vrijdag 10 januari 2014

Sherlock

De Britse televisieserie ‘Sherlock’ wordt uitgezonden door BBC One. Elk seizoen bestaat uit drie afleveringen. De afleveringen duren ongeveer 90 minuten. De hoofdrol, Sherlock Holmes, wordt gespeeld door Benedict Cumberbatch. Een andere belangrijke rol, die van ‘hulpje’ dokter John Watson, wordt gespeeld door Martin Freeman. Leuk detail is dat deze twee ook weer samenwerken in de nieuwste Hobbit-film: The desolation of Smaug. Martin Freeman speelt Bilbo Baggins en Benedict Cumberbatch is de stem van de draak Smaug. 

Bijna iedereen zal weten dat alle series en films die over Sherlock Holmes gemaakt zijn,  gebaseerd zijn op de boeken van Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930). Zo ook deze. Een groot verschil is echter dat deze serie zich afspeelt in het heden. Sherlock Holmes maakt dan ook gebruik van alle technische mogelijkheden die de moderne wereld te bieden heeft. Ook is hij anders gekleed en rookt hij geen pijp. Personages die overgenomen zijn uit de boeken zijn de hospita Ms. Hudson, inspecteur Lestrade en Sherlock grootste rivaal, Moriarty. De rol van Lestrade is in de boeken wat anders dan in deze serie. Waar er in de boeken sprake is van veel venijn en een concurrentiestrijd tussen Lestrade en Sherlock, lijken ze in deze serie een stuk respectvoller en vriendschappelijker met elkaar om te gaan. Moriarty komt in de boeken niet eens zo heel vaak voor, maar heeft in de serie een belangrijk aandeel. De acteur die Moriarty speelt, Andrew Scott, is zeer goed gecast. Ik raad aan om de afleveringen in de goede volgorde te kijken. Als je ze los kijkt, zal je vaak belangrijke basisinformatie missen.

Wat mij betreft kenmerkt de serie zich door een aantal zaken. Ten eerste door het zeer snelle denkwerk van Sherlock Holmes. Dit denkwerk wordt regelmatig op mooie en bijzondere wijze in beeld gebracht. Zoals het vaker gaat bij extreme snelle denkers, mist hij wel elementaire sociale vaardigheden. Naarmate de serie vordert merk je echter wel dat hij zich hierin verbetert. Dit zie je vooral terug in hoe de vriendschap met John Watson zich ontwikkelt. De dynamiek tussen deze twee wordt door beide acteurs fantastisch neergezet en doet mij op zijn tijd in lachen uitbarsten.
De verhalen zijn goed, maar soms ingewikkeld. Het is van belang dat je van begin tot eind het koppie erbij houdt. De bewerking naar het heden lijkt goed gelukt.

Maar de acteur die de serie zo geweldig maakt is toch echt Benedict Cumberbatch. Ik denk dat dit komt door de combinatie van briljant acteerwerk en zijn bijzondere (door vrouwen over het algemeen bijzonder goed gewaardeerde) uiterlijk.


Albertine Schoeman

1 opmerking: