woensdag 10 maart 2021

Jaloezie van Sofie Sarenbrant

 


Verraad als een doorn in het vlees



In 2020 verscheen ‘Visning pågår’ onder de Nederlandstalige titel ‘Berouw’. Het is het eerste deel van een reeks met rechercheur Emma Sköld. In 2021 kwam de Nederlandse vertaling van het tweede deel ‘Avdelning 73’ uit met als titel ‘Jaloezie’.


‘Jaloezie’ begint in het ziekenhuis. Vijf maanden geleden belandde kersverse mama Emma in een coma na een val van haar paard Frasse. Al die tijd heeft Hillevi, ex van Kristoffer, zich vol overgave gestort op de zorg voor Ines, dochtertje van Emma en Kristoffer. Het ontwaken van Emma maakt Hillevi heel zenuwachtig en onzeker over haar rol in de toekomst van Ines en Kristoffer. Ook Kristoffer reageert niet zoals men van een liefhebbende partner zou mogen verwachten.

‘Jaloezie’ telt een beperkt aantal personages die, om beurt en in korte hoofdstukken, het verhaal doen voortgaan vanuit hun perspectief. De sfeer is van begin tot eind bedrukt. Zelfs het ontwaken van Emma uit haar coma geeft geen reden tot feesten. In tegendeel, het leven was zoveel gemakkelijker voor iedereen tijdens de periode dat ze buiten bewustzijn was. Vanaf haar ontwaken komen zowat alle personages onder stress te staan, niet in het minst omdat Emma ervan overtuigd is dat haar ‘ongeluk’ allesbehalve een ongeluk was.

Emma krijgt in ‘Jaloezie’ de weinig benijdenswaardige rol van ziekenhuispatiënte. Gekluisterd aan haar ziekenhuisbed, moet ze afgaan op indrukken en uitgaan van veronderstellingen. Ze verkeert in grote onwetendheid over wat zich afspeelt in het leven van Kristoffer en Ines en moet vertrouwen op de weinige info die ze krijgt van de mensen die haar omringen. Wat ze wel zeker weet, is dat er iets niet in de haak is. Gelukkig is er nog Thomas.

Het leven van de personages in ‘Jaloezie’ gaat niet over rozen. Verborgen agenda’s, onverwerkte trauma’s, misplaatst vertrouwen, schuldgevoelens, wanhoop en machteloosheid bepalen hun leven in en in de nabijheid van het ziekenhuis. Het overheersende gevoel in ‘Jaloezie’ is de eenzaamheid. Er is de voortdurende hunkering naar echt contact, bij momenten subtiel onder woorden gebracht door handen die elkaar raken en strelen. De relaties binnen de koppels zijn afstandelijk, teleurstellend en liefdeloos. De personages blijven vlak en stereotiep. Geen enkele van hen weet mij te raken.

Het plot kabbelt heel lang monotoon voort. Weinig of geen verrassingen en al helemaal geen spanning. Het is vrij vlug duidelijk wie slecht in de zin heeft en dat die persoon om zijn/haar doel te bereiken bereid is om heel ver te gaan. Het is echter lang wachten vooraleer er iets gebeurt. Met nog ongeveer één derde van het boek te gaan, komen er met mondjesmaat kleine piekjes spanning voorbij, maar niks wat je bloeddruk de hoogte injaagt. De plottwist op het einde maakt nog iets goed, maar het is eigenlijk te weinig en te laat om van ‘Jaloezie’ een spannende thriller te maken.

‘Jaloezie’ is misschien niet bijster origineel, maar laat zich wel vlot lezen. Het is een boek dat je gegarandeerd gezelschap kan houden op een luie vrije dag zonder dat je daarbij je hoofd moet breken over ingewikkelde plotwendingen.

3 kraaien
Anita

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten