanleiding hiervan is Håkan Nesser heel even in Nederland, staat er in de aankondiging van ‘De Culturele Onderneming’. De lezing van de Zweedse auteur Håkan Nesser vond plaats op dinsdagavond 15 februari 2014 in de Der Aa-Kerk in Groningen. Ik was erbij. Hierbij een verslag.


Ik had het zo goed bedacht. Met Brigitte Nyborg in mijn achterhoofd, zei ik heel vriendelijk ‘Haj*,’ tegen de lange, dunne man die de kerkzaal binnen kwam lopen. Ik herkende hem meteen: de Zweedse auteur Håkan Nesser. Een vrouw achter mij wist het beter: ‘Het is hej,’ fluisterde ze. Misschien was Brigitte’s Deense tongval net even anders als Håkans Zweedse. 

Goed begin van mij, alle Scandinaviërs over één kam scheren. Dat moeten we vooral niet doen als het om de schrijvers gaat, zo vertelde Håkan: ‘De enige overeenkomst tussen mij en andere Zweedse schrijvers, zoals mijzelf, Henning Mankell en Karin Alvtegen, is dat we uit Zweden komen.’ Qua schrijfstijl zijn ze niet te vergelijken. Zo is de zwaarmoedige Wallander van Mankell er verantwoordelijk voor dat het publiek – en dan met name de Amerikaanse lezer – denkt dat alle Zweden gedesillusioneerd en depressief zijn. Nesser schrijft met humor. Om de zwaarte te verlichten. Zelfs God heeft humor, zo stelt hij.
*haj = haai


Håkan Nesser voelt zich duidelijk prima op zijn gemak voor een publiek. Hij is vrolijk, ontspannen en uiterst geduldig. Vertaalster Paula Stevens voert een onderhoudend gesprek met hem over zijn schrijverschap en zijn boeken, waarbij er uiteraard veel aandacht is voor het laatst verschenen boek in de Barbarotti-reeks: ‘De slager van Klein-Birma.’



Er liggen mooie stapeltjes klaar om te kopen en te laten signeren. Voor dat laatste is alle gelegenheid, voor de lezing, in de pauze en naderhand. Håkan Nesser neemt voor iedereen vriendelijk de tijd. Hij is een smakelijke verteller, ook tijdens de vragenronde. Eén van de anekdotes die hij deelt, is die over een lezing in Duitsland. Daar stelde een vrouw de enige vraag die Nesser nooit heeft kunnen beantwoorden: ‘Wat is de reden dat Van Veeteren geen melk drinkt?’

Bijna alle zitplaatsen waren bezet, maar door de sfeer in de kerk en het toch nog intieme gezelschap, kreeg je als bezoeker het gevoel dat je deel uitmaakte van een exclusieve Meet & Greet.

‘To Anita. Enjoy,’ schreef Håkan Nesser in mijn exemplaar van ‘De slager van Birma’. En dat heb ik gedaan.


Over onze verslaggever Anita Larkens; debuteerde in november 2013 met de psychologische thriller ‘Schaduwdochter’ (Crime Compagnie). Dit najaar verschijnt haar tweede thriller.

3 opmerkingen: