dinsdag 30 mei 2023

Wie schrijft, verdwijnt. Håkan Nesser.

 



Gunnar Barbarotti krijgt te maken met vreemde gebeurtenissen in de schrijverswereld als hij een onvoltooid manuscript in handen krijgt van een auteur die plotseling verdwenen is…

 Dolblij was ik, toen ik bij Thrillerlezers! Het buitenkansje kreeg dit boek te mogen lezen en recenseren ruim voordat het in de winkel zou liggen. Ik ben een groot fan van Håkan Nesser, heb al zijn boeken gelezen en hij heeft mij maar slechts een enkele keer teleurgesteld. De verwachtingen zijn dan ook hoog en de vraag is of hij daaraan gaat voldoen?

Het boek gaat veelbelovend van start met het al eerder genoemde manuscript, maar direct raak ik er ook van doordrongen dat dit een boek wordt waar je heel goed je aandacht bij moet houden. Vooral die eerste 50 blz. zaten (voor mij dan) wat verwarrend en complex in elkaar waarbij ik moeite had om het verschil tussen wat fictie is en wat waarheid te blijven zien. De auteur wiens manuscript je namelijk meeleest schrijft over zichzelf. Gelukkig staat er steeds boven de hoofdstukken wat fictie is en wat werkelijkheid, maar dan nog kostte het mij dus wat concentratie.

Na deze eerste 50 blz. komt Gunnar Barbarotti ten tonele en ook Eva Backman. Ze is zijn partner op het werk alsmede zijn levenspartner. Samen spitten ze het manuscript door en onderzoeken ze de vreemde verdwijning van de auteur. De zaak wordt alsmaar complexer als er een tweede verdwijning uit de schrijverswereld wordt gemeld.

 

‘Mensen zijn gek”, constateerde de dichter geïnspireerd en liet een boer. ‘Vooral mensen die boeken lezen.’

 

Håkan Nesser heeft een heel beeldende manier van schrijven waarin hij af en toe wat licht cynische humor verwerkt. De verhalen hebben doorgaans een erg traag verloop en alleen een lezer die van deze opbouw houdt zal er echt blij van worden. Geen snelle actie dus, en ook geen tenenkrommende spanning. Misschien is de term thriller ook niet helemaal lading-dekkend, er zit wel degelijk wat spanning in maar deze is slechts mondjesmaat en onderhuids voelbaar. Dat geldt voor veel van zijn verhalen maar als ik heel eerlijk ben, dan is dit boek wel een uitblinker daarin.

Een verhaal dus dat bijzonder traag verloopt. Ook een verhaal waarbij nogal wat bijkomende zaken uitvoerig en gedetailleerd worden beschreven. Het is een flink boek, bijna 400 blz., maar vooral het aantal personages deed mij af en toe enorm balen (ik dus… de fan). Bij elk boek schrijf ik altijd elk personage bij naam en korte aanduiding op een notitieblok op, maar deze overstegen nu de 50 in aantal. En ik schrijf ze dus allemaal op omdat je bij aanvang van een nieuwe naam nooit kunt weten welke in het vervolg van het verhaal een belangrijke rol gaat spelen. Die belangrijke rol was er gelukkig niet voor alle 50 personen, maar toch. Ik heb mij dus best geregeld gestoord aan de hoeveelheid ‘ruis’ en ik had meer kunnen genieten van een boek met minder personages en ook met minder details die er voor het plot niet echt toe deden. Dan was er meer duidelijkheid gebleven en had je ook gemakkelijker de rode draad kunnen blijven volgen. Bovendien speelt het boek zich af ten tijde van de corona pandemie, iets dat mij persoonlijk ook een beetje stoorde en waardoor het nu wat gedateerd overkomt. Toch was deze setting, zonder verdere spoilers weg te geven, voor dit specifieke verhaal wel nodig. Vond ik dit dan een slecht boek? Nee, dat maakt het juist ook zo zonde… het boek is bijzonder origineel, heeft een briljant plot en ook een fantastisch einde. Maar tegen de tijd dat je daar bent aangekomen heb je dus al heel wat blz. met extra ballast achter je gelaten en, in mijn geval, ook wat gefoeter en gezucht. Maar wie dus houdt van een super, super traag verlopend maar wel boeiend verhaal waarbij je geconcentreerd je aandacht moet houden wordt beloond met een mooie ontknoping op het einde.

Omdat het bij een complex boek als dit niet rechtvaardig is om slechts één totaal aantal punten te geven de volgende verdeling:

Spanning 2, Originaliteit 5, Psychologische ontwikkeling personages 3,5, Leesplezier 3,5, Schrijfstijl 3,5 en Plot 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten