zondag 22 november 2020

De buitenstaanders van Erik van der Linden


 Titel: De buitenstaanders

Auteur: Erik van der Linden

Publicatiedatum: oktober 2020

Recensie door: Ink

Waardering: 5 kraaien

Je begint met het lezen van een achterflap als je een boek in handen krijgt. Deze achterflap lezend, komt het wat wazig geformuleerd over en duidelijk geschreven door iemand die het verhaal al kent. Als buitenstaander zat ik een paar keer te fronzen. Maar he, wat is een achterflap verder? dus hatseflats beginnen.

Als ik zou moeten beginnen met de eindconclusie dan bestaat die uit dat ik dit boek van Erik van der Linden een mustread vind. Dat ik echt genoten heb van ‘De buitenstaanders’.

Het verhaal is doorspekt met humor in de vorm van grappig geformuleerde zinnen, waar zeer regelmatig mij mondhoeken van naar boven krullen.
Een voorbeeld dat ik lees wanneer ik nog maar net ben begonnen met lezen:
De ene persoon is trots op academische resultaten of goede daden die verricht zijn om de medemens even te helpen, de ander is trots op het in de fik steken van vakantiehuisjes.

Of: pas toen de kruidnoten plaats hadden gemaakt voor de oliebollen, de oliebollen voor de paaseitjes en de zomer de paaseitjes liet smelten en weer ruimte maakte voor nieuwe kruidnoten, pas toen vertelde ze het.

De auteur gebruikt voor dit boek het pseudoniem Erik van der Linden. Die Erik van der Linden is zelf ook personage in het verhaal en schrijft het verhaal over de moord op een oud-klasgenoot. Bent u er nog? Een van de trucjes die de auteur heeft bedacht en gebruikt. Zoals ook een docent op de school Dijkgraaf heet en wat de werkelijke naam is van de auteur.
Ga nu niet denken dat dit wel een heel ingewikkeld boek moet zijn: nee!

Het boek gaat over de belevenissen van een groep leerlingen van een middelbare school. In het laatste schooljaar gaan de eindexamen klassen op kamp. Terwijl Erik, het hoofdpersonage, de schooljaren vrij onopvallend doorgekomen is, komt hij daar bij de populaire jongeren door het spel Weerwolven.

Later wordt hij door 2 van de populaire jongens, Steven en Daniel gevraagd te helpen bij een website. Hier worden meiden van de school anoniem besproken.
Eva, het meisje waar de hoofdpersoon verliefd op is, is ongelukkig met de site en laat Eric beloven dat de jongen die verantwoordelijk zou zijn voor de site, het te laten stoppen. Zij weet Erik zover te krijgen dat hij toezegt er voor te zorgen dat de website stopt. Eva krijgt niet te horen dat hij de website beheerd.

Elf jaar later is er een reünie en daar wordt de man vermoord die toen zogenaamd de site zou hebben beheerd. Door het verleden en heden elkaar te laten afwisselen, worden de stukjes op het puzzelbord gelegd. Langzaamaan loopt de geschiedenis naar de dag van de reünie.

Door de stukken info die je krijgt, krijgen alle verdachten een motief. De opbouw naar de plot toe is zowel subliem als subtiel. Stukje bij stukje komt de lezer meer te weten over hoe alles in elkaar zit. En als dan het einde gekomen is waar je als lezer verrast wordt, is het boek niet gelijk uit je hoofd. Wat heb ik gemist?
Hoe vaak maak je dat eigenlijk mee dat een boek blijft rond dwarrelen.

Ook heeft de auteur iets heel leuks bedacht (wat ik nog nooit eerder las): hij noemt het zelf een literaire escaperoom. In het boek zitten drie puzzels verstopt. Met de oplossing hiervan kun je de auteur mailen en krijg je het verborgen hoofdstuk.

Een uitstekend geschreven psychologische thriller gevuld met droge humor. Die mij ook mooie herinneringen terugbracht toen in het boek een leraar is die wekelijks een blackstory vertelt aan zijn leerlingen. Ik had ook zo'n leraar die aan het eind van de week van de wiskundeles een blackstory vertelde.

Wat jammer dat de auteur niet bij een grotere uitgeverij zit, want wat gun ik dit boek een groot publiek. In mijn top tien van dit jaar komt zeker ‘De buitenstaanders’.



Spanning: 4
Psychologie: 5
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5


Geen opmerkingen:

Een reactie posten