donderdag 19 maart 2020

De boekenkast van Annette van Luyk



Annette van Luyk (1962) komt uit Den
Haag. Ze werkte jarenlang als purser bij
KLM. Ze heeft, naast schrijven, een grote
passie voor reizen en Italië. Roadtrip Italia
is haar tweede avontuurlijke roman en bevindt zich,
evenals Een Perfecte Illusie, op het snijvlak van

een thriller en een feelgood-roman.

Vandaag vertelt zij bij ons over haar boekenkast.


* Hoe divers is jouw boekenkast?
Héél divers! En ook heel minimalistisch. Toen ik drie jaar geleden moest verhuizen van een grote eengezinswoning naar een klein appartement, heb ik 90% van mijn boeken weggedaan. Ik heb alleen de boeken bewaard die ik meer dan eens heb gelezen en/of die een speciale betekenis voor me hebben.

*Staan ze op alfabetische volgorde, kleur of andere wijze gesorteerd?
Ze staan alleen redelijk op grootte, en op schrijver.

*Wat zijn de 3 mooiste boeken die je hebt?
Dat kan ik onmogelijk zeggen, daar zijn ze te verschillend voor. Ik heb genoten van Eat, Love, and Pray van Elisabeth Gilbert, en van Wild van Cheryl Strayed (nu uitgeleend aan een vriendin). Daarnaast was ik vroeger erg fan van de boeken van psychotherapeute Mira Kirchenbaum. Simpele, maar oh zo handige tips voor als je even in een dip zit of advies nodig hebt. Die kan ik dus niet wegdoen J

*Staat jouw favoriete boek aller tijden daar ook tussen?
Ja, mijn favoriete boek allertijden staat ertussen. Dat is namelijk… de Grote Bosatlas! Ik heb wel 10 edities gehad, nog voor de internetperiode. Daar kon ik echt bij wegdromen. Nu kijk ik er nog maar heel af en toe in, maar wegdoen? Nooit!

*Belandt elk boek in de kast of doe je ook makkelijk weg?
Niemandalletjes doe ik makkelijk weg. Ooit had ik wel 20 Engelstalige boeken van Danielle Steel, die kocht ik altijd in Amerika in mijn stewardessentijd, maar op een gegeven moment gingen die hup, allemaal de deur uit. Ook (sorry thrillerlezers!) thrillers zijn bij mij geen lang leven beschoren. Ik heb maar een klein boekenkastje, dus alleen de beste bewaar ik. En sinds een half jaar ben ik weer lid van de bibliotheek. Scheelt geld en ruimte, en je stuit soms op hele leuke boeken die je nooit zou kopen.

*Lees je veel?
Niet heel veel. Soms een paar achter elkaar, soms weer maanden amper. Sinds ik lid ben van de bibliotheek wel weer wat vaker.

*Waar lees je het allerliefste?
In mijn luie stoel in de erker.

*Aan welke boeken uit je jeugd heb je mooie herinneringen en bezit je die ook?
Ja, de klassieker Zomerzotheid van Cissy van Marxveldt was vroeger favoriet. Die heb ik bewaard, uit nostalgische overwegingen. Ook de Joop ter Heul serie was een overgedragen guilty pleasure uit mijn moeders jeugd. De kinderboeken van Enid Blyton verslond ik. En verder natuurlijk alles van Annie M.G. Schmidt, die is nooit te evenaren.

*Kom je uit een gezin waar veel gelezen werd?
Mijn moeder las wel veel, mijn vader nooit.

*Leen je weleens boeken uit?
Ja, af en toe. Of ik geef ze weg. Ik had in ons huis in Puglia een stuk of 20 boeken staan, toen we dat huis een paar maanden geleden gingen verkopen heb ik, op een paar boeken na, de hele zwik naar een goede vriendin die daar woont gebracht.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten