maandag 18 april 2022

Nachtvorst van Suzanne Vermeer

 


Lieke Brouwer, hulpverleenster, woont in Apeldoorn. Als ze getuige is van de zelfmoord van een van haar cliënten besluit ze naar haar oma in Noorwegen te gaan.


Er wordt al snel gespeculeerd over de Nachtvorst, die volgens de eeuwenoude mythe in de regio vijftienjarige kinderen laat verdwijnen.
Vijfentwintig jaar geleden verdween het broertje van haar beste vriendin Freya, Ivar spoorloos tijdens een kamp. Nu is de zoon van Freya, Lars verdwenen.

Lieke gaat samen met Birgit, een vriendin, rechercheur Stein Pedersen helpen om de waarheid boven tafel te krijgen.


Recensie:
Tot aan zijn overlijden in 2011 werden de boeken geschreven door Paul Goeken. Hij schreef onder de naam Suzanne Vermeer. Dat Goeken achter die naam schuilging, werd pas na diens dood bekend. In overleg met zijn familie werd besloten om de boeken voort te zetten. Wie ze nu schrijft blijft geheim.

Er wordt ook wel gesproken over meerdere auteurs.
Dat idee heb ik ook. Omdat het ene boek anders leest dan het andere. 
De manieren van schrijven zijn verschillend. Andere zinsopbouwen en het toewerken naar het einde is anders. De ene is meer als een young adult geschreven en de andere als een goede thriller waar veel gebeurt.
‘Nachtvorst’ hoort voor mij bij de goede thrillers. Sterker nog, na Paul zijn overlijden is er niet meer zo'n goede thriller van Suzanne Vermeer geweest als deze vind ik. 

De personen zijn goed uitgewerkt. Zo wordt hulpverleenster Lieke erg geloofwaardig neergezet. De stress die ze heeft om alles op tijd te doen voel je gewoon. Ze is onzeker over haar werk, terwijl ze heel betrokken is bij haar cliënten. Ze helpt jongeren met zelfmoordgedachten, die zichzelf snijden of gewoon geestelijk niet goed in hun vel zitten.

Je voelt met haar mee wanneer ze weer een reprimande van haar meerdere krijgt omdat ze te veel tijd aan haar cliënten besteed.

Ze is onzeker, ze twijfelt aan zichzelf als hulpverleenster. Vooral na de zelfmoord van een van haar cliënten, het meisje Chelsea. Ze liep net bij haar de deur uit toen het gebeurde. Ze zag het niet aan komen.

Ze heeft het daar erg moeilijk mee. Ze moet er steeds aan denken of ze het misschien had kunnen voorkomen.

Toch vind ik het ook wel lief van haar meerdere dat ze haar zolang vrijaf geeft om de zelfmoord te verwerken. Dat geeft aan dat ze toch wel menselijk is. 

 

Het was een hele verrassing hoe het in elkaar steekt. Het was een paar keer dat ik dacht dat het anders zat.

 

Wat er vijfentwintig jaar eerder was gebeurd kwam steeds weer naar voren. Vooral omdat ze met hun vroegere vrienden contact zochten. 

 

Het verhaal klopt naar mijn gevoel van alle kanten.
Ik weet niet of de nachtvorst echt een mythe uit Noorwegen is, maar zo niet dan komt deze mythe zeer geloofwaardig over. De mythe zou zo kunnen bestaan. Het mysterieuze over de nachtvorst maakt het spannend. Zijn ze gepakt door de nachtvorst en hoe dan?

Fijn dat in de epiloog wordt verteld wat er toen met Ivar is gebeurd. Dat maakt het verhaal voor mij af. Anders was ik mij blijven afvragen wat er met hem was gebeurd.

Ik vond het echt een spannend boek om te lezen, wat ervoor zorgde dat ik tot in de late uurtjes doorlas. Het boek moest gewoon uit. Ik moest weten hoe het zat.

Ik geef het boek dan ook 5 kraaien.

Jantsje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten