donderdag 16 januari 2020

Bodemloos van Damen & Vermeeren


Korte inhoud
Lissabon wordt opgeschrikt door een aantal gruwelijke moorden. De angstpsychose onder de bevolking neemt toe en de opluchting is groot wanneer er een verdachte wordt aangehouden. Tegen elk advies in besluit de jonge advocate Kirsten Hartogs om zijn verdediging te voeren. Die beslissing heeft verstrekkende gevolgen. Bovendien daagt er een nieuw gevaar op: een schaduw uit haar verleden. Intussen is een tienermeisje al maandenlang vermist. De verdachte ontkent dat zij een van zijn slachtoffers is. Maar wat als hij hoog spel speelt, met een mensenleven als inzet?

Bodemloos is het tweede deel uit de trilogie die Damen & Vermeeren samen zullen uitbrengen. De reeks begon met Rusteloos, gevolgd dus door Bodemloos. Je kunt beide boeken afzonderlijk lezen maar het is wel handiger dat je boek 1 ook eerst in handen neemt voor je aan dit deel begint.
Met Rusteloos had ik een beetje een haat-liefde verhouding. Persoonlijk ben ik grote fan van Hilde Vandermeeren. Haar vorige boeken waren stuk voor stuk toppers, maar die heft ze wel allemaal alleen geschreven. Haar stijl, verhaallijnen en vooral haar passie voor ijzersterke thrillers, maken haar een van de mooiste namen die Vlaanderen telt. Dat ze talent heeft, heeft ze meermaals bewezen, zowel op het vlak van kinderboeken als thrillers.

Rusteloos was voor mij persoonlijk een groot zijspoor waar ik het moeilijk mee had. Waar ze zich in haar eigen boeken vooral focust op het psychologische aspect, ging het hier over een jonge advocate die een case moest behandelen. Logisch, omdat daar de invloed van Walter Damen – een gekend advocaat in Vlaanderen – duidelijk voelbaar moest zijn. Dat hij de technische aspecten van de advocatuur met zijn ervaring heeft ondersteund in het boek, was duidelijk. Daar leed dan ook geen twijfel over dat dit allemaal wel correct zou zijn. Maar het remde ook de boel wat af. Er was minder ruimte voor het psychologische, meer voor het zakelijke.

In Bodemloos merk je dat de twee auteurs meer aan elkaar gewend zijn geraakt. Ook hier gaat een jonge advocate zich weer in een case gooien en een verdachte verdedigen, maar het is vloeiender en de verhaallijn was ook sterker. Het hoofdpersonage, Kirsten Hartogs, is ook gegroeid tegenover een jaar geleden, heeft meer kracht gekregen en is duidelijk nog aan het groeien.  De details zijn net als in Rusteloos aanwezig, het boek heeft meer aan vaart gewonnen en leest daardoor ook vloeiender. Het psychologische is ook rijker aanwezig, waardoor de empathie voor Kirsten en andere personages groeit.

Dat maakt van Bodemloos dan ook een uitstekend boek dat menig thrillerfan graag zal willen lezen. Vind ik dit beter dan de solo-werken van Vandermeeren? Nee, maar het is wel een mooie samenwerking die zeker netjes zal afgerond kunnen worden met Meedogenloos, deel drie uit de reeks.

4 kraaien
Lisa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten