dinsdag 21 juli 2020

Onder invloed van Tamara Onos


Titel: Onder invloed
Auteur: Tamara Onos
Uitgeverij: LetterRijn
Publicatiedatum: maart 2019
Recensie door Baukje
Waardering: drie kraaien



Achterflap
Wanneer een visser in het Gelders natuurgebied de Havikerwaard verdrinkt, wijt de politie dit aan dronkenschap. Renske Nijland gelooft hier niets van. Als expert gevaarlijke stoffen is zij ervan overtuigd dat iets of iemand het slachtoffer heeft bedwelmd. Met de dood tot gevolg.
Ze bijt zich vast in het mysterie, maar kan niet voorkomen dat ze haar kinderen daarbij ongewild in levensgevaar brengt.

De cover
Er zijn van dit boek twee covers in omloop. De eerste is voornamelijk met veel rietstengels of grassen. De andere is een rennende vrouw langs het water.

Mijn mening
Ik ben niet zo’n fan van de covers van LetterRijn. Voor mij zijn ze te druk en vaak te amateuristisch. Bij deze zou ik kiezen voor de eerste. De herziene cover laat een aantal clichés zien die standaard voor vrouwenthrillers lijken te zijn; Een hardlopende vrouw.

Het verhaal
Renske is gespecialiseerd in gevaarlijke stoffen. Met deze expertise wordt ze soms ook door de politie opgeroepen. In het verleden heeft Renske een inschattingsfout gemaakt met grote gevolgen waar ze nog altijd onder gebukt gaat.
Al hardlopende komt ze bij een dode man langs de waterkant. De politie gaat uit van een ongeval door dronkenschap maar Renske denkt dat er iets anders aan de hand is.
Tijdens haar onderzoek, dat haar door de politie niet in dank wordt afgenomen, brengt ze niet alleen zichzelf maar ook haar kinderen in gevaar.


Mijn mening
Omdat dit boek is uitgeroepen tot Vrouwenthriller van het jaar, was ik nieuwsgierig. Eerlijk is eerlijk, vooral het begin is goed geschreven. Later zwakt het af en ook het plot is wat te gemakkelijk uitgewerkt.
De schrijfstijl is prettig en de personages worden redelijk tot goed uitgewerkt. Met name Renske is geloofwaardig. Marcel daarentegen, de agent, wekt bij mij soms wat ergernis op. Zijn gedrag vind ik met momenten irritant en zeker niet altijd geloofwaardig.
Wat me echt stoort zijn weer de clichés. Opnieuw is het hoofdpersonage een vrouw met issues op relationeel gebied die hardloopt.
Ook voert Onos veel te veel bijpersonages op waardoor het regelmatig verwarrend lees. Als er dan ook nog een Barry en een Berry voorbij komt is het helemaal lastig.
Voor mij, ik zou het niet tot de beste vrouwenthriller uitroepen, maar Onderhuids zit zeker bij de betere helft.

Schrijfstijl   4
Leesplezier  4
Spanning  2
Plot  2
Originaliteit  4

3  kraaien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten