maandag 25 maart 2019

De witte kamer van Samantha Stroombergen


Recensie De witte kamer
Datum recensie: 23 februari 2019
Titel: De witte kamer
Auteur: Samantha Stroombergen
Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij BV
Jaar uitgifte: juni 2018
Recensie door: Jacqueline

Cover
De cover is er een die me intrigeert en ziet er goed uit. Na de achterkant te hebben gelezen weet ik zeker dat ik dit boek wil lezen.

Achterflap
In een park in Leiden doet een wandelaar een schokkende vondst: een uitgemergeld lichaam met het cijfer 5 in zijn buik gekerfd. Het slachtoffer was journalist bij een bekend opinietijdschrift, verdween enkele maanden daarvoor en liet een afscheidsbriefje achter. Rechercheur Léon Coeur is geschorst vanwege een schietincident en moet zich eigenlijk gedeisd houden, maar ziet deze moordzaak als zijn kans om te bewijzen dat zijn team niet zonder hem kan. Hij besluit de hulp in te roepen van zijn nichtje Hanna, die criminologie studeert.
Als blijkt dat de journalist is onderworpen aan een wrede Midden-Oosterse marteltechniek, opsluiting in een volledig witte kamer, vermoeden ze dat hij te veel wist over de recente terroristische aanslag in Amsterdam. Was hij een complot op het spoor? Was de werkelijke dader van de aanslag wel de vluchteling die samen met de bom tot ontploffing kwam? Stukje bij beetje komen Léon en Hanna dichter bij de angstaanjagende waarheid.

Mijn mening
Na een begin van verschillende gebeurtenissen waar ik geen touw aan kon vast knoppen kwam ik in een superspannende en boeiende thriller terecht waarvan de grote lijn mij al snel duidelijk werd. In het begin heb ik dan ook wel even getwijfeld of ik door zou lezen of niet. Maar wat ben ik blij dat ik de juiste keuze heb gemaakt om door te lezen. Zelf vind ik dat de ontwikkeling van Hanna haar personage, die in haar jeugd een traumatische ervaring heeft meegemaakt en gedurende het verhaal ook weer genoeg voor haar kiezen krijgt, goed door Samantha is neergezet. Maar ook Léon wordt in bepaalde situaties een spiegel voorgehouden en aangezien ik persoonlijk wel van zelfreflectie ben, vind ik het fijn wanneer dit in een verhaal gebruikt wordt. Het zet mij in ieder geval weer even aan het denken.
Samantha heeft mij met haar thrillerdebuut dan ook aangenaam verrast met een plot die ik niet had kunnen bedenken en zeker niet had voorspeld!

Dit boek krijgt van mij:

3,5 kraaien




Geen opmerkingen:

Een reactie posten