zaterdag 10 april 2021

Concurrentie van Tom Bergs

 


Titel: Concurrentie

Auteur: Tom Bergs

Uitgeverij: Uitgeverij de Punt

Publicatiedatum: september 2020

Recensie door: Tamara

Kraaien: 1 kraai voor de moeite zou een onderwijzer gezegd hebben….

 

Een explosie in het gemeentehuis schrikt het rustige Boortmeerbeek op klaarlichte dag op. De hele bovenverdieping ligt in puin en de nieuwe burgemeester is om het leven gekomen. Rechercheurs Johan Pieters en Sophie DHondt starten meteen hun onderzoek en worden daarbij geholpen door vingerafdrukken die op het explosief worden teruggevonden. Als die dan ook nog eens bekend zijn bij de politie, lijkt de zaak in minder dan een dag beklonken. Helaas blijkt de eigenaar van die afdrukken een voormalig militair te zijn die jaren geleden omkwam tijdens een missie in Afghanistan. Hoe komen zijn vingerafdrukken dan op de bom terecht? Ook privé staat Johan voor een lastige periode. Samen met Luna krijgt hij immers Kobe toegewezen, een pasgeboren kind dat in de Antwerpse vondelingenschuif werd achtergelaten. En dan is er nog oude bekende Walter De Cock, die de Leuvense gevangenis als vrij man mocht verlaten. Zint hij nog steeds op wraak na het verlies van zijn dochter?
Tom Bergs (1987) is in het dagelijkse leven werkzaam als administratief bediende bij de politie. De reeks rond speurders Johan Pieters en Sophie D
Hondt speelt zich steeds af in zijn eigen thuisbasis Haacht en omgeving (Keerbergen, Boortmeerbeek, Hever, Schiplaken, Wespelaar, Tildonk en Wakkerzeel). Uiteraard blijven de verhalen fictief, maar werden ze wel steeds vakkundig nagelezen door internen binnen de politie.

 

Zijn hele hoofd baadde in het bloed en hij had een schotwond in het hoofd.”

 

Ik ben altijd heel benieuwd om een nieuwe auteur te mogen leren kennen en na het lezen van de flaptekst, de mooie cover en de goede recensies op alle kanalen, ben ik meteen begonnen met lezen! Dit moet toch de topper van de eeuw zijn?! Gezien de recensies…

 

Maar ik moet echt eerlijk bekennen dat ik mij totaal niet kan vinden in alle hysterische lovende reacties… Het verhaal staat bol van teveel mensen die totaal geen link hebben met de bomaanslag en niet eens nodig waren om het verhaal tot leven te brengen. Een oud gezegde komt hier echt tot zijn recht: OVERDAAD SCHAADT!!! En dat is hier absoluut het geval. De personages waar het om draait, komen totaal niet uit de verf, niet eens uit de grondverf. Het blijven kartonnen figuren zonder kleur of enige vorm van menselijkheid. In plaats van zoveel mensen in het verhaal te proppen, geef je hoofdkarakters kleur. Menselijke trekken, uiterlijke kenmerken.

 

Maar waar ik mij compleet aan zat te ergeren waren de fouten in het boek! Als het boek intern vakkundig wordt herlezen, moeten ze zich kapot schamen bij de politie!

Om te beginnen… Denk je een mega explosie voor. Zoals op de cover, overal as, schade en de burgemeester ligt ergens verkoolt, weggeslingerd uit zijn stoel. MAAR dan vindt de politie boven op een kast een mini cameraatje. Weinig schade en nog op zijn plek. Hoe kan zon goedkoop prulletje wat een fractie weegt, zon explosie overleven zonder een millimeter te zijn verschoven?

En in dezelfde mega explosie waar de burgemeester verkoold ligt, vinden ze een plastic prullenmandje die gesmolten is. De prullenbak zal met zon explosie door de kamer schieten, gelanceerd worden. Zeker een prullenbakje van plastic, die blijft echt niet daar zitten na de explosie. Zeker als de hele gang was weggeblazen volgens de schrijver.

 

Maar de grootste fout is nog wel het volgende: (het is een kleine spoiler, maar ik vond hem echt te groot om niet te vermelden!)

Brigitte gaat naar het gemeentehuis om beveiligingsbeelden op te halen. De moordenaar van de burgemeester krijgt een sms’je van zijn compagnon dat Brigitte onderweg was om de beelden te halen. De moordenaar gaat ernaar toe en schiet haar dood (sorry). Dan komt de schrijver ineens met een dramastukje dat de moordenaar niet wist dat hij zijn eigen vrouw doodschoot. Terwijl hij toch heel duidelijk een sms’je had ontvangen met de tekst Brigitte is onderweg om de beelden op te halen”. Hoe kan de moordenaar het dan niet weten dat hij Brigitte tegen het lijf zou lopen? Sorry, maar dan verlies je voor mij gelijk alle geloofwaardigheid. Zowel als auteur, maar ook van alle lovende recensies! Dit is gewoon een onwijs domme fout.

Net als iemand een valse verklaring laten afleggen maar niet vermelden waarom….Opvulling van het boek?

 

Door alle overbodige personages en stommiteiten loopt het verhaal niet soepel. In het midden van het verhaal kwam de auteur op gang en zat je volledig in het verhaal, maar dat kon hij niet lang vasthouden.

 

De moorden vliegen je letterlijk om de oren en je kunt al een beetje raden welke kant je als lezer wordt opgedrukt, want de auteur doet niet aan puzzelen. En het plot… Zwak en voorspelbaar. Ik kan er niets anders van maken. Omdat iedereen al dood, bijna dood of verdwenen is, blijft er maar weinig mensen over om het spil van het hele verhaal te ontmaskeren.

 

Omdat ik aan het laatste hoofdstuk kan lezen dat dit verhaal een vervolg gaat krijgen, wil ik de auteur echt op hart drukken:

              Hou van je personages, zie ze voor je, omschrijf ze en maak ze levend!

              Stop met zoveel mensen in je verhaal te proppen die totaal los staan van het hele verhaal. Het maakt het onoverzichtelijk en als lezer ben je snel de draad van het verhaal kwijt.

              Check je feiten!

              Lees na wat je zelf getypt hebt, laat het nalezen door onafhankelijke proeflezers.

              En als laatste… Ga niet kennissen, vrienden, familie etc. benaderen om 5 sterren recensies te plaatsen. Want dit verhaal verdient in geen enkel opzicht 5 sterren.

 

Spanning: 2

Originaliteit: 2

Psychologische ontwikkeling personages:0

Leesplezier:2

Schrijfstijl:2

Plot:1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten