zaterdag 30 november 2024

Daden van geweld van Gauke Andries

 


Bye bye american dream

1964, Atticus Long, een ex-US Army Ranger, letterlijk en figuurlijk getekend door littekens overgehouden aan zijn missie in Vietnam, wil de woestijn intrekken, maar eerst moet hij nog een schuld inlossen.

In Baltimore verricht Colin Karpluk, senior assistent van de patholoog-anatoom sectie op een lichaam dat de merktekens van de Ku Klux Klan draagt. Leo Boorman, rechercheur bij de divisie moordzaken van het BPD wordt op de zaak gezet. Hoe past de lynchpartij op de zwarte Darell Walker in de nieuwe gebeurtenissen?

‘Daden van geweld’ is factfictie: onder de fictie is het Amerika van de jaren ’60 altijd heel herkenbaar aanwezig: de moord op Kennedy, the Nation of Islam en Malcolm X, de Koude Oorlog, de nasleep van de Tweede Wereldoorlog, de oorlog in Vietnam, Duitsers/nazi’s die in de US een nieuw thuisland vonden, … . Het kader van het plot – Baltimore, stad waar Hillbilly’s, zwarten, Ieren, Italianen, Polen, Duitsers en joden wonen en op elkaar afgeven - staat als een huis. Onder de bevolking smeult de schrik voor een gedestabiliseerd Amerika en de mogelijk ontwrichtende rol van de zwarte bevolking daarin: de raciale spanningen gieren over de bladzijden. Verpauperde wijken, stank, haat, complottheorieën, …  en moord; Baltimore is een kruidvat dat op elk moment kan ontploffen. Is er een rassenoorlog in de maak of willen de moordenaars de politie de verkeerde kant opsturen? Het verhaal is zeer boeiend en wint bladzijde na bladzijde aan diepgang.

Leo Boorman is niet de meest toegankelijke persoon, een ‘binnenvreter’. Hij is gefascineerd door vrachtschepen, is opnieuw alleen, kampt met gezondheidsproblemen, maar verricht vooral goed politiewerk. Hij loodst de lezer door de verschillende wijken van de stad en introduceert hem/haar bij de verschillende bevolkingsgroepen. Hij laat elk personage spreken ‘zoals het gebekt is’. Het levert vaak harde racistische praat op, maar ook passages vol gevoel.

Atticus Long is getraumatiseerd teruggekeerd uit Vietnam. Voor hem geen Amerikaanse droom meer. Terug thuis heeft geen doelen meer in een wereld die voor hem koud en uitzichtloos is geworden; hij voelt zich onzichtbaar. Als ongeleid projectiel effent hij de weg naar zijn eigen ondergang.

‘Daden van geweld’ is het tweede deel in een trilogie met als centraal personage Leo Boorman. In de US, land van vrijheid en ongekende mogelijkheden, zijn in Baltimore vooroordelen het losse zand onder een samenleving die draait op wantrouwen. Het verhaal is dan wel fictie, de auteur heeft zich duidelijk goed geïnformeerd over feiten en gevoeligheden die telkens weer door het fictielaagje doorschijnen. Een dijk van een verhaal!

4 kraaien

Anita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten