zondag 26 april 2020

De boekenkast van Heleen Smit

Heleen Smit is gek op het lezen en schrijven van thrillers. Haar thrillerdebuut Op het verkeerde moment kwam onlangs uit. In dit verhaal stopt Sophie Hofman in een sneeuwstorm voor iets wat op de weg ligt. Het blijkt een gewonde man te zijn. De man dwingt haar hem te helpen. Hij zuigt haar mee in een zaak waarbij haar rol verdergaat dan die van een toevallig slachtoffer.
Heleen studeerde journalistiek en werkt sinds 2006 als redacteur voor agrarische vakmedia. Momenteel werkt zij aan haar volgende thriller, die zich afspeelt in de agrarische sector.

Vandaag laat zij ons haar boekenkast zien.

* Hoe divers is jouw boekenkast?

Mijn collectie boeken bestaat grotendeels uit non-fictie: boeken met schrijftips, schoolboeken van mijn studie journalistiek, reisgidsen van (verre) bestemmingen die ik heb bezocht en kookboeken. Een kleiner deel is non-fictie, en dan met name thrillers. Nu denk je misschien dat ik niet zo’n fictielezer ben, maar niets is minder waar.



*Staan ze op alfabetische volgorde, kleur of andere wijze gesorteerd?

Waarschijnlijk is mijn boekenkast een van de meest opmerkelijke die je bij een boekenliefhebber én schrijver kunt aantreffen, namelijk: volgestapelde oude keukenkastjes op een stoffige zolder. In de keuken staat een rij barbecue-kookboeken en verder vind je in mijn huis geen boeken in het zicht, behalve die ene die ik op dat moment lees.



De reden dat ik de boeken waar ik juist zoveel van houd niet trots toon in de woon- of werkkamer: ik word onrustig van zo’n rommelige kast vol met verschillende boeken. Ik ben houd van opgeruimd, netjes en strak, bijna op het dwangmatige af. Rechte lijnen, ruimte en en weinig tierelantijntjes, daarbij voel ik mij het best. Misschien dat als al mijn favoriete boeken hetzelfde formaat en kleur op de rug zouden hebben, dat ze een mooi plekje in mijn woonkamer zouden krijgen...

Voor mij biedt een ereader dan ook uitkomst. Hoewel ik een ‘echt’ boek dat gloednieuw en ongelezen is nog altijd iets heel waardevols vind om in mijn handen te hebben, ben ik blij met de nieuwe techniek die zoveel leesvoer op een handzaam apparaatje kan opslaan. Ik heb er nog niet zo lang een, maar had hem jaren eerder moeten hebben!



*Wat zijn de 3 mooiste boeken die je hebt?

Dat zijn geen op zichzelf staande boeken, maar series: de enorm dikke boeken van Jean Auels De stam van de holenbeer, de Bourne-reeks van Robert Ludlum en de Millennium-trilogie van Stieg Larsson. Ik heb ze met plezier gelezen, maar het zijn ook de enige boeken die ooit een prominente plek in mijn woonkamer hebben gehad.



*Staat jouw favoriete boek aller tijden daar ook tussen?

De laatste jaren heb ik weinig fysieke boeken meer gekocht, dus nee. Bovendien heb ik niet één favoriet, het zijn er zoveel die me hebben geraakt. Hoewel ik het liefst thrillers lees, zijn de boeken die me het meest zijn bijgebleven sciencefiction-boeken(reeksen), bijvoorbeeld: Wayward Pines van Blake Crouch en Silo van Hugh Howey.



Verder heb ik veel favoriete boeken en auteurs die niet zo bekend zijn bij het grote publiek: de Canadese schrijfster Chevy Stevens vind ik erg goed, met name haar boek Vermist. Ook lees ik graag boeken van de Amerikaanse Linwood Barclay (Geloof je ogen). Mijn favoriete Nederlandse auteur is mijn collega bij De Crime Compagnie, Linda Jansma. Met name haar eerste boek, Kwetsbaar, vond ik erg goed.



*Belandt elk boek in de kast of doe je ook makkelijk weg?

Fysieke boeken die ik nog wil lezen, liggen voor het grijpen in een kastje in de woonkamer. Boeken die ik uit heb, verhuizen naar zolder. Ook al wil ik ze niet in het zicht hebben, ik kan er ook geen afscheid van nemen. Een ‘echt’ boek vastpakken blijft toch iets bijzonders, ondanks het gemak van een ereader.



*Lees je veel?

Vroeger las ik een à twee boeken per week, maar daar kom ik niet meer aan sinds mijn schrijfwerk meer tijd vergt. Behalve als ik vakantie heb, dan haal ik wel drie of vier boeken in de week.



*Waar lees je het allerliefste?

Op een ligbedje in de zon of in bad. Lezen is voor mij een ultieme manier van ontspannen.



*Aan welke boeken uit je jeugd heb je mooie herinneringen en bezit je die ook?

De Lemniscaat-boeken, die verslond ik vroeger. Ik las zelfs stiekem tijdens de les op de basisschool, het boek half verborgen in het open kastje onder mijn schoolbank. Of in bed als het al bijna te donker was en ik geen lamp aan durfde te doen omdat het licht zou verraden dat ik nog niet sliep.



De boeken uit die tijd die me het meest zijn bijgebleven zijn Kinderen van moeder aarde van Thea Beckman, Niemand houdt mij tegen van Evert Hartman en Briefgeheim van Jan Terlouw. Nu ik erover nadenk: die boeken zou ik nog wel eens willen lezen. Ik ga kijken of ik die digitaal kan aanschaffen...

 *Kom je uit een gezin waar veel gelezen werd?

Ja, lezen werd ons met de paplepel ingegoten. Mijn moeder nam mij al van jongs af aan mee naar de bieb. Dat was een feestje op woensdagmiddag, eens in de drie weken. Terwijl mijn zes jaar oudere zus leesboeken uitzocht, bladerde ik tussen de prentenboekjes. Mijn zus vond het ook leuk om mij voor te lezen. Zo leerde ik al heel jong hoe fijn het was om je te kunnen verliezen in een andere wereld. Ik ben mijn ouders en zus er nog altijd dankbaar voor dat ze me de liefde voor boeken hebben bijgebracht.

*Leen je wel eens boeken uit?

Omdat ik niet zoveel boeken heb, gebeurt dat ook niet zo veel. De boeken met schrijftips gaan wel eens naar een bekende toe. Zo heeft een collega van mij onlangs Over leven en schrijven van Stephen King geleend. Geen fictie, maar een boek over Kings eigen leven als schrijver en met goede tips over het schrijven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten