maandag 22 juni 2020

Het zwarte dossier van Max van Olden


Titel: Het zwarte dossier
Auteur: Max van Olden
Uitgeverij: Ambo Anthos
Publicatiedatum: juni 2020
Recensie door Ink
Waardering: 4,5 kraaien



Na 3 jaar wachten, zag ik opeens de verschijningsdatum van het 3e boek van Max van Olden! Echt eentje waar ik naar uit heb gekeken. Van zijn vorige boek ‘De juiste man’ heb ik erg genoten, hoge verwachtingen heb ik daardoor nu stiekem wel. Kan hij mijn hoge verwachtingen waarmaken?

Riemke Pennings is na drie jaar aan het einde van haar stageperiode op het prestigieuze advocatenkantoorstaat Lewis Legal op de Zuidas. Ik als fan van de gelijknamige tv-serie (uitgezonden in 2018) heb dan ook gelijk een beeld bij het soort kantoor. Riemke heeft tijdens haar stageperiode twee klachten gekregen en daarom twijfelt men of ze haar in dienst zou kunnen gaan nemen. Van haar patroon Margot Meyerbeck krijgt Riemke nog een kans om zich te bewijzen. Margot duwt haar een zwart dossier in haar maag.

Het zwarte dossier, die Riemke krijgt betreft een zaak dat gaat om een publicatie van een gedichtenbundel van Novak PetroviƧ, (een gevangene) die tegengehouden moet worden. De cliƫnt Sjoerd Tervoort is er namelijk van overtuigd dat in de bundel aanwijzingen voor een moord op hem verwerkt zijn.

Terwijl de zaak zich nog in het beginstadium van een kort geding bevindt, gebeuren er gelijk al vreemde zaken.

Op de dag van het kort geding verschijnen zowel Riemke als de eiser Sjoerd niet op de rechtbank. Vanaf dat punt komt het verhaal in een stroomversnelling waarbij de spanning stijgt. De senior van Legal Law, Robert van Berendonk stort zich helemaal in de zaak om Riemke te vinden.

Max zijn vorige twee boeken waren geen thrillers zoals de doorsneelezer een thriller beoordeeld. De boeken zijn ware psychologische spannende verhalen. Dat betekent dat de nadruk ligt op de belevingswereld van de personages, waar hij echt goed in is. Zo zijn ook in ‘Het zwarte dossier’ de belangrijkste personages uitstekend uitgewerkt.

Je wordt als lezer wat heen en weer geslingerd en of het allemaal realistisch is wat de advocaat en client denken te verwachten te zien in de gedichtenbundel. Halverwege komt Max met een belangrijke nieuwe ontwikkeling, wat niet eerder in zijn vorige boeken zat. Er worden echte thrillerelementen in gegooid, zoals ontvoering, bedreigingen, achtervolgingen, geweld, explosies en het Darkweb. Het wordt heel spannend.

Wanneer de boodschap die in de gedichten verstopt zijn dan echt ontdekt is, blijkt een personage toch degelijk anders te zijn dan hij zich voordeed en met een zinderende finale komt alles samen. En de laatste zinnen van het boek lieten mij met een glimlach achter. Mooi gedaan dit slot.

Ik ben ervan overtuigd dat ‘Het zwarte dossier’ een groter publiek zal kunnen gaan trekken. Zowel de liefhebbers van echte actiethrillers, als de liefhebbers van de psychologische thrillers. De ontwikkeling om die extra thrillerelementen aan te brengen, maken het tot een pageturner, waar ik van genoten heb. Dat enkele punten niet geheel naar de realiteit zijn, zoals burgers die mee mogen met een arrestatieteam of de snelheid van het beet hebben op het Darkweb doet geheel niks af aan het verhaal. Het is een fictief verhaal en de meeste lezers zullen het nog geen eens opmerken, omdat ze niet weten hoe het werkt.


Leesplezier:     5
Spanning:        4,5
Plot:                 4,5
Schrijfstijl:       5
Originaliteit:     4
Psych ont.:      4


Geen opmerkingen:

Een reactie posten