vrijdag 9 april 2021

Aspe met Van In – Episode 4

 




Ten prooi aan hebzucht

Met ‘Van In – Episode 4’  zit Pieter Aspe bijna halverwege in zijn reeks van 10 boeken rond Pieter Van In. De cover is mooi, oogt chic en vult het rijtje van de drie voorgaande boeken in dezelfde stijl aan.

Gaat Episode 4 verder waar 3 eindigde?

Er zit inderdaad continuïteit tussen de twee misdaadverhalen. Rein Claeys en Pieter Van In wonen sinds een maand officieel samen. Van In verwerkt nog steeds het verlies van Versaevel. De afwezigheid van Hannelore en de kinderen vecht zich met momenten pijnlijk een weg doorheen de gedachten van Van In.

Van In op pensioen, alsook zijn drinkebroer Zlotkrychbrto op rust, dat impliceert dat ook het Brugse politieapparaat niet ontsnapt aan veranderingen. Commissaris Lejeune maakt zijn opwachting. Rein wordt benoemd tot korpschef, een belofte die de premier deed in een vorig deel van de Van In-reeks. Ook de technische recherche verwelkomt een nieuw hoofd. Een cast waar een nieuwe wind doorheen is gegaan, zeg maar.

Het wordt Van In pijnlijk duidelijk dat de periode waarin zijn naam alle deuren opende definitief voorbij is. Een vaststelling die de toch al norse en botte commissaris nog somberder stemt. Het maakt zijn omgang met mensen er niet gemakkelijker op. Meer dan eens geeft hij er zich rekenschap van dat heel wat dingen voorgoed voorbij zijn. Om die sombere gedachten te sussen en in de filosofie dat Omer alles verbindt, draait hij er zijn hand niet voor om om drie, vier pintjes na elkaar achterover te slaan.

En dan doet Frank Flamand Pieter een voorstel. Om Van In te bedanken dat hij hem ooit het leven redde, maakt de zieke oude man Van In zaakgelastigde om samen met de dwerg André Sauvage zijn testament uit te voeren. Beloning voor Van In: 1 miljoen euro!

Het aanvaarden van de opdracht legt onmiddellijk een grote druk op de relatie van Pieter en Rein. De onverwachte overdadige luxe stelt de verhoudingen binnen hun koppel in vraag en werkt verslavend. Maakt geld gelukkig?

Dan wordt een dode gevonden in een Blankenbergs appartement. Pieter Van In krijgt als ervaren speurder de tijdelijke taak om de politie bij te staan in het onderzoek. Het haalt hem uit zijn lethargie en algauw komt hij op kruissnelheid. De dood van Frank Flamand en dan vooral de bepalingen in zijn testament zorgen voor onvrede onder de erfgenamen. In de ban van hun ziekelijke hebzucht staan ze elkaar naar het leven. Van In kan er aanvankelijk geen touw aan vastknopen. Kan hij een volgend slachtoffer voorkomen? Overal ziet hij André Sauvage, voyeur en pervert, opduiken. Deze heeft overduidelijk zijn eigen agenda.

Twee aanvankelijk verschillende verhaallijnen hebben dan toch een gemene deler. In zijn typisch eigen stijl ontrolt Aspe het verhaal grotendeels vanuit het standpunt van Van In. De tekst druipt van ironie, sarcasme en cynisme. Alweer een stortvloed aan boutades, nu eens vermakelijk, dan weer best shockerend. Het onderwijs, en de leerkrachten in het bijzonder, de opvoeding van de kinderen, de hersenloze toeristen die de Bruggelingen voor de voeten lopen, de politiek, … Van In - of is het Aspe? - schuwt geen enkel onderwerp. Wat zijn relatie tot vrouwen betreft, is er voor de ongelikte beer die Van In is, nog heel wat werk aan de winkel. Het is zo dat hij nog altijd graag zijn Omer krijgt voorgezet door Rein. Een vrouwelijke onderzoeksrechter schildert hij af als “het pas afgestudeerde wicht dat voor hem gewichtig zat te doen”. In het mannenbastion dat het politieapparaat is, stelt Van In dan wel vast dat de vrouwen het glazen plafond aan het slopen zijn, hij kan het niet laten om eraan toe te voegen dat gelukkig voor hem, gedachten nog steeds vrij zijn.

Enfin, Van In, ja, hij wordt een dagje ouder, maar hij is weer in goeden doen. Wanneer hij op een gegeven moment schandelijk de pedalen verliest en zijn relatie met Rein definitief op springen lijkt te staan, komt ook het plot in een beslissende fase. Wat dan op het spel komt te staan, kan door geen enkel geldbedrag, hoe hoog ook, worden gecompenseerd.

‘Van In – Episode 4’ is een vlot lezende thriller die garant staat voor een aantal aangename uurtjes leesvertier.


4 kraaien
Anita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten