donderdag 11 juli 2019

Verlichting van Stephen King

Net als bij mijn vorige recensies maak ik er geen geheim van dat ik een grote King-fan ben. Al jaren volg ik de man en hij is een van de redenen waarom ik ooit begon met schrijven. King kan zowel zeer dikke boeken neerpennen als kortverhalen en novella’s, die dan in boekvorm worden uitgebracht. Verlichting is zo eentje. Amper 128 pagina’s lang.

Officiële korte inhoud:

Scott Carey blijft gewicht verliezen zonder dat zijn uiterlijk verandert, en zo gebeuren er wel meer vreemde dingen. In het plaatsje Castle Rock belandt hij midden in een escalerende ruzie met zijn lesbische buren. Een van hen is vriendelijk, de andere cold as ice. De vrouwen willen een restaurant openen maar de inwoners willen niets weten van een lesbisch koppel. Als Scott inziet met wat voor vooroordelen zij, en hijzelf, te maken hebben, besluit hij te helpen. Onverwachte verbonden, de jaarlijkse hardloopwedstrijd en Scotts mysterieuze aandoening brengen het beste in mensen naar boven.

Stephen King is een man van voor- en tegenstanders. Zelfs in zijn eigen fanbase heeft hij een publiek dat van zijn dikke boeken houdt, maar zijn kortverhalen verafschuwt. De voorganger, Gwendy’s Knoppenkist, kreeg zo bijvoorbeeld ook al regelmatig de reactie dat het toch wel een érg kort verhaal was. Wel, dit, is nog korter. Ik heb het dan ook op nauwelijks enkele uren uitgelezen. Maar dat mag ook wel bij een King, zeker als die personages toch nog altijd van vlees en bloed zijn en King daarnaast ook zijn magische trukendoos op je loslaat.

Net als bij Gwendy gaat het in Verlichting om de personages en niet zozeer om horroreffecten zoals in zijn eerste boeken. In dit geval draait het om Scott, die om onverklaarbare redenen gewicht verliest zonder uiterlijke wijziging, waardoor niemand ziet wat hem overkomt. Niet alleen dat, hoe meer gewicht hij verliest, hoe meer Scott betrokken geraakt bij de problemen van zijn mededorpsgenoten, zoals een lesbisch koppel dat felle tegenstand krijgt.

Scott is een personage van vlees en bloed, maar wat als dat gewicht op 0 komt te staan? Wat als hij dit met zijn leven moet bekopen? Deze intrigerende vragen zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk wil weten wat er nu eigenlijk aan de hand is in dat vreemde Castle Rock. En net als in zijn voorgaande boeken neemt King je mee op een trip die je niet snel zal vergeten. Voor zij die nog nooit King hebben gelezen, raad ik niet aan om dit boek te kiezen. Ben je een vaste King-lezer, dan word je zeker niet bedrogen. Af en toe een King-lezer? Dan zal je de pen van de grootmeester zeker herkennen.

Deze mag zeker niet in je collectie ontbreken. Een “dikke” aanrader.
4,5 kraaien

Sandra

Geen opmerkingen:

Een reactie posten