dinsdag 5 maart 2024

Schaduwkant van Sophie Wester

 


Trauma

Sinds vader Dave tijdens een surfongeluk verongelukte staat de relatie tussen Ellen Welling en zoon Mick onder grote spanning. Als docente en counselor verbonden aan het Parkwijk College, staat Ellen leerlingen met problemen met goede raad bij. Thuis, met Mick, lukt dat niet. Het baart haar grote zorgen, bang als ze is dat haar zoon zal ontsporen. Dat Mick en zijn vrienden levensgevaarlijke spelletjes spelen, weet ze niet eens. Op examenreis naar Texel loopt het goed fout.

‘Schaduwkant’ speelt zich grotendeels af op voor de auteurs gekend terrein, te midden van leerlingen van de bovenbouw van een college. Dit is meer dan waarschijnlijk één van de redenen waarom de plot zo soepel leest en realistisch is: het college is als hun habitat, de omgang met leerlingen hun job; zij zijn daar in hun element! Maar niet alleen daar. ‘Schaduwkant’ neemt je mee naar huis en op eindreis en op elk moment waan je jezelf op de plaats van ‘actie’.

De acties en challenges van Mick en zijn vriendengroepje stuwen het plot. Herkenbare personages, problemen en verhoudingen: het spel tussen leiders die de wet dicteren en volgers die zwijgen, gehoorzamen en ondergaan uit schrik om uit het groepje gekegeld te worden. Pubergedrag, haantjesgedrag, uitdaging na uitdaging om iemands diepste angsten te bezweren, grenzen opzoeken en overschrijden. De dynamiek in het vriendengroep kan niet echt gezond genoemd worden en aan alles voel je dat er veel sluimert onder het oppervlak van wat vriendschap genoemd wordt. Het gaat van kwaad naar erger.

Ellen is als ‘ik’-personage van begin tot eind aanwezig: haar niet-weten, machteloosheid, angsten, twijfels, boosheid, ja, zelfs jaloezie, zijn als een rode draad met het plot verweven. In het vriendengroepje manifesteren Dani, Mick, Liv en Wout zich iets meer dan de anderen, maar het was zeker interessant geweest meer te vernemen over het verleden en de beweegredenen van Dani en Liv.

Waarom de thriller als titel ‘Schaduwkant’ meekreeg wordt uiteindelijk ook duidelijk en voor Ellen is het een eyeopener die voor haar en Mick een wereld van verschil kan maken.

‘Schaduwkant’ is na ‘Moordende hitte’ en ‘Een lege plek’ de derde thriller van het schrijversduo Sophie Wester. Een goede over rouwverwerking, grensoverschrijdend gedrag en vooral diepe moederliefde handelende thriller die voor enkele uren de wereld om je heen doet vergeten! Naar mijn mening is hun derde boek meteen ook hun beste van de drie. Dat belooft voor de toekomst!

4 kraaien

Anita 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten