zondag 4 augustus 2019

Buiten haar boekje met Felicita Vos


Felicita Vos bracht in mei het boek Ravage uit. Maar wat leest zij zelf graag of juist niet?


*Wat lees je momenteel?

Ik lees op dit moment Verzamelde werken van Stefan Zweig.

*Welk boek heb je  niet uitgelezen?

Knielen op een bed violen van Jan Siebelink. Het heeft niets met de kwaliteit van zijn boek te maken, maar met mijn belevingswereld. Het calvinistische, ik trek het simpelweg niet. Ik heb verschillende pogingen gedaan om het boek te lezen, maar kom er niet doorheen.

*Welk boek geef je graag kado?

Dat hangt heel erg van de persoon in kwestie en zijn of haar smaak af, al vind ik dat je de grenzen daarvan ook best mag opzoeken. Lezen vergroot je wereld, dus ik daag mensen ook weleens uit. Maar ik heb dus niet een specifiek boek dat ik graag cadeau geef. Mijn eigen boeken geef ik eigenlijk nooit cadeau, tenzij er specifiek om gevraagd wordt. Het voelt voor mij op de een of andere manier voor mij een beetje onbeschaamd om mijn eigen boek ongevraagd cadeau te geven. Voor een winactie geef ik mijn boeken wel graag weg, dat is op de een of andere manier toch anders omdat alleen mensen meedoen met zo’n actie die het boek echt graag willen lezen.

*Welk boek had je graag zelf geschreven willen hebben?

Met stip Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel Garcia Marquez! Wat een boek, geweldig! Het magisch realisme sluit huidnauw aan bij mijn eigen belevingswereld. Maar ook Het woord van de verteller van Mario Vargas Llosa had ik graag geschreven. Hij wist me te betoveren toen hij schreef dat zijn personage naar Florence was gekomen om Peru en de Peruanen even te vergeten. Dat wat hij ontvluchtte, vond hem in Florence, in de Santa Margheritasteeg en juist dat schuren, het in de war schoppen van plannen die bij hem een klein innerlijk bloedbad tot stand brachten en zijn leven weer eens op zijn kop zette, vind ik zo mooi.
Ik zoek dat ook in mijn werk. Het schuren, culturen die haaks op elkaar staan, die wankelen.
Je merkt het, ik kan moeilijk kiezen, ik zou zo nog een aantal boeken kunnen noemen die ik zelf graag geschreven had.

*Welk boek lees je graag voor aan je kinderen vroeger of nu?

Ik heb zelf geen kinderen, maar lees mijn neefjes sinds kort wel voor. Zij beginnen net met lezen en het gaat dan om kleine verhaaltjes met plaatjes. Zelf vind ik De Gruffallo van Julia Donaldsen erg leuk omdat het avontuurlijk is, humorvol, maar ook laat zien dat angst relatief kan zijn en dat kan voor kinderen heel geruststellend zijn. Ik maak van het voorlezen graag een spannend avontuur en hoop ze daardoor enthousiast voor lezen te maken.

*Welk boek las je vroeger stuk?

Ik heb Madamme Bovary van Flaubert stukgelezen, maar ook de De donkere kamer van Damocles van Willem Frederiks Hermans en De gedaanteverwisseling van Kafka. Deze laatste las en herlees ik nog regelmatig in het Duits en ik ben iedere keer weer tot tranen toe geroerd. Het is zo’n mooi en knap geschreven verhaal dat ook vandaag de dag nog zo actueel is.
Wat thrillers betreft lees ik graag Michael Berg, Deon Meyer, maar ook boeken van bijvoorbeeld Loes den Hollander en Simone van der Vlugt vind ik bijvoorbeeld fijn om te lezen.


*Wat is jouw quilty pleasure op leesgebied?

Ha ha ha. Daar kan ik kort over zijn. Ik heb geen guilty pleasure op leesgebied, althans als je boeken bedoelt. Maar misschien telt dit ook: de boeken van Rosamunde Pilcher heb ik nooit gelezen, maar ik kijk wel de verfilmingen ervan als ik mijn hoofd even leeg wil maken. Heerlijk! Het verhaal speelt zich  altijd in een mooie omgeving af, loopt goed af en eigenlijk is het een soort van “uitknop” voor me waardoor ik mij kan ontspannen.

*Welk boek las je ivm een hype en vond je tegenvallen?

Dat was De ontdekking van de hemel van Harry Mulish. Ik werd compleet depressief van het boek  met zijn vergezochte en geforceerde vergelijkingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten