maandag 24 februari 2014

Boekpresentatie `Schemergebied` van Marcella Kleine 23 februari 2014
Wild examenfeest inspiratie voor nieuwste thriller


Ze was er zelf bij. Wel wat jaartjes geleden, maar toch. Een wild examenfeest in de duinen bij IJmuiden. Zo'n 40 jongeren die de hele nacht feesten met drank en alles uitvreten wat God verboden heeft. Hoewel Marcella Kleine beweert dat ze destijds zelf 'nogal bleu' was, staat het feest haar nog altijd bij. Het vormt de basis voor haar nieuwste psychologische thriller Schemergebied, die gisteren feestelijk werd gepresenteerd bij Dok 2A in Dieverbrug.


Een presentatie die ik - momenteel druk bezig om samen met Marcella een Zinderende Zomer Thriller op papier te zetten - natuurlijk niet mocht missen. Gewapend met pen, blocnote en camera zat ik klaar om voor de Thrillerlezersblog verslag te doen van Marcella's onthullingen. Of beter gezegd 'stond ik klaar'. Dok 2A was afgeladen. Vanuit alle windstreken waren familie, vrienden, bekenden en andere thrillerschrijfsters zoals Marleen Ekelmans, Lilian Schneider en proeflezeres Wemmie Wolf naar Dieverbrug getogen om getuige te zijn van de officiële doop van Schemergebied. Het werd een topmiddag met een geweldige gastvrouw en heerlijke muziek van The Blues Factory.
Een middag, waar ik in ieder geval lang naar heb uitgekeken. Want na Marcella's vorige thriller Schijnvertoning (die ze zelf nog heel bescheiden 'roman' noemde) zijn de verwachtingen voor Schemergebied hoog gespannen. Het verhaal gaat over Renate, die tijdens een examenfeest in de Kennemerduinen spoorloos verdwijnt. Jarenlang blijft onduidelijk wat er is gebeurd, tot er dertig jaar later opnieuw een reconstructie plaatsvindt. Als haar vroegere klasgenote Sabrina, die al die jaren gebukt gaat onder de verdenking dat zij iets met Renates verdwijning te maken heeft, daarbij iets wil rechtzetten, komt haar eigen leven in gevaar.


Een intrigerende flaptekst, die uitnodigt om meteen te gaan lezen. En waarbij ook direct vragen opkomen. Wat is er op Marcella's eigen eindexamenfeest gebeurd? Maar de schrijfster, die zelf opgroeide in IJmuiden en tegenwoordig in het Drenthse Diever woont, bezweert dat Schemergebied volledig is verzonnen. 'Ons examenfeest is gelukkig niet zo afgelopen. Maar jaren later, als je allang volwassen bent, kijk je er toch heel anders op terug. Het was een totaal losgeslagen feestje. Er was zelfs iemand van de autobunker gevallen, die dacht dat-ie kon vliegen. Dat zegt wel genoeg. Er had die nacht van alles kunnen gebeuren. Net als in ´Schemergebied.'

Intrigerend noemt Marcella, die op haar boekpresentatie werd geïnterviewd door dochter Deborah, jarenlange vermissingen zoals die van Renate. En dan vooral bekeken vanuit de personen die achterblijven. 'Er is altijd iemand, die de verdwenen persoon als laatste heeft gezien. Dat is niet altijd makkelijk, ook al weet die persoon echt van niets. Iedere keer komen ze weer bij jou terug. Wat doet dat met iemands leven? Dat soort zaken vind ik interessant.' 
Hoewel de presentatie één groot feestje was, stond Marcella een moment stil bij het recente overlijden van haar moeder. Heel graag had ze aan haar het eerste exemplaar van Schemergebied overhandigd. Het was echter niet anders. Haar zus Coby, zelf dichteres, nam met alle liefde het boek in ontvangst. Ze liet weten ontzettend trots te zijn op Marcella en het knap te vinden dat ze in haar overvolle agenda – naast werk, gezin en alle dieren die ze ook nog eens moet verzorgen – de tijd heeft om dit voor elkaar te boksen. Ik begrijp precies wat Coby bedoelt, want het lijkt er soms wel op dat Marcella's dagen gewoon acht uur langer duren dan die van mij. Of mevrouw heeft gewoon geen slaap nodig. Ze stuurt mailtjes met hele verhalen om 3 uur 's nachts terwijl ze de dag erna gewoon moet werken. Wat een tomeloze energie! 
En dan vergeet ik nog te melden dat ze ondertussen nog zingt in een koortje en ook nog schilderles heeft.
Die schilderlessen volgt ze overigens bij haar vriendin en kunstenares Jenny Nes, die voor de 3e keer heeft gezorgd voor een schitterende cover voor Marcella's boek. Zo zijn ook Marcella's eerdere thrillers Schijnvertoning en De Voltooiing voorzien van een cover van een schilderij van Jenny.
Schemergebied wordt gesierd door de autobunker van IJmuiden, waarvan ik op dit moment alleen nog maar kan aannemen dat deze een belangrijke rol zal spelen in het boek. Maar snel zal ik dat zeker weten, want ik kan niet wachten om aan het uitnodigende verhaal te beginnen!

Marjolein van der Gaag

9 opmerkingen:

 1. Leuk Marjolein van der Gaag! Leuk geschreven en dank je wel!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super snel een prachtig verslag geschreven Marjolein! Dank je, mooi verwoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig, Marjolein, wat heb je de boekpresentatie goed en vooral ook leuk beschreven en wat een leuke achtergrondinformatie erbij. Complimenten en dank! Liefs, Marcella

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooi verslag Marjolein en de beschrijving van het boek is heel uitnodigend,gaat op mijn verlanglijstje. En Marcella veel succes met de verkoop van je boek!
  Wil Rompelberg Hokke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super Marjolein, wat een leuk verslag en mooie foto's vond het erg leuk om je ontmoet te hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zondag was de boekuitreiking, maandagavond had ik het boek uit! Superspannend met een onverwachte wending. Ik kon niet stoppen met lezen. Het boek laat je beseffen wat een impact een misdaad heeft op "verdachten". De omgeving is op zo'n manier beschreven dat je bijna denkt dat je er zelf loopt. En de spanning.... die is van begin tot eind aanwezig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Erg leuk dat het verhaal deels is gebaseerd op een werkelijk gebeurd event. Een feest der herkenning voor ieder uit de jaren 70. en trouwens ook voor ieder ander die weleens een wild examenfeestje heeft meegemaakt ;)

  BeantwoordenVerwijderen