zaterdag 13 april 2019

Zoek naar mij van Lisa gardner



Lisa Gardner – Zoek naar mij
Of: bijzondere vrouwen

Recensie door Sandra

Officiële samenvatting:
Een vermiste jonge vrouw heeft aanwijzingen achtergelaten om haar te vinden, maar voor wie?
Sinds haar ontvoering een paar jaar geleden is Flora Dane’s leven voorgoed veranderd. Nu helpt ze op haar forum andere ‘overlevers’ en geeft ze adviezen over hoe je nooit meer slachtoffer hoeft te worden. Als een van de bezoekers van haar forum als enige een gezinsmoord overleeft en daarna spoorloos verdwijnt, probeert Flora haar op te sporen. Heeft het meisje weten te ontsnappen? Of is ze de moordenaar?
D.D. Warren wordt opgeroepen bij het onderzoek en vindt daarbij Flora op haar pad. Beiden zijn op zoek naar een ander soort gerechtigheid, en ze zullen hun krachten moeten bundelen om de aanwijzingen te ontrafelen waarmee de vermiste jonge vrouw lijkt te vragen: Zoek naar mij.

Kleine nota: Toen ik aan Zoek naar mij begon, wist ik niet dat er nog een voorgaande historiek was over Flora Dane, waarbij ik aanvankelijk even in de war was. Maar de auteur heeft dit prima opgelost door belangrijke achtergrondinformatie over dit personage subtiel te verwerken in het boek.
Zoek naar mij begint met een vrij gruwelijke moordscène waarin studente Sarah haar vriendinnen ziet vermoord worden door een onbekende man. Sarah is de enige overlevende; de gebeurtenissen hebben haar zwaar getraumatiseerd.

Vanaf daar springt het verhaal naar de moord op een gezin: man, vrouw, dochter en zoon worden doodgeschoten, maar de oudste dochter is vermist, samen met de twee blinde honden van het gezin. Meteen wordt er een Amber Alert opgezet, waarbij alles op alles wordt gezet om Roxy, het verdwenen tienermeisje, te vinden. D.D. Warren wordt op de zaak gezet. Zij begint meteen een aantal pistes uit te pluizen, waaronder de mogelijkheid dat Roxy haar eigen familie heeft vermoord. Of is zij evengoed een slachtoffer en is ze op de vlucht voor de moordenaar?
Tegelijkertijd is Flora Dane, een vrouw die in het verleden zwaar mishandeld en misbruikt is geweest tijdens een gijzeling die langer dan een jaar duurde, als vrijbuiter zelf op zoek naar Roxy. Het meisje blijkt immers onrechtstreeks in contact geweest te zijn met haar dankzij Sarah, de studente die ternauwernood aan de dood ontsnapte in de openingsscène. Flora ving Sarah op tijdens haar herstel, waardoor de twee een vreemde soort van vriendschap dankzij hun overlevingskracht hebben opgebouwd.

Flora, D.D. Warren en Sarah zullen uiteindelijk moeten samenwerken om Roxy te vinden. Tegelijkertijd stuiten ze op allerlei mogelijke daders en een hele intrige die terugleidt naar het jaar dat Roxy samen met haar zusje Lola in een pleeggezin woonde. Wat daar gebeurde, blijkt uiteindelijk de basis te zijn van de huidige situatie.

Wat me meteen opviel aan dit boek waren de vele sterke vrouwen die zonder twijfel de belangrijkste rollen spelen in dit verhaal. Voor sterke mannen is amper plaats en het moet gezegd zijn dat dit best wel opvalt. Behalve wat nevenpersonages zijn er weinig noemenswaardige mannen te bespreken in dit boek en dat is soms ook een zwakte.

Zo is een van de mogelijke daders – man – zo oppervlakkig beschreven dat het je eigenlijk niet kan schelen wat hij deed of waarom hem overkwam wat hem overkomen is. Andere mannen die een zijdelingse rol spelen, hadden evengoed niet vermeld kunnen worden. D.D.’s privéleven draait meer om haar nieuwe hond (en haar collectie schoenen), dan om haar eigen zoon, wat op zich best wel vermakelijk was én een verademing tegenover vele verhalen waar de hoofdrechercheur persé een complex privéleven moet hebben. De scène waarin zij met haar hond speelt terwijl ze autopsies bespreekt, is verademend en menselijk.

Waar Gardner enorm in scoort is het bespreken van haar vrouwelijke personages. Roxy bijvoorbeeld komt tot leven dankzij een geschreven dagboek dat tussendoor meer inzicht geeft over wie zij is en wat belangrijk voor haar is. Flora is een personage dat een eigen reeks verdient, maar D.D. is dat evengoed, hoewel zij meer cliché overkomt met zijn momenten. Het jammere was de beperkte tijd die Sarah kreeg, wat ik niet verwacht had na de uitgebreide introductie. Dit had best nog wel een aparte verhaallijn of boek kunnen krijgen.

Het boek begint spannend, kabbelt dan voort (maar toch blijf je lezen) en gaat dan naar een vrij cliché finale die net iéts te dramatisch en té filmisch overkwam (beeld je de finale scène in met bombastische achtergrondmuziek en je hebt het). Het tweede jammere is de relatie tussen Flora en D.D. Een rechercheur die maar al te snel een wraakster vertrouwt en haar rustig laat doen? Niet echt realistisch en vaak ook over the top. Flora is dan wel een zeer sterk personage – af en toe waren er teveel toevalligheden die het ongeloofwaardig maakten en haar wel heel eenvoudig een oplossing deden vinden.

Maar toch heb ik enorm genoten van dit boek. Als je door de toevalligheden heen kijkt, dan krijg je een sterk verhaal met stevige karakters. En ik hoop dat Gardner Flora Dane terugbrengt en haar eigen reeks geeft.

3,8 kraaien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten