woensdag 14 augustus 2019

Hars van Ane Riel


Er zijn van die boeken die je tijdens het lezen in je greep krijgen, naar de keel grijpen en niet meer loslaten. Hars is zo’n boek. Hars is de taaie, kleverige substantie die je uit naaldbomen tapt  en voor uiteenlopende toepassingen kunt benutten. Als je dit boek hebt uitgelezen heeft hars alleen nog een gruwelijke betekenis die je niet meer uit je hoofd kunt zetten. De titel is kort en krachtig, roept direct vragen op en is er één die blijft hangen. Mooi bedacht.

In Hars draait het om de familie Haarder; vader Silas, moeder Else en hun twee zonen. Zij wonen op een verlaten boerderij met wat grond Het Hoofd genoemd en daar speelt alles zich af. Zoon Mogens verlaat de boerderij omdat hij de verlatenheid verstikkend vindt, Jens blijft en krijgt daar zijn eigen gezin met Marie. Zij worden verblijd met de geboorte van een tweeling Carl en Liv, maar door een ongeval overlijdt Carl. Dat ongeval zet een aantal dramatische ontwikkelingen in gang waardoor met name  Jens zich steeds zonderlinger gaat gedragen. Hij schermt het Hoofd meer en meer af van de buitenwereld en zet uiteindelijk de dood van de 6 jarige Liv in scène om haar voor altijd bij zich te kunnen houden. Liv verstopt zich in een container zodra er een bezoeker langskomt. Dat bezoek beperkt zich uiteindelijk tot slechts nog de postbode.

Je leest het boek voor het grootste deel door de ogen van Liv en zij gaat, zoals jonge kinderen dat doen, volledig op in de manier waarop Jens en Marie haar opvoeden. Door haar jonge leeftijd en naïviteit zet zij nauwelijks vraagtekens bij het vreemde gedrag van haar vader. Zo kan zich een lugubere, bizarre en totaal onveilige setting ontwikkelen waarin zij opgroeit en een actieve rol vervult. Als lezer ga je er ook op een bepaalde manier in mee en komen de gruwelijkheden waaraan Liv wordt blootgesteld en meewerkt op een vreemde, zachte manier binnen. Schokkend is wel dat Liv’s enige vriendschap bestaat uit de vriendschap met haar onzichtbare (overleden) broertje Carl. Hij is levensecht voor haar en helpt haar de gruwelijkheden doorstaan.

In het boek worden brieven van moeder Else aan haar dochter Liv verwerkt. Else kan niet ontsnappen aan het verontrustende gedrag van haar echtgenoot, die dochter Liv hier volledig in meesleept en je verbeeldingskracht soms totaal te boven gaan. Else raakt aan haar bed gekluisterd en komt haar kamer niet meer af. Liv zoekt op een bepaalde manier rust en troost bij haar moeder door haar voor te lezen (moeder kan alleen nog maar communiceren via brieven, maar verbergt die voor Liv, voor later) maar kan en mag haar niet vertellen over datgene wat er gebeurt beneden in het huis.

Uiteindelijk is het een hoteluitbater uit het dorp die de afzondering van de familie doorbreekt.

Als je het boek plat slaat gaat het om een totaal ontspoorde vader die zijn dochter en vrouw mishandelt op een gruwelijke manier. Toch is Ane Riel in staat om je als lezer met mildheid naar alle personages te laten kijken. Het boek geeft een inkijkje in de ontwikkeling van karakters die door een ongelukkige samenloop van omstandigheden kunnen veranderen en verworden tot totaal disfunctionele, in de volksmond gekke,  mensen.  Hars is meer een spannende psychologische roman dan een thriller, maar ook voor de doorgewinterde thrillerlezer een aanrader. Het is een boek waarvan de spanning onder je huid kruipt, je verontrust en waarvan de gruwelijkheden pas doordringen als je met het oog van de postbode en de hoteluitbater naar de situatie gaat kijken.  Het is een verhaal dat je aan het denken zet en nog lang bijblijft. Het boek wordt verfilmd, maar ik ben benieuwd of ze die onderhuidse spanning ook visueel kunnen maken…

5 kraaien

Annemarie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten