donderdag 13 februari 2014

" Ik ben Pelgrim"- Terry Hayes

Afgelopen december kreeg ik het boek "Ik ben Pelgrim" van Terry Hayes toegestuurd.
Door AWBRUNA werd het boek aangekondigd als de thriller van 2014. Als je in 2014 maar 1 thriller zou lezen, moest het deze zijn.
Ik word daar dan altijd wat opstandig van en heb zoiets van 'kom maar'. Laat maar eens zien of het niet enkel en alleen maar een reclamestunt is!'

Terwijl ik enthousiast begon, kwam er vanuit een bepaalde hoek op Twitter een hoop gezucht en gesteun over het boek. De dames kwamen er niet door heen en iemand stopte al na 50 bladzijdes! Daar snapte ik helemaal niks van. Sowieso als je een recensieboek aanvraagt, moet je de beker ook leeg drinken vind ik. Ik begon mij te verdiepen welke boeken de voorkeur hadden in de hoek van het geklaag. 

De conclusie naar mijn onderzoek is de volgende en ik geef toe dat hij misschien iets kort door de bocht is: als je veel Young Adult en chicklit leest en die meestal met vier en vijf sterren beloont, dan zou het inderdaad wel eens zo kunnen zijn dat "Ik ben Pelgrim" te ingewikkeld, te snel, te moeilijke woorden enzovoort is! 
Hou je echter van veel actie, weinig geklef, mooie vergelijkingen in culturen, normen en waarden in het westen en oosten, spanning enz enz.....

Terry Hayes had vier jaar nodig om het manuscript te voltooien. Volgens Steven Maat, de uitgever van AW Bruna, is het een thriller met een geheel eigen karakter die tegelijkertijd meeslepend is en weldoordacht, die zeer menselijk is en onmenselijke momenten kent.


Het boek heeft vier delen:

In deel 1 leer je Pelgrim kennen. Het start met een lijk in bad met doorgesneden keel. Maar het is al direct duidelijk geen gewone moord: door het gebruik van zwavelzuur zijn gezicht en vingertoppen weg. Tevens is de hele kamer gedesinfecteerd met speciaal spul zodat haar, zweet en huid vernietigd zijn. Pelgrim kijkt zwijgend toe. Hij was ooit een topspion. Hij is nu in ruste en bestaat officieel niet. Hij schreef een boek over forensisch onderzoek onder een schuilnaam. De moord in de hotelkamer is precies zo uitgevoerd, zoals hij in zijn boek beschreef hoe een perfecte moord moet.

In deel 2 leer je diegene kennen naar wie Pelgrim op zoek is: de Saraceen. Je leert iemand kennen die keiharde keuzes maakt en door die keuzes gevormd is. Hij is 14 als zijn vader onthoofd wordt. Hij ontwikkelt een plan dat alle andere aanslagen laat verbleken.


In deel 3 komt Pelgrim erg close bij de identiteit van de persoon die hij zoekt.

Tussendoor speelt de moord op het meisje wat in het begin van het boek in bad gevonden werd.

In deel 4 gebeurt dan datgene waar je bang voor was....


In de totale achtbaan die je heeft voortgestuwd naar het einde, krijg je op vele vragen antwoord. Maar krijg je ook de antwoorden op alles wat je over Pelgrim wilde weten?


Ik ben Pelgrim is een spannend boek wat je meeneemt in verschillende culturen, terroristische acties waar je als gewoon persoon alleen maar van hoort bij het journaal ed. Een boek met actie, spionage, dramatiek en spanning. Een boek van 732 bladzijden, maar van mij nog dikker had gemogen.

Voor mij voelde dit boek echt alsof ik in zo'n karretje zit dat omhoog getakeld wordt en waar je niet uit kan. Soms even op adem komend als je weer naar boven gaat en dan weer BAF! naar beneden: stortend in alle avonturen.
Het laat je denken en voelen waarom sommige mensen de keuzes maken die zij maken.
Het verhaal zie je zo voor je afspelen en kan zo verfilmd worden. Aub dan niet met Kiefer Sutherland a.k.a. Jack Bauer, maar met een acteur die gevoel naast actie kan laten zien.

Vijf sterren


Ink
Zelf lezen? Klik hier om het boek te bestellen

42 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige recensie. Ik heb het boek ook aangeschaft en ben heel benieuwd naar dit prachtige boek. Ik vind ook dat je boeken gewoon moet uitlezen. Ik lees altijd elk boek uit ook al kom ik er wat moeilijker door...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In het boek staat dat De Scaraceen drie lijken laat verdwijnen na een korte periodemet ongebluste kalk.
   dat is grote onzin .


   De suggestie is dat (on)gebluste kalk een lijk letterlijk laat oplossen: na ongeveer een maand zou het onherkenbaar zijn verteerd. Maar dat is een mythe. In 2012 nam een groep Belgische onderzoekers de proef op de som met een stel varkenskadavers. Ze begroeven zes varkens: twee met ongebluste kalk eroverheen, twee met gebluste kalk en twee zonder kalk. Na zes maanden groeven ze de kadavers weer op om ze te onderzoeken.

   Hun conclusie? “Hoewel veel literatuur het tegenovergestelde beweert, laat deze studie zien dat de vertering van de kadavers tijdens de eerste zes maanden wordt vertraagd door zowel gebluste als ongebluste kalk.”

   Wil je dus zorgen dat een lijk snel verteert, zorg er dan voor dat er juist géén (on)gebluste kalk in de buurt is…
   Ik heb het boek zelf gelezen en ik vind het geweldig maar er staat ook een hoop onzin in .
   Terry Hayes had alles beter moeten onderzoeken , voordat hij dit schreef .

   Verwijderen
 2. Mooie recensie! Ik weet niet of het boek echt iets voor mij is maar het maakt me wel nieuwsgierig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie recensie het maakt dat ik het ga reserveren als het bij de bibliotheek uit komt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. goed boek
  maar een gedeelte heb ik al ergens anders gelezen of gezien.
  waar hij de dood van een amerikaanse wachtloper,die van de brug is geduwd,moet onderzoeken.
  ???????????

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben er in begonnen en is vlot te lezen en kan niet wachten om verder te lezen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jouw recensie is een verhaaltje op zich, Ink. Heel mooi. Ik heb toevallig gisteren het boek gekocht en ben er net in begonnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Boek begint goed maar wordt steeds ongeloofwaardiger. Hoe verder het boek vordert hoe meer de schrijver zijn fantasie de vrije loop laat gaan. En hoe onlogischer het allemaal ook wordt. Een beetje kritische lezer ontdekt om de paar pagina's wel een fout of een inconsequentie. En dat is net zoiets als je naar een film zit te kijken en er komt steeds een microfoon in beeld. De magie is dan in een keer weg. Ben er dus maar mee gestopt. Jammer want talent heeft hij zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waar zaten de fouten en de inconsequentie volgens jou? Naar mijn bescheiden mening was het juist consequent en waterdicht, jammer juist dat je gestopt bent!

   Verwijderen
  2. De spiegels zouden het jaar daarvoor of daarvoor al zijn moeten belicht, in Duitsland mag je niet gaan werken zonder een vergunning, maar ho, verder vond ik het een super geweldige boek!!!!

   Verwijderen
 8. Ik heb het boek in de vakantie bijna in een ruk uitgelezen. Echt 5 sterren waard, in tijden niet zo'n mooi boek in mijn handen gehad. Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik had zoveel goeie recensies gelezen. Ben tot pagina 76 gekomen, maar ik geef het op, dit boek is een aaneenschakeling van geweld en moord, een goed boek voor mannen. Het is een beetje James Bond achtig. En hier heb ik echt geen zin in. Gelukkig had ik het niet gekocht, maar gewoon van de bib.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heerlijk boek voor de vakantie, dan heb je tenminste tijd om het in één keer uit te lezen. Hoezo een goed boek voor mannen? Er zijn toch echt wel vrouwen die hier ook van houden. Fantastisch debuut van Terry Hayes!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Uitstekend geschreven boek dat alsmaar verder opbouwt in spanning. Als je er een keer aan begint wil je ook weten hoe het afloopt dus was het binnen een paar keer gepiept. Het deed me in sommige delen sterk denken aan het boek "Icoon" van Frederick Forsyth.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ben het met INK eens! Een fantastisch boek dat je doet denken aan Frederick Forsyth en John le Carré.
  Ik hoop nog vele boeken van deze schrijver te kunnen lezen!
  Wat een talent!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ben een vrouw en ik vind dit een geweldig goed boek; niet voorspelbaar en het leest fijn weg. Ben nu bij hoofdstuk 4 en kan niet wachten dit boek uit te lezen. Zeker een aanrader! Lees ook veel Scandinavische thrillers en die zijn voor het algemeen een stuk bloediger en vrouwonvriendelijk dan dit boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoezo niet voor vrouwen? Fantastisch boek! Inconsequenties? Fouten? Niet ontdekt. Vind het alleen maar getuigen van enorme kunde, om zulke diverse verhaallijnen bijeen te laten komen. Het enige wat ik jammer vind aan het boek is dat ik het uit heb. Aangezien dit kennelijk pas het eerste boek van de schrijver is, kan ik dus ook niet gaan zoeken naar een ander boek van hem. Wachten op het volgende dan maar...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik kan er niet over uit hoe fantastisch ik dit boek vind. Gewoon magistraal, bloedstollend (martelscenes: niet te verdragen), leerzaam (diverse culturen, onbekende woorden etc.), indringend, hedendaags, intelligent, op sommige momenten zelfs humoristisch......... Kortom ik vrees dat ik verslaafd ben aan de schrijfstijl van Terry Hayes en kan niet wachten op zijn volgende boek. Groetjes, Ingrid Vermeulen (Breda)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ben het verder volledig eens met de recensie van Ink en o wat een talent is Terry Hayes.................. Ingrid Vermeulen

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Grappig dat dit een boek voor mannen wordt genoemd. Ik ben een vrouw en ik lees eigenlijk nooit spionageboeken, maar deze heeft me echt gegrepen. Zeker komt er geweld in voor en moet je af en toe even goed slikken, maar het is functioneel en het is geen geweld om geweld. Ik vond het een prachtig, meeslepend boek. Zeer de moeite waard. Eens met Ink dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb het boek 5 minuten geleden uitgelezen en ik vind het prachtig,ook een beetje beangstigend! Heel goed geschreven, mooie personages, ik kijk ook al uit naar het volgende boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Het eerste twee-derde gedeelte van het boek is fascinerend. Adembenemend goed geschreven en naadloos aansluitend bij het actuele grote nieuws.
  Het boek beschrijft de minutieuze voorbereiding van een angstaanjagende aanslag op de wereldbevolking. Onwaarschijnlijk goed bedacht door de schrijver.
  Maar dan de ontknoping. Die is in tegenstelling met al het voorgaande helaas erg ongeloofwaardig. Jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Kan maar een ding zeggen, HET boek van 2014!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik vond het in één woord gezegd een prachtboek! Aanrader voor iedereen die in het bezit is van stalen zenuwen. Jammer dat ik hem uit heb, kan niet wachten op het volgende boek van Terry Hayes!
  Wilma Goossen

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Een heerlijk leesbaar boek! Zó vloeiend geschreven, ongelofelijk dat dit een debuut is. En mensen die stoppen na 50 blz. jammer...je moet echt verder lezen om te kunnen oordelen over dit boek! Ik raad het eenieder aan om te lezen

  BeantwoordenVerwijderen
 23. IK begrijp niet goed wat mensen in dit boek aantrekt. Volstrekte flauwekul die bol staat van de stereotypen ( Amerika is geweldig , de rest is tegen hun). Doet mij een beetje aan de Bourne boeken denken. Spannend is het wel , als je je tenminste niet doodergert aan zoveel ongeloofwaardigheid. Het thema is uiteraard zeer actueel, wellicht dat het hierdoor erg aanspreekt. Mijn exemplaar is echter bestemd voor de papiercontainer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan wil ik het boek wel hebben😉

   Verwijderen
  2. Dan wil ik het boek wel van je hebben. Wilde het net gaan aanschaffen��

   Verwijderen
 24. Prachtig altijd die meningen (zoals bovenstaand 28-1-2015). Als er ergens in dit boek tegenin gegaan wordt, dan zijn het wel de gebruikelijke stereotypen van Amerikanen, moslims, of de inlichtingendiensten als geheel. Maar goed, dat is dan mijn bescheiden mening. Ik vond het echt een geweldig boek, enorm talent deze man. 732 pagina's lang geboeid en met name deel 2 "de Saraceen" was bizar interessant. Absolute aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik ben een vrouw, lees ook wel eens een chicklit, maar lees eigenlijk van alles en ja, dus ook dit boek. En wat een geweldig boek is het; vond het moeilijk om het neer te leggen. Denk dat een aantal veiligheidsprotocollen ook wel aangescherpt zullen zijn n.a.v. dit boek.....

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hier nog een vrouw die echt enorm genoten heeft van dit bijzondere boek! Zeker 5 * en ondertussen heel benieuwd naar een nieuwe Terry Hayes

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik heb het boek ook met veel plezier gelezen, hoewel het slot iets ongeloofwaardig overkomt. En zoals al eerder hier gemeld, wel een paar foutjes ontdekt. Onder andere

  -op blz 326 gaat het over iets downlowden, maar zoals het er staat moet het uploaden zijn
  --bij Bodrum heb je geen getijde

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Als vrouw heb ik ook enorm genoten van dit boek. Meteen vanaf het begin werd ik al gegrepen door het verhaal. Geweldig en een echte aanrader. Dit boek heeft gewoon alles. Ik snap wel dat er mensen zijn die stoppen bij blz. 50 .... ik had dat bij 50 Tinten Grijs willen doen. Ieder zijn smaak. Voor mij geen deel 2 van die serie. Ik ben wel zeer benieuwd naar het nieuwe boek van Terry Hayes 'Het jaar van de Sprinkhaan'. Ik moet helaas nog tot september 2015 wachten want dan komt het nieuwe boek uit. Joyce

  BeantwoordenVerwijderen
 29. ik vond het een geweldig boek, vorig jaar zomervakantie in drie dagen uitgelezen

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Met veel overgave heb ik je boek gelezen, ook inspirerend soms.
  Het citaatje op pag.650 waarvan je de auteurniet kent, heb ik toevallig ook, het gaat als volgt:
  I slept and dreamed that life was joy.
  I awoke and saw that life was service.
  I acted and behold,service was joy.

  De auteur is Rabindranath Tagore

  Tot genoegen, Huguette

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Heerlijk boek, afgelopen week in één ruk uitgelezen op vakantie in de algarve, soms wat ongeloofwaardig, einde niet helemaal geloofwaardig, ook wel erg benieuwd naar wat er gebeurd was als de saraceen zijn missie wel had volbracht....ongelooflijk, meeslepend, iets om over na te denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Ik ben een man, mocht het belangrijk zijn. Een blanke ook nog...

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Prima recensie; beschreven zoals het boek is.
  Heb dit boek als hoorboek via Passend Lezen.nl gelezen en vond het vanaf het begin tot het eind GEWELDIG!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Vond de eerste 200 pagina's goed, daarna wordt het boek erg ongeloofwaardig. (SPOILERALERT: Bijv: De politieagente in Turkije is toevallig ook.....)

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Goed boek, alleen jammer dat het asielzoekers (die toch meestal gewoon oorlog, vervolging, verwoesting en andere rampen ontvluchten) afschildert als illegalen, die het geluk zoeken in het rijke Europa. Zie zijn opmerkingen daarover in het hoofdstuk waarin Pelgrim afreist naar Bulgarije, met een sneer aangeduid als zwakke schakel in de grenzen van Europa. En op meer plekken in het boek lees ik dit soort opvattingen. Mensen die toch al denken dat een groot deel van de asielzoekers terroristen zijn, worden hier bevestigd in hun vooroordeel.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Een van de betere boeken die ik de laatste tijd heb gelezen.
  En de dikte valt erg mee. Het leest makkelijk weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Kreeg dit boek vorige week van onze zoon in mijn handen gedrukt. Kon ik mooi op de camping in Zeeland mee aan de slag. Een dikke pil van 732 blz. Had er een maand de tijd voor... Na vier dagen had ik het boek uit. Je moet dan een paar dagen afkicken vooraleer je aan een nieuw boek begint. Mooie opbouw, het blijft je boeien, spannend iedere keer weer, voortdurend je de vraag stellen 'hoe loopt dit af'. Een regelrechte aanrader. Vind het jammer dat het boek uit is!!

  BeantwoordenVerwijderen