woensdag 17 juni 2020

Speciaal Boekvonnis met Het verlaten huis

We hadden dit keer een bijzondere leesclub, namelijk met vijf moeders en kind. Vier dochters en een zoon. Te weten:

Ariane en Storm
Lieselotte en Luna
Jose en Bieke
Majonne en Sterre
Bianca en Lysanne

Ze kregen het boek Het verlaten huis van Sandra J. Paul toegestuurd. Ze gaven aan graag samen te lezen en aan elkaar voor te lezen. En zoals Jose mooi verwoord:
Omdat we het gezellig vinden om weer eens samen in één boek te lezen. En omdat het een spannend boek is, dan kan Bieke onder de deken gaan zitten en ik verder lezen.

Luna stuiterde al voor het boek kwam:
Zij vindt het een cover die een spannend boek uitstraalt. En kan niet wachten om te beginnen. Mamaaaa waarom kan ik nu nog niet beginnen? (oeps, misschien beter minder enthousiast vertelt dat we mogen mee lezen, zegt haar moeder).
Majonne: mooi met die schemertinten en het licht, de kist met de kraai geven het een mysterieus uiterlijk in die kapotte omgeving. De kist die een beetje open staat zorgt voor spanning..

Bike (9 jaar): Oei, dat ziet er best eng uit! Dat is vast een heel spannend verhaal!



Wie leest eigenlijk voor?
Bij de meesten wordt er door allebei wel voorgelezen. Bieke vond er af en toe best wel wat moeilijke woordjes in zitten.

Sterre: liefst heb ik dat mama voorleest, die kan het beter dan ik. Soms moet ik ook voorlezen. Soms lezen we stil samen een hoofdstuk, want dan zijn we in de woonkamer en is mijn zusje erbij. Dan praten we erover erna.

Kunnen de moeders het boek vergelijken met een boek uit hun eigen jeugd?
 Zowel Lieselotte als Bianca denken aan de Kippevel boeken.
"Oo, wat was dat toen fantastisch. Ik heb vorig jaar een aantal boeken daarvan gevonden op een rommelmarkt", roept Bianca. Ariane las ze ook en daarnaast De vijf.


Het boek bevat aardig wat spannende scenes: wat deden de kinderen als er zo'n spannend stuk kwam?



Luna: ik hou mijn tijgertje dan heel stevig vast. En kruip dan wat dichter tegen mama aan. 🙂 Vooral tijgertje zorgt ervoor dat ik dan geen nachtmerries heb, hij is mijn lievelingsknuffel en ik neem hem overal mee naar toe.

Lysanne: Snel doorlezen want dan weet ik wat er verder gaat gebeuren

Sterre: Heel snel doorlezen en wat dichter bij mama zitten.

Bieke: mama heeft toen veel voorgelezen en ik de stukjes die wat minder spannend waren. Als het heel spannend was, ging ik tijdens het voorlezen ergens mee spelen.

Ik lees sneller voor bij spannende stukken zegt Storm, mijn moeder juist langzamer.....


Na het lezen

Jose
Voor mijn dochter haar eerste kennismaking met een echte thriller, want dat is dit boek heus. De spannendste stukken mocht ik dan ook voorlezen.

De ontknoping is goed uitgewerkt en niet voorspelbaar, sluit het verhaal goed af maar laat meteen ook opening voor een vervolg.
Het boek sleurt je mee met de belevenissen en dilemma’s van de kinderen in het verlaten huis, stelt je voor raadsels en gunt je gelukkig ook af en toe rust middels een rustiger hoofdstukje. De relatief korte hoofdstukken maken het boek ook een prima voorlees- of samenleesboek.


Ariane
Het verhaal zit goed en voor de jongere lezers prettig in elkaar. De personages zijn goed uitgewerkt, zodat je je in elk persoon goed kunt inleven.
Het einde is een mooi begin voor deel 3. Helaas moeten we tot het voorjaar van 2021 wachten.

Majonne
Waar in "de duistere school" de zinderende spanning langzaam opgebouwd wordt, zit dit boek vanaf het begin vol van razend spannende scènes. Nagelbijtend lees je maar door en door, dit boek is te spannend om weg te leggen.
 Er zit niet alleen spanning in, maar ook vriendschap, verliefdheid, verdriet, een hele achtbaan aan emotie.

Bianca
 Lysanne en ik zaten snel in het verhaal. Het was een spannend verhaal welke vlot door te lezen was. In het boek staan mooie tekeningen. Wij hebben niet de Duistere school gelezen. Dat gaan wij zeker wel nog doen. Wij vonden het beiden een leuk boek en ook ontzettend gezellig om samen te lezen


Lieselotte
De personages zijn mooi uitgewerkt en de spanning is gans het boek door te snijden.
Je zit dikwijls op het puntje van je stoel. Op een avond moest het boek uit en mocht Luna wat langer opblijven.
Ons lievelingspersonage was Meike, omdat zij de hoofdrol speelt maar ook stoer is.


Deze bijzondere leesclub eindigt na optellen met 3 keer een 5 en 2 keer een 4,5 op:











Geen opmerkingen:

Een reactie posten