vrijdag 22 maart 2019

Moord terwijl u wacht van Jussi Adler-Olsen


Een razend spannend moordverhaal, van de auteur van de Serie Q

Korte inhoud: 

Wanneer de vrouw van Lars Hvilling hem plotseling verlaat, wordt zijn doodnormale leven flink verstoord. ‘Saai’ noemt ze hem als ze bij hem weggaat. Bij de kapper komt Lars in contact met een vrouw die dat saaie leven radicaal zal veranderen. Hij belooft de vrouw te helpen om van haar echtgenoot af te komen.
Gedreven door financiële noodzaak ontpopt hij zich tot een ware huurmoordenaar. De vraag naar zijn diensten blijkt groot en zijn methode onaantastbaar - totdat er iets gebeurt wat zijn dubbelleven in gevaar brengt.
In Moord terwijl uw wacht maken we kennis met een heel andere kant van het grote talent van Jussi Adler-Olsen: een korte novelle, maar beslist niet minder spannend.

Mijn mening:

Dit is mijn eerste kennismaking met Jussi Adler-Olsen en ik moet eerlijk gezegd dat het ook mijn laatste niet zal zijn. Deze novelle – eerlijk gezegd meer een kortverhaal – was fun entertainment, geschreven door iemand duidelijk gewoon is zijn lezers mee te slepen met krachtige zinnen en grafische, maar nooit gruwelijke, scènes.

Het hoofdpersonage Lars is entertainend op zich, een man die besluit zijn leven om te gooien en toevallig zo terecht komt in de wereld van huurmoorden. Alles wat hij doet en onderneemt is té gemakkelijk, laat ons eerlijk wezen, en hij glipt een beetje té eenvoudig in de huid van de huurmoordenaar, maar laat dat de pret niet drukken. In boekvorm was dit wellicht anders beschreven, maar in dit verhaal paste het wel en zorgde het er ook voor dat je niet met details om de oren werd gesmeten. Dat zorgt er tevens voor dat je meteen in het verhaal zelf wordt gesmeten en daar gaat het hier wel om.

Dat Lars als huurmoordenaar efficiënt en vooral heel moordlustig is, wordt al snel duidelijk. Tegelijkertijd is de manier waarop het verhaal opgebouwd werd zo amusant en grappig, dat je zelfs hardop zit te lachen (of te glimlachen) met de moordscènes. Vooral een zekere scène met een boom en een man die maar niet dood wil, hebben me echt een paar maal doen grinniken.

Het hoeft allemaal niet al te serieus in dit kortverhaal en net dat maakt het zo entertainend, maar mogelijk ook niet voor iedereen. Ik heb me laten vertellen dat de Q-serie echt wel een stuk ernstiger is, dus niet iedereen zal hiervan houden. Maar als je houdt van goeie, korte entertainment van een topverteller, dan is dit zeker je ding. Het was het mijne.

4,5 kraaien
SandraGeen opmerkingen:

Een reactie posten