vrijdag 24 juli 2020

Het dilemma van B.A. Paris

Titel: Het dilemma
Auteur: B.A. Paris
Uitgeverij: Ambo/Antos
Publicatiedatum: mei 2020
Recensie door: Karin
Kraaien: 5


Wat vind ik van de cover?
Een bloem, waar de rode blaadjes af zijn, zijn verspreid over de cover. De auteursnaam in het rood, de titel in het zwart. Een sobere, misschien zelfs melancholische cover, met de tekst ‘hoever zou jij gaan om je lief nog een paar gelukkige uren te laten beleven?’
Wat verwacht ik van tevoren?
Ik heb de thrillers die B.A. Paris alleen schreef allemaal gelezen, en ervan genoten.
Wat opzoekwerk voor ik begin te lezen vertelt me dat B.A. Paris met ‘Het dilemma’ een nieuwe weg inslaat, het boek wordt dan ook als roman beschreven. De korte inhoud bevalt me alleszins wel, ondanks het feit dat ik bijna alleen maar thrillers lees, ben ik heel erg benieuwd naar het verhaal en de uitwerking ervan.

Quotes die ik het vermelden waard vind:
Is het heel vreselijk dat Livia en Josh niet genoeg reden voor me zijn om te willen blijven leven? Het schuldgevoel voegt zich bij de kwelling van de afgelopen 14 uur, en een withete woede voegt zich bij het lawaai van de motor terwijl ik over de snelweg jakker, uit op zelfvernietiging.
Als ze terug is, zal alles veranderen en zullen we het mooie leven dat we leiden niet kunnen verderzetten.

Mijn recensie:
‘Het dilemma’ begint al direct behoorlijk heftig, je voelt onmiddellijk dat er iets aan de hand is, maar je weet – nog – niet wat. Het tweede deel van de proloog versterkt dit gevoel nog.
En dan ga je één dag terug in de tijd en begint het verhaal eigenlijk.
Net voor het begin van een groots opgezet feest voor de 40e verjaardag van Livia, worstelt haar man Adam met informatie waarvan hij niet weet of hij dit aan Livia moet vertellen, ze leeft immers al jaren toe naar dit feest. Langs de andere kant heeft Livia een geheim dat ze met Adam wil delen, maar niet voordat het feest voorbij is. Alles zal veranderen als dit geheim bekend raakt.
De ePub telt 310 pagina’s, maar wat een meeslepend boek is dit! Ik heb ‘Het dilemma’ quasi in 1 ruk uitgelezen en ondanks het feit dat het boek als roman benoemd wordt, vond ik het bijzonder spannend, niet in de zin van ‘wie is de dader en waarom’, maar gewoon omdat je de hele tijd tussen gevoelens en verwachting heen en weer wordt geslingerd.
Het boek speelt eigenlijk over een periode van 2 dagen, het verhaal wordt verteld in blokken van een uur of meer, en telkens vanuit het standpunt van Livia en Adam, zodat het verhaal zich beetje bij beetje openvouwt. De personages worden zeer realistisch neergezet en zowel Livia als Adam wekken heel veel sympathie op.
Naar mijn gevoel is er in het hele boek een sterke onderhuidse spanning aanwezig, en daardoor is het verhaal naar mijn gevoel toch wel meer dan een roman.
Ik heb ontzettend genoten van het boek, het is heel erg vlot geschreven en pakte me enorm. En ondanks het feit dat het verhaal maar in 2 richtingen kan evolueren komen er gaandeweg nog een heel aantal verrassende zaken aan het licht.
Echt een topper wat mij betreft! ‘Het dilemma’ verdient voor mij 5 dikke vette kraaien!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten