dinsdag 19 maart 2019

Dert13n van Steve Cavanagh


Titel: Dert13n 
Auteur:  Steve Cavanagh 
Publicatiedatum: februari 2019
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Recensie door Astrid
Waardering: drie kraaien 

Korte inhoud:
Dert13n is het vierde deel in de Eddy Flynn serie.
Het beroemde koppel uit Hollywood had de wereld aan hun voeten. Nu wordt Hollywoodster Robert Solomom (Robbie) veroordeeld voor het vermoorden van zijn prachtige vrouw. In het proces van de eeuw wil de verdediging slechts een man in hun team; advocaat en voormalig oplichter Eddy Flynn. Alles wijst erop dat Robert schuldig is, maar tijdens het proces begint Eddie daaraan te twijfelen. Wat als de echte moordenaar helemaal niet terechtstaat? En wat als de moordenaar een van de juryleden is?

Mijn mening:
Dit boek wordt overal jubelend aangeprezen en dan verwacht je heel wat. Ook alle recensies en reacties op Facebook zijn lovend. Zelf vond ik het een redelijk goed boek. De schrijfstijl is prettig. Er wordt gewisseld van perspectief en daar hou ik van.
We maken in het begin van het verhaal gelijk kennis met de moordenaar Joshua Kane. Kane is de ene verteller en de andere persoon, de ‘ik’ persoon is Eddy Flynn.

“Kane kende verschillende manieren om van een lijk af te komen zonder sporen achter te laten. Maar deze manier vond hij het meest effectief. Het proces was gebaseerd op alkalische hydrolyse.
Bio crematie loste huid, spieren, weefsel en zelfs tanden op celniveau op. Inloogpoeder zorgde er voor dat wanneer het in de juiste verhouding met water was vermengd een lichaam binnen zestien uur was verdwenen.”

Het is duidelijk wie hij is. Moordenaar en meester in het imiteren van mensen. Hij is hier een kei in en heeft zelfs alle maniertjes die een mens heeft, tot de stem aan toe perfect nagedaan. Een meesterimitator. Nee, dit is geen spoiler want dat is van meet af aan duidelijk ;-).
Maar wie is hij eigenlijk die Kane? En hoe komt hij in de jury terecht? Dat is een spoiler die ik niet ga weggeven…Verder is hij erg narcistisch en kortzichtig en dat maakt hem een onplezierig persoon.

Bobby (Robert Solomom) wordt verdacht van de moord op zijn mooie vrouw Ariella.
Hij had geen alibi voor de tijd van de moord. Carl Tozer, de bewaker van Arielle is ook vermoord en de moord was dusdanig gesitueerd dat het leek alsof Carl en Arielle een verhouding hadden. Zou het een crime passionel zijn?

Eddy Flynn wordt gevraagd als medeadvocaat van de verdediging. Hij gelooft niet dat Bobby het gedaan heeft en doet er dan ook alles aan om zijn onschuld te bewijzen. Voor mij is dit het eerste boek dat ik lees van deze serie en vind dat het privéleven van de hoofdpersonage Eddy in dit verhaal niet wordt uitgelicht. Zijn personage blijft voor mij erg oppervlakkig.

Eigenlijk hou ik helemaal niet van advocatenthrillers. En ook nu blijkt dat het niet echt mijn stijl is. Het gaat traag, de dialogen zijn soms best lang. Hier en daar zit een leuke twist en denk je dat je Kane beter leert kennen, of toch niet? Wie hij werkelijk is blijft tot op het laatst verborgen. De eindsprint naar het slot vond ik dan wel weer erg goed en onverwachts. Maar toch zal een advocatenthriller mijn favoriete genre niet worden, dat heeft dit boek wel weer bewezen. Ben je echter dol op advocatenthrillers, dan heb je met Dert13n het juiste boek te pakken.

Ik heb de ander drie boeken van deze serie om bovenstaande reden niet gelezen, maar ik denk dat je ze best apart kunt lezen. Dert13n krijgt daarom van mij maar 3 kraaien. Ik kon me niet echt vinden in de personages en het verhaal spreekt me niet erg aan. Een andere lezer zal er veel plezier aan beleven, en vorm dus je eigen mening over dit boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten