dinsdag 21 juni 2022

Uitgebroed met Bram Dehouck


In welk jaar lag jouw eerste thriller vers van de pers in de boekenwinkel?   Welke titel kreeg jouw debuut?

In 2009 verscheen mijn eerste thriller, 'De minzame moordenaar'. Ik heb lang gezocht naar een titel. Het verhaal gaat over een man die wegpiraten vermoordt en daar niet mee kan stoppen. Ik dacht eerst aan 'Geen weg terug', maar er was recent een boek met die titel verschenen van een internationale thrillerauteur. Omdat ik in het boek ook sympathie opwek voor de moordenaar, vond ik 'De minzame moordenaar' wel een leuke titel.

Was je voor je thrillerdebuut uitkwam al langer met schrijven bezig?

Ik had een journalistieke opleiding gevolgd en al een non-fictieboek geschreven. Bovendien tekende ik al in mijn kinderjaren stripverhalen, da's ook een vorm van schrijven.
 

Wie was jouw eerste uitgever?   Wat betekende het voor jou dat deze uitgever met jou in zee wou gaan?

Mijn eerste uitgever was Van Halewyck. Zij hadden mijn non-fictieboek uitgegeven en stonden positief tegenover mijn thrillerdebuut. Ik ben hen daar nog altijd dankbaar voor, want ze waren eigenlijk gespecialiseerd in non-fictie. Voor hen was het een risico.  

Gebeurt het nog wel eens dat je het terug vastpakt en passages herleest?

Nee, ik lees nooit passages uit vorige boeken, behalve als het nodig is voor een herwerking of zo.  

Blijft het boek voor jou van speciale waarde?  Ben je er nog steeds trots op?

Ik ben er nog steeds trots op. Het boek heeft ook een mooi parcours afgelegd, met de winst van De Gouden Strop en de Schaduwprijs. Dankzij het boek heb ik veel leuke en interessante plaatsen en mensen leren kennen. 

Zou je het verhaal weer zo schrijven?

Nu zou ik het boek aanpassen aan de huidige tijden. Het is meer dan 10 jaar oud, en ondertussen is er op het vlak van technologie enorm veel veranderd, denk maar aan smartphones en sociale media. Maar het concept zou ik volledig behouden, dat was net de kracht ervan. 

Weet je nog hoe het publiek reageerde op jouw debuut?  Was het een groot succes qua leesreacties, verkoop?  In Vlaanderen?  In Nederland?

Het publiek reageerde enthousiast. Dankzij de Strop en de Schaduwprijs kreeg ik ook een lezerspubliek in Nederland. Naar Vlaamse normen was het zeker een verkoopsucces. 

Kwam het boek in de VN thrillergids en hoe werd het boek daarin beoordeeld?  Hecht je daar belang aan?

Een week voor de uitreiking van Strop en Schaduwprijs kwam het in de VN Thrillergids. Daar werd het afgeserveerd met 0 sterren. Daar was ik eventjes niet goed van. Als debutant is dat allemaal nieuw en komt het wel ferm binnen. Nu kan ik dat meer relativeren. Het is trouwens niet slecht om verschillende reacties te krijgen, dat houdt je met de voeten op de grond en doet je beseffen dat de persoonlijke ervaring van de lezer en diens karakter ook een belangrijke rol spelen bij het lezen van een boek. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten