maandag 17 juni 2019

Gouden kooi van Camilla Lackberg



De Gouden Kooi is even wennen. Wie gehecht is aan de relatief brave personages rechercheur Patrick en zijn vrouw Erika, merkt dat Läckberg met haar nieuwe stand alone uit een ander vaatje tapt.
In de Gouden Kooi is de hoofdrol toebedeeld aan Faye, een dame getrouwd met multi miljonair Jack, de mede eigenaar van het zeer succesvolle bedrijf Compare. Faye was ooit een uiterst intelligente en succesvolle studente die, eenmaal gevallen voor de charmes van Jack, haar studie beëindigt en hem helpt zijn bedrijf op te zetten. Dat lukt dankzij slimme interventies van Faye. Compare groeit uit tot een succesvol bedrijf en Jack en Faye vormen een even succesvol en glamourous koppel. Maar dan ontpopt Jack zich tot een enorme narcist en Faye verschrompelt tot een grijs muisje tot hij haar op een dag voor zijn financieel manager aan de kant zet. Er is nog maar een drijfveer voor Faye en die heet Wraak.
Op de achtergrond lezen we hoe het leven van Faye is verlopen voor ze Jack leerde kennen en het thema uit dat stuk van haar leven draaide eveneens om wraak.

Van het brave, bijna burgerlijke stel Patrick en Erika naar de ‘wereldse’ Faye in een wereld van glamour, rijkdom, macht en seks met hier en daar een vleugje ontroering is een enorme stap. Het woord thriller dekt de lading niet, misschien is psychologische (spannende) roman beter passend.

Ik heb gemengde gevoelens over gehouden na het lezen van het boek. Aanvankelijk las het plezierig en had ik snel een connectie met het personage Faye. Het verhaal kwam wat aarzelend op gang maar kreeg gaande weg vaart. Richting het laatste deel van het boek ging alles in een stroomversnelling maar werd het daarmee ook wat slordig, boette het in aan geloofwaardigheid en het einde vond ik zelfs voorspelbaar.

Läckberg heeft een heel ander type boek geschreven dan we van haar gewend zijn, een totaal andere setting, andersoortige personages en hoewel het afspeelt in Fjällbacka komt het boek eerder Amerikaans over. Het verhaal is onderhoudend maar het heeft me niet geraakt. Faye kon me aanvankelijk boeien maar richting het einde van het boek werd het meer en meer een karikatuur. Echt spannend werd het boek ook niet. Camilla Läckberg kan zeker goed schrijven en heeft verbeeldingskracht maar deze standalone mag van mij standalone blijven. Ik kijk toch uit naar een vervolg met Patrick en Erika...

3 kraaien
Annemarie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten