woensdag 22 april 2020

Memento van Emelie Schepp


Titel: Memento
Auteur: Emelie Schepp
Uitgeverij: De Fontein  Romans & Spanning
Publicatiedatum: november 2015
Recensie door: Astrid
Kraaien: 4


Achterflap
Zomer 1986. Vluchtelingen, Chili, Zweden en een verborgen verleden zijn de ingrediënten van deze ijzersterke thriller. Een jong meisje wordt wakker in het ziekenhuis. Ze heeft geen idee hoe ze daar terecht gekomen is.

2012: In Zweden wordt het hoofd van de immigratiedienst vermoord. Alle sporen leiden naar een kind als dader. Officier van justitie Jana duikt in de zaak en dat brengt bij haar gruwelijke herinneringen aan haar eigen verleden boven. Wat gaat er schuil achter de nu zo sterke Jana? En is zij eigenlijk wel te vertrouwen?

Mijn recensie
Wat een verhaal was dit dan zeg! Ik heb er van genoten! Vanaf het moment dat ik in dit boek begon zat ik gelijk uren te lezen. Het is dat ik ook nog moest gaan werken anders had ik het boek geen moment weggelegd. Tijdens het lezen had ik in mijn Kobo de nodige aantekeningen gemaakt maar toen ik die tevoorschijn wilde halen, bleek dat er niets was opgeslagen. Balen! Dan maar uit mijn hoofd deze recensie tikken ;-)

“112, wat kan ik voor u doen?
Mijn man is dood…..”

Dat zijn de eerste woorden waarmee het boek begint. Je zit er gelijk in en wilt doorlezen.
Hans Juhlen, hoofd Immigratiedienst Zweden is neergeschoten. Alles wijst erop dat dit door een kind is gedaan, maar waarom? Waarom zou een kind het hoofd van de Immigratiedienst neerschieten?
Als lezer vraag je je dat natuurlijk gelijk af.
Jana, officier van justitie, is vanaf het begin betrokken bij de zaak, en samen met het politieteam gaat ze op onderzoek uit.
De ene actie lokt de andere uit, en voor je het weet kun je het verhaal niet meer loslaten. Het verhaal loopt soepel, en steeds verder duik je dieper de verhaallijn in. De karakters zijn steengoed en leer je ze gedurende het verhaal ook steeds beter kennen.
Wat heeft Jana bijvoorbeeld te verbergen, en wat maakt het dat dit onderzoek haar persoonlijk raakt? Langzaam worden alle draadjes uitgebouwd en naarmate je verder komt in dit verhaal, komt alles op een steengoede manier bij elkaar.

Het boek heeft een maatschappelijk thema, wat mij ook altijd wel aanspreekt. Immigratie is een onderwerp dat nog steeds hoog op de wereld agenda staat, en ook voor Zweden is dit het geval. De manier waarop dit terug komt in het verhaal is goed gedaan.
Emelie Schepp heeft een vlotte pen en het leest makkelijk.
Voor mij was dit de eerste kennismaking met deze auteur, maar niet de laatste.

Voor Thrillerlezers! ga ik ze alle vijf lezen en recenseren, dus kom maar op met het volgende boek.
Ik ben benieuwd of deze net zo spannend is! Een hele goede eerste indruk.
Vier kraaien voor Memento!


1 opmerking: