dinsdag 21 januari 2020

De boekenkast van onze leesclubbegeleider Jacqueline


Hoe divers is jouw boekenkast?
Mijn boekenkast in mijn woonkamer vind ik divers. Er staan studieboeken in, vakliteratuur + magazines, biografieën, kookboeken, romans, veel thrillers, fotoalbums, oude agenda’s, boeken over honden en katten, een paar orders, etc. etc. In de boekenkast boven staan de tot nu toe overgebleven kinderboeken. Onze dochter heeft bij het verlaten van het ouderlijk huis een deel meegenomen en hier staat nog een deel van haar (Carry Slee en Francine Oomen) en wanneer onze zoon op zichzelf gaat wonen neemt hij er ook vast een aantal mee(sowieso die van Dolfje weerwolfje).

Staan ze op alfabetische volgorde, kleur of andere wijze gesorteerd?
Studieboeken en vakliteratuur bij elkaar, fotoalbums en oude agenda’s bij elkaar, biografieën bij elkaar en de overige boeken stonden gesorteerd op auteur en op alfabet. Op dit moment niet meer, ik moet er nodig weer mee aan de slag. Ook wil ik kijken of er een aantal boeken naar de boekenkast boven kunnen verhuizen. Dat wordt een klusje voor in de vakantie.

Wat zijn de 3 mooiste boeken die je hebt?
Welke invulling geef je aan de mooiste boeken? Het mooiste verhaal, de mooiste cover, het boek waar je veel aan hebt gehad of de mooiste herinnering?
Een van die boeken is het kinderboek dat bijna van ellende uit elkaar valt maar voor mij zo mooi is omdat ik samen met mijn man onze kinderen er veel uit heb voorgelezen. Over wel boek heb ik het dan? Jip en Janneke natuurlijk!
Of de thriller ‘De afrekening’ geschreven door een collega? Die collega vertrouwde mij en een aantal anderen haar manuscript toe en stond open voor mijn feedback. Zij heeft het boekje in eigen beheer uitgegeven en ik wacht met smart op een vervolg.
En het laatste boek ‘Gids voor de eindredacteur’ heeft mij in een mooie periode dat ik naast mijn dagelijkse werkzaamheden in de (eind)redactie zat voor zowel het bedrijfsblad als het intranet, alweer enige jaren geleden, veel gebracht en ik heb er veel van geleerd. Af en toe kijk ik er nog weleens in.
 
Staat jouw favoriete boek aller tijden daar ook tussen?
Mijn favoriete boek heb ik nog niet ontdekt!
Ik heb namelijk een probleem want ik vind veel boeken goed, alhoewel sinds ik recensies schrijf kritischer ben geworden.
Regelmatig mag ik namelijk voor Thrillerlezers! boeken lezen van de voor mij nog onbekende auteurs. Deze mag ik beoordelen voor onder andere het Boekvonnis of voor de FB groep Thrillerlezers! Ik heb gemerkt dat de boeken die ik altijd super vond, nu meer de stempel leuk krijgen of geschikt voor vakantieliteratuur of tussendoortje. Naast thrillers lees ik ook andere boeken zoals eerder aangegeven. Nu ben ik wel heel benieuwd naar het boek ‘Musch’, lijkt me erg interessant maar om een of andere reden heb ik deze nog niet gekocht. Misschien wanneer ik in een rustiger vaarwater zit.......... En voor wat betreft het favoriete boek? Misschien krijg ik die wel nooit!

Belandt elk boek in de kast of doe je ook makkelijk weg?
Eigenlijk doe ik geen boeken weg tenzij ik het echt helemaal niets vind. Ik maak er dan graag iemand anders blij mee. Dit gebeurt sporadisch.

Lees je veel?
Wat is veel? Naast mijn gezin, fulltime job en studie heb ik dit jaar inmiddels 13 boeken gelezen. Voor zes van die boeken heb ik een recensie geschreven en nummer zeven is in de maak.

Waar lees je het allerliefste?
Mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar een papieren boek. Maar tegenwoordig vind ik het lezen van een E-book in bed best handig omdat ik de grote van het lettertype kan aanpassenJ De papieren boek(en) lees ik graag in de stoel voor de boekenkast of lekker buiten in het zonnetje.

Aan welke boeken uit je jeugd heb je mooie herinneringen en bezit je die ook?
De boekenreeks over Irmgard Smith. Het meisje dat met TBC in een sanatorium opgenomen werd en daar van alles beleefde. Ik heb die boekjes in mijn jeugd stuk gelezen. Helaas zijn deze bij een brand verloren gegaan, ik had ze graag nog gehad.

Kom je uit een gezin waar veel gelezen werd?

Dat kan ik me eigenlijk niet zo goed herinneren. Ik weet wel dat ik vroeger zelf veel heb gelezen en nog steeds graag lees. Mijn kinderen heb ik veel voorgelezen en zij lezen beiden nog steeds graag. Mijn dochter houdt onder andere ook thrillers maar ook kinderboeken vindt ze erg leuk die zij dan op haar beurt weer graag op haar werk voorleest aan kinderen van haar groep. Mijn zoon mag ook heel graag lezen, hij leest naast het Nederlands veel in het Engels (strips, fantasy, Novells).

Leen je wel eens boeken uit?
Eigenlijk alleen aan mijn moeder en kinderen, zij zijn net zoals ik erg zuinig op hun boeken!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten