zondag 5 december 2021

Herfst op Gotland van Hakan Nesser

 


‘Herfst op Gotland’ werd geschreven door Hakan Nesser. Het is het 6e deel in de reeks met het personage van Inspecteur Barbarotti.

 

De inhoud op de achterflap intrigeert meteen. Inspecteur Barbarotti gaat met zijn naaste collega en sinds kort ook zijn partner Eva Backman naar het rustige en herfstachtige Gotland. Niet zonder reden want er loopt een intern onderzoek naar Eva en ze hopen op deze manier in de natuur wat rust te vinden in hun hoofd en om rustig het onderzoek af te wachten. Aanvankelijk genieten ze van deze rust totdat Barbarotti iemand tegenkomt op Gotland waarin hij de zes jaar geleden verdwenen buschauffeur Albin Runge van Kymlinge denkt te herkennen. Maar dat zou in principe niet kunnen, hij werd namelijk slachtoffer van een misdrijf waarbij zijn lichaam echter nooit werd gevonden…

 

Na een kleine proloog start het boek met een aangrijpende gebeurtenis tijdens een dienst van Barbarotti en Eva Backman. Actie is meteen noodzakelijk en de uitkomst is dat Eva wordt onderworpen aan een intern onderzoek naar haar handelen. Als Barbarotti even later de kans krijgt zich een tijd terug te trekken in een vakantiehuis van een collega op Gotland is de beslissing snel gemaakt. Ze gaan er gezamenlijk heen voor enige weken en hopen zo weer tot rust te kunnen komen en alle gebeurtenissen voor zichzelf op een rijtje te kunnen zetten. Een groot deel van het boek zijn dan ook beschrijvingen van de langzaam opbloeiende prille liefdesrelatie tussen Barbarotti en Eva en het verwerken van hun gezamenlijke trauma dat ze hebben opgelopen tijdens hun werk.

Tot het moment dat Barbarotti in een fietser denkt de verdwenen buschauffeur te herkennen die zes jaar eerder verdween en waarbij aanwijzingen waren dat hij slachtoffer werd van een misdrijf, ook al is zijn lichaam nooit gevonden. Ze besluiten dan ook hun vrije tijd op Gotland nuttig te besteden. Ze vragen alle oude stukken op van de zaak en nemen gezamenlijk het gehele dossier nog eens stap voor stap door.

Als lezer van het boek lees je met hun mee, het hele politiedossier, je bekijkt de genomen foto’s en de uitgewerkte gesprekken met getuigen. Daar waar Eva in het begin nog sceptisch was over de vermeende herkenning van Barbarotti, van de buschauffeur in de eenzame fietser, rijst bij haar toch langzamerhand de twijfel en gezamenlijk nemen ze contact op met diverse personen uit het dossier die destijds een relatie hadden met Albin Runge zoals bijvoorbeeld zijn vroegere leraar en ook zijn vroegere therapeut en langzaamaan verandert het beeld dat Gunnar Barbarotti en Eva Backman hadden van Albin Runge.

 

‘Als er choreografie is, is er ook een choreograaf. Soms was dat overduidelijk. Het was niet de eerste keer dat Gunnar Barbarotti dit dacht, zeker niet. En een blinde kip heeft bondgenoten nodig als de graankorrels te ver uit elkaar liggen.’

 

Ik ben zelf groot fan van Hakan Nesser en heb al zijn boeken gelezen. Hij heeft mij maar zelden teleurgesteld en vertrouw er blindelings op dat ik ook door dit boek weer gegrepen zal worden. Toch had ik hier en daar wat moeite met de heel traag verlopende zaak. Want traag is het, wie het liefst een snel verhaal met veel actie en cliffhangers leest kan deze beter aan zich voorbij laten gaan.

Ik lees gewoon rustig door en ja, dat wordt beloond. Dat wordt zelfs bijzonder beloond want na 2/3 van het boek krijgt het een onverwachte wending en daarmee krijg ik zin om alleen nog maar snel verder te lezen. Ik had door het hele boek heen een vermoeden, maar toch is de plot anders, heel mooi, heel boeiend, heel bevredigend. En het laat mij nog niet los, gelukkig!

 

De schrijfstijl van Hakan Nesser is voor mij heel herkenbaar, heel prettig maar heel traag, veel dialoog tussen de personages, veel oog voor detail. Zoals zo vaak bij Scandinavische auteurs.

Het personages van Barbarotti en Eva Backman zijn flink uitgediept, maar zoals gezegd ze gaan ook al 6 boeken mee.

Voor deze reeks heeft Hakan Nesser de ‘Van Veeteren’ reeks geschreven die uit 11 delen bestaat en daarnaast heeft hij nog een aantal stand alones geschreven. Speciaal voor degene die niet meteen in een reeks willen duiken raad ik ‘De Stilte na Sarah’ aan, een prachtig maar zeer aangrijpend verhaal.

Misschien zou de omschrijving ‘Roman’ bij sommige boeken van Hakan Nesser beter passen, voor mij persoonlijk maakt het niets uit, ik weet wat in kan verwachten. Grote klasse!

 

Ik geef het 4,5 kraaien

 

Een 4 voor het overgrote deel van het boek, maar door de geweldige plot geef ik in totaal 4,5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten