woensdag 31 mei 2023

Verwacht in juni, deel 1


 8 juni

Zomer 1941. Met de vondst van een lijk in de Hofvijver ontbrandt de strijd om een gestolen meesterwerk van Frans Hals

In de Hofvijver, pal naast het Binnenhof, drijft op een kille ochtend in augustus 1941 een lijk. Het is de Brusselse kunstexpert Joseph Foulon, die voor het naastgelegen Mauritshuis bezig was een opgedoken werk van de meesterschilder Frans Hals te onderzoeken. Een dag na de vondst van het lichaam blijkt dat het bewuste paneel, Lachend meisje, is verdwenen en vervangen door een vervalsing.

Charlie Swieninck, chef van het Bureau Bijzondere Delicten van de Haagse politie, gaat op zoek naar de moordenaar en de dief. Hij krijgt hulp van kunsthistorica Rosalie Callenbach. Die maakt hem vertrouwd met de complexe kunstwereld, die wemelt van de hebberige kopers, charlatans, vervalsers en kenners. Niet alleen het Mauritshuis wilde de Hals kopen, ook de machtige Duitse rijksmaarschalk Hermann Göring heeft listige handlangers naar voren geschoven om het portret in handen te krijgen.


6 juni


De Noorse queen of crime is terug, met een nieuwe serie!

Op een warme zomeravond in Oslo hoort de negentienjarige Sonja Jansen vreemde geluiden uit het huis van de buren komen en ziet ze een gestalte achter het keukenraam. Dat kan alleen niet kloppen, want de buren zijn op vakantie en het huis staat leeg. Ze vertrouwt het niet en besluit de politie te bellen.

De melding komt terecht bij de net afgestudeerde politieagente Lydia Winther, bijnaam ‘Sneeuw’, en haar partner. Zij ontdekken niets verdachts bij het huis en na een kort onderzoek vertrekken ze weer. Maar Sneeuw heeft er geen goed gevoel bij en besluit een paar dagen later terug te gaan. Dan blijkt Sonja spoorloos te zijn verdwenen.

Terwijl Sneeuw op zoek gaat naar Sonja, blijkt de vermissing onderdeel te zijn van een veel grotere zaak. Een die vertakkingen heeft tot in de machtige Noorse olie-industrie, en zelfs tot in het privéleven van Sneeuw.

Het lege huis is het eerste deel in de nieuwe serie rondom Lydia ‘Sneeuw’ Winther


1 juni


Jakob Weber is inspecteur van politie in Bodø, een grote Noorse stad net ten noorden van de poolcirkel, waar in de winter het noorderlicht de nachten groen kleurt en in de zomer de zon altijd schijnt. Weber werkt samen met Noora Yun Sande, een jonge rechercheur die haar prestigieuze baan in Oslo heeft opgegeven om in het afgelegen Bodø te komen werken. Wanneer de 19-jarige Iselin Hanssen na een hardlooptraining in een populair wandelgebied niet thuiskomt, vermoedt de politie dat ze uit eigen beweging is vertrokken. Maar als haar T-shirt dat helemaal onder het bloed zit, vlak bij het pad wordt gevonden, is duidelijk dat het om een misdrijf gaat. De verdenking valt al snel op Iselins vriend, zoon van een van de rijkste mannen van Bodø. Ook voor inspecteur Jakob Weber is het een heldere zaak. Tot er nog een jonge vrouw verdwijnt… De Noorse pers over Iselin was bijna thuis: ‘Zou iemand zo vriendelijk willen zijn om hier een televisieserie van te maken? De combinatie van spectaculaire natuur en brute moord zal niet veel beter worden dan dit.’ ‘Het verhaal van de vermiste vrouwen is realistisch en uiterst ongemakkelijk. Veelbelovend begin van een nieuwe politieserie.’


20 juni


Boek 3 in de IJslandse moorden-serie (afzonderlijk te lezen) van Eva Björg Aegisdottír. Een jonge Nederlandse vrouw gaat op IJsland aan de slag als au pair, in de hoop daarmee haar leven een zinvolle invulling te geven na de dood van haar vader. De ogenschijnlijk perfecte familie waar ze terechtkomt blijkt echter vele geheimen te hebben en al snel ontdekt ze dat er maar weinig mensen zijn die ze in vertrouwen kan nemen. Ondertussen doet rechercheur Elma onderzoek naar een brand in Akranes waarbij een man om het leven kwam. De zaak levert steeds meer verdachten op en brengt Elma uiteindelijk zelfs in levensgevaar…





16 juni


Een droneaanslag vlak voor de start van de Formule 1 race op Zandvoort wordt opgeëist door Extinction Rebellion. Jan van Dam biedt aan om de door hem en Wolf opgerichte beveiligingsdienst ISPF op de zaak te zetten. Zij krijgen te horen dat de actiegroep in het geheim tien miljoen euro in digitale valuta van de organisatie eist. De vraag rijst of het hier wel om klimaatactivisme gaat, of dat er iets anders achter steekt. Tijdens een lunch in een restaurant verstoort een groepje anti-vlees-demonstranten de gasten, waaronder Wolf. Die is daar niet van gediend en hij duwt een vrouwelijke activiste ruw weg. Prompt wordt hij van aanranding beschuldigd. Ogenschijnlijk hebben de voorvallen niets met elkaar te maken. Dan verdwijnt de kat van Wolfs vriendin Emily. Nu wordt het voor hem persoonlijk. Wie aan Emily komt, komt aan hem. Met de hulp van zijn bloedbroeders neemt hij het recht in eigen hand. Brainstormen met de gepensioneerde Hans Buurman, nu adviseur van Wolf en Jan, levert een beangstigend scenario op dat ze direct aan de Mossad doorspelen. Maar is het niet veel te ver gezocht? De Mossad poppenspeler is een spannende eigentijdse thriller, waarin politiek, terrorisme en de bestrijding ervan door voormalig militairen de rode draad vormen.


27 juni


Je wacht al heel lang op het moment dat hij een fout maakt en je kunt ontsnappen. Dat moment is nu.

Aidan Thomas is een hardwerkende echtgenoot en vader, en een gerespecteerd lid van de gemeenschap. Hij is ook een seriemoordenaar die acht vrouwen heeft vermoord. En er is een negende slachtoffer, een vrouw die hij de naam Rachel heeft gegeven en die hij gevangenhoudt in de schuur achter zijn huis.

Als Aidans vrouw overlijdt moeten hij en zijn dertienjarige dochter Cecilia verhuizen, naar een woning die geen schuur heeft. Hij besluit een gewaagde stap te zetten: hij neemt ‘Rachel’ mee en stelt haar aan zijn dochter voor als een familievriend die een onderkomen nodig heeft.

Ze weet dat er overal camera’s hangen, dat hij het meteen zal weten als ze een poging doet om te ontsnappen en dat niemand zal geloven dat deze ogenschijnlijk perfecte man in werkelijkheid een monster is. Maar ze moet het proberen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn dochter, en voor de jonge vrouw die duidelijk verliefd op hem is geworden en toenadering zoekt...


15 juni


Hij heeft afgeperst, misbruikt, verkracht en hij is letterlijk over lijken gegaan om de top te bereiken. Zijn naam is Kim Sleizner en hij werkt als politiechef in Kopenhagen.

Fabian Risk en zijn Deense collega Dunja Hougaard jagen allebei de waarheid over brutale moorden achterna. Een waarheid die vele onschuldigen het leven heeft gekost...

Rechercheur Dunja Hougaard doet in het geheim onderzoek naar haar voormalige politiechef Kim Sleizner. Maandenlang hebben Dunja en haar team informatie over hem verzameld en zijn ze erachter gekomen dat hij - letterlijk - over lijken is gegaan om de top te bereiken. Wanneer een auto met daarin een hoge functionaris en een onbekende, naakte vrouw op de zeebodem voor de kust van Kopenhagen wordt aangetroffen, wordt het tijd voor actie. Ondertussen krijgt Fabian Risk in Helsingborg een bericht dat alles verandert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten