woensdag 19 augustus 2020

Linwood Barclay ondervraagd!

C: Michael Rafelson
Onze recensent Tamara is fan van Stephen King en van Linwood Barclay. Ze las onlangs zijn nieuwe boek Lift , welk de volle 5 kraaien kreeg. Hoe blij Tamara was toen ze hoorde dat ze vragen mocht gaan stellen aan Linwood, bleek al dat ze eerst dacht dat er een geintje met haar uitgehaald werd. Maar uiteindelijk pakte ze een groot kladblok en bedacht de volgende vragen: *Wat is je naarste/vervelendste karakter eigenschap volgens je vrouw?


Ik delegeer niet genoeg!

*Heb je een bepaald ritueel /rituelen voordat je begint met schrijven?

Ik heb mijn koffie nodig als ik naar boven ga naar mijn kantoor, maar dat is het wel zo'n beetje. Schrijven is voor mij een baan. Er is niets mystieks of mysterieus aan.

*Zonder een woord was het meteen een grote bestseller! Hoe voelde dat?

Het was geweldig, en totaal onverwacht. Ik denk dat het net als de beroemde scenarist William Goldman, toen hij sprak over de vraag of een film zal een hit of niet: "Niemand weet iets." Boeken waarvan je denkt dat het een hit zal zijn, kunnen mislukken, en boeken waarvan je nooit had verwacht dat ze enorm zullen zijn, kunnen direct naar de top van de bestsellerlijsten gaan.

*Hoe ziet je schrijfkamer eruit?

De witte muren zijn versierd ingelijste animatiekunst, boek posters, en een groot, ingelijst portret van Alfred Hitchcock geschoten door fotograaf Harry Benson. Veel boeken, natuurlijk, ook model Batmobiles, de Seaview onderzeeër uit de jaren 1960 tv-show Voyage to the Bottom of the Sea, en ruimteschepen en andere voertuigen klassieke Gerry Anderson TV-shows.


*Hoe lang doe je gemiddeld over het schrijven van het verhaal (ruwe schets tot het drukken)

Zodra ik een idee heb waarvan ik denk dat het werkt, zal ik een paar weken besteden aan het maken van notities, dan ongeveer drie maanden op een eerste ontwerp. Dan is het naar mijn redacteuren. Hoeveel meer tijd ik besteden aan dat zal afhangen van hoe goed dat eerste ontwerp is. Over het algemeen zullen er een paar maanden voor nodig zijn voor veranderen, nog eens drie of vier weken van herschrijven. En misschien zes maanden later, een boek dat je in je hand houden.

*Wat was /waren je dromen toen je nog een klein jongetje was?

Ik wilde een auto maken die kon vliegen. Maar waarschijnlijk op mijn elfde of twaalfste, droomde ik verhalen die ik op papier moest krijgen. Mijn vader leerde me typen toen ik rond de 10 was, en ik schreef niet lang daarna 30-40 pagina's. Ik was verslaafd aan televisie en droomde ervan om scenarioschrijver te worden. (Mijn eerste echte schrijfbaan was op de leeftijd van 22, toen ik bij een krant als verslaggever kwam.)

*Wat is voor jou het ultieme geluksgevoel?

Zittend op de veranda met mijn vrouw, Neetha., uitkijkend op het water, met een geweldig boek, wat snacks en een drankje. En in slaap vallen in de stoel.

*Wat kan jou uit je slaap houden?

Als onze volwassen kinderen een probleem hebben.

*Wat is jouw guilty pleasure?

Ik bouw een enorme modelspoorbaan in de kelder van ons huis, maar ik voel me er niet schuldig over.

*Wat ga je doen als je ooit je pen definitief gaat neerleggen?

Dan wandel ik doelloos rond en eet zacht voedsel, denk ik. Zolang ik de plotten nog steeds goed in mijn hoofd kan ontwikkelen, blijf ik schrijven.

*Wat kan jou mateloos irriteren?

Moedwillige onwetendheid. Mensen die ideologieën en samenzweringstheorieën omarmen die haatdragend, gevaarlijk en schaamteloos onlogisch zijn. Ook mensen die hun richtingaanwijzers niet gebruiken!

*Kom je snel een keer naar Nederland zodat ik een boek kan laten signeren? (Vraag ik met mijn mooiste glimlach)

Zijn nieuwste boek
Ik zou het graag willen! Ik ben een keer in Amsterdam geweest, ongeveer zes jaar geleden, voor slechts ongeveer 36 uur, en de meeste van mijn tijd, toen ik niet sliep, was ik bezig met interviews. Ik wilde zo graag door de stad toeren. Een dezer dagen, als dit coronavirus voorbij is, zou ik graag terugkomen en je boek signeren.

2 opmerkingen: