vrijdag 27 december 2013

Dimitri Van Hove - Afhankelijk Vlaanderen

Ik viel bijna uit mijn rolstoel toen ik hoorde hoeveel het thrillerlezersblog bereid is te betalen voor deze column. Even overwoog ik op te werpen dat Karin en ik nog helemaal niks voorstellen – ons debuut heeft nog niet eens een boekpresentatie gehad – maar ik deed er het zwijgen toe. Als Inkie ervan uitgaat dat wij ‘the next big thing’ zijn, en ‘Nicci French wel kan inpakken’, waarom zou ik haar dan uit die illusie helpen? Zo’n stukje is een mooie promotie als het tussen Loes den Hollander en Natasza Tardio komt te staan.
Tussen haakjes twee ex-groupies van mij, Natje en Loesje, doch daar vertel ik later weleens over. Nu wil ik het hebben over de teloorgang van België.

Is het niet een keer tijd dat Nederland een provincie wordt van Vlaanderen? Als sinds wij in 1830 samen met Wallonië van jullie onafhankelijk werden, gaat het bergaf met ons. We zijn al bijna twee eeuwen aan het verdrinken – gooi ons nu eindelijk die reddingsboei toe. Alsjeblieft. We hebben ons lesje geleerd.
Of doe het omgekeerde en laat Vlaanderen een provincie worden van Nederland. Is dat bovendien geen mooie vereenvoudiging van landkaarten, Vlaanderen bij Nederland en Wallonië bij Frankrijk? Brussel zoekt het maar uit. Met hun randgemeentes. Desnoods worden ze zo’n onafhankelijk kutstaatje à la Monaco of Vaticaanstad.
Sluit ons opnieuw in jullie armen, als een verloren gewaand kind dat ooit boos is weggelopen maar na tweehonderd jaar weer thuis is. Volgens mij zijn er weinig Vlamingen die kunnen uitleggen wat ons destijds bezield heeft Nederland aan de kant te schuiven en met de Franstaligen een eigen land op te richten. Knetterstoned moeten we toen geweest zijn. In het begin van de negentiende eeuw floreerde de West-Europese opiuminvoer, dus dat kan kloppen. Het spijt ons. We zullen het nooit meer doen.
Ik zit dit met tranen in mijn ogen te tikken.
‘Allemaal goed en wel,’ hoor ik jullie zeggen, ‘maar wat gaat dat kosten?’
Goeie vraag. Dat lijkt me het grote struikelblok, vooral nu er zo drastisch bespaard moet worden in Nederland. Vlaanderen is een kostenpost die de eerste tien, twintig jaar helemaal niks oplevert. Pas op lange termijn zal er weer buitenlandse belangstelling voor het Vlaamse bedrijfsleven komen, omdat we dan opnieuw deel uitmaken van een succesvol land, niet langer tot een natie van complete losers horen. Maar als er weer geïnvesteerd wordt, zal Vlaanderen wederom renderen. Niet veel, want alles waar België internationaal bekend om was – chocolade, bier, wafels en de Waalse filmindustrie – zijn we kwijtgeraakt bij de scheiding.
Tenzij er nog eens een Gouden Eeuw aanbreekt, zal Vlaanderen wel altijd een geldslurpend zorgenkindje blijven, maar toch vragen we jullie ons in huis te nemen. Zie het als extreme ontwikkelingshulp. Zie het als het te hulp schieten van een hoogbejaarde, ernstig zieke dakloze.

Net wil ik afronden met de uitroep “Help ons!” als Karin meldt dat haar stukje al af is. Ik lees het, vloek binnensmonds en besef dat ik met iets sterker zal moeten komen dan wat bullshit over België. Ik wil ook zo’n tearjerker.
In gedachten overloop ik waarover mijn column kan gaan. Ik zou het kunnen hebben over het feit dat ik al twaalf jaar geen seks meer gehad heb. Dat is behoorlijk zielig. Toch? ‘Beter van niet,’ zegt mijn ingebeelde vriendin naast me. ‘Dan begin je al snel over mij en dan heb je weer de lachers op je hand.
Naomi heeft gelijk. Misschien moet ik schrijven over Nelson Mandela of Peter O’Toole. Altijd goed lezers te laten zien dat je naast grappen en grollen ook engagement, sérieux en je-ne-sais-quoi te bieden hebt.

Aan de andere kant is het een mooi contrast als Karin bloedernstig is terwijl ik de clown uithang. Dat is in ons boek ook zo.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten