woensdag 11 juli 2018

De kluizenaar van Jørn Lier Horst


Auteur: Jørn Lier Horst
Titel: De kluizenaar
Uitgeverij: A.W. Bruna

Citaat: “Deze zaak heeft eigenlijk twee vertakkingen, dacht hij en hij stond op. Ze moesten natuurlijk de dader opsporen. Maar deze keer was de identiteit van het slachtoffer een even groot mysterie.”
Achterflap:
Buiten is het ijzig koud. Viggo Hansen zit thuis voor de tv. Hij is al vier maanden dood.
De dood is zeer dicht bij William Wistings privéleven gekomen. Drie huizen naast het zijne wordt het lichaam aangetroffen van een man die voor zijn tv zit. Hij blijkt daar al vier maanden zo te zitten.
De politie treft geen sporen van geweld aan, maar Viggo Hansens dood is toch zeer verontrustend, omdat kennelijk niemand hem al die maanden gemist heeft.
Eén journalist kan de zaak niet loslaten – Line, William Wistings dochter. Zij besluit te onderzoeken wat het levensverhaal is van de kluizenaar Hansen.
Dan wordt er in het bos opnieuw een lichaam gevonden, wat de aanleiding vormt voor een van de grootste klopjachten in de Noorse politiegeschiedenis.

Over de auteur:
Jørn Lier Horst (1970, Bamble Noorwegen) was sinds 1995 tot aan zijn 'pensionering' in 2013 politieman in het Larvik. Hij leidde daar het team rechercheurs. De werkplek van het personage William Wisting was maar een paar deuren verwijderd van Horsts eigen politiebureau. Horst debuteerde met Nøkkelvitnet, een thriller gebaseerd op een waargebeurde moord. Hij schrijft ook spannende boeken voor young adult-lezers en voor kinderen. Hij ontving de Glazen Sleutel 2013 voor beste Scandinavische misdaadroman en de Gouden Revolver 2013 voor beste Noorse thriller. De kluizenaar is een thriller in de serie rond inspecteur William Wisting.

Het boek:
Zelden laat ik mij verleiden door de tekst op de achterflap maar Buiten is het ijzig koud. Viggo Hansen zit thuis voor de tv. Hij is al vier maanden dood, is een zin die in mijn hoofd kruipt. Meer aanleiding heb ik niet nodig om deze thriller te lezen en voor Thrillerlezers! te recenseren.

Bij toeval wordt het stoffelijk overschot van Viggo Hansen vier maanden na zijn dood aangetroffen in een buurhuis van William Wisting. Line, Wistings dochter, die als journalist werkt bij het misdaadteam van de krant VG wil hierover een bijdrage schrijven voor de weekendbijlage uit persoonlijke interesse. Met de kerstvakantie voor de deur krijgt ze toestemming van haar baas Knut A. Sandersen om zich in het onderwerp te verdiepen, ze vraagt zich af hoe het kan dat iemand vier maanden dood kan zijn zonder dat iemand dat opmerkt. Horst omschrijft dit heel treffend in volgend citaat:
“Hij was iemand geweest die voor zijn omgeving niet bestond. Een mens die niet werd gezien door anderen, ook al leefde hij in hun midden.”
William is ondertussen druk bezig met de zaak van een lijk dat op landgoed Halle verstopt onder een kerstboom is gevonden. De man eigenaardig genoeg niet op de lijst met vermisten voor. Het team merkt de overeenkomst met Viggo Hansen maar kan geen verband vinden. Het vermoeden groeit dat het in dit geval om een buitenlands toerist gaat. Bij het DNA-onderzoek naar de haren in de hand van de dode blijkt dat deze afkomstig zijn van Robert Godwin, een Amerikaan die als vierde op de lijst staat van meest gezochte personen in de VS, die in 1989 spoorloos verdwenen is. Drie FBI-agenten komen naar Larvik, samen met Leif Malm en Anne Finstad van de Landelijke recherche. Een mooi voorbeeld van details die de auteur typeren:
“De dode man had een gevecht geleverd. Een gevecht op leven en dood. De mand op de foto had verloren, maar niet zonder zijn moordenaar tegenstand te bieden.”
Terwijl Lines zoektocht tot weinig of niets leidt, wordt Wisting steeds meer in beslag genomen door het moordonderzoek en het bijstaan van de FBI-agenten. Onafhankelijk van elkaar volgen ze elk hun eigen piste en hebben amper tijd om met mekaar te praten. William ontdekt echter aanknopingspunten en vreest dat zijn dochter Line gevaar kan lopen. Hij probeert haar te stoppen, zij is echter voor geen rede vatbaar en gaat onverzettelijk verder met haar journalistieke werk waardoor William alleen maar kan hopen dat ze zonder kleerscheuren haar werk kan afmaken.

Mijn mening:
De politie-ervaring van Jørn Lier Horst is merkbaar in de benadering van het recherchewerk in het boek. Het perspectief lijkt daardoor meer uit te gaan van het hoofdpersonage en de weerslag op de familierelatie. Toch werkt dit in het voordeel van de lezer omdat het de gelegenheid biedt om aspecten en gevoeligheden aan bod te laten komen die door andere schrijvers dikwijls over het hoofd worden gezien. Die persoonlijke betrokkenheid is ook te merken aan de manier waarop maatschappelijke thema’s onbevooroordeeld aan bod komen in het boek, zoals daar is de vereenzaming van een deel van de Noorse bevolking en de verdwijningen die onder de radar kunnen blijven om er maar een paar te noemen. De dialogen zijn sober en getuigen van de geslotenheid van de personages, de details van de lijken en de vindplaatsen worden zonder poespas beschreven. Verder slaagt de auteur erin om de onmetelijkheid van de natuur perfect weer te geven. Hoewel het boek best spannend is, ligt de nadruk op de opbouw van het verhaal en de verbanden die ondubbelzinnig aan mekaar geknoopt worden. Door de vele ontwikkelingen wordt de aandacht niet afgeleid en komt helemaal op scherp naarmate de ontknoping dichterbij komt. De auteur slaagt erin om een onverwacht en onvoorspelbaar plot uit te werken.

De kluizenaar is een meer dan degelijk opgebouwd politieverhaal, ongetwijfeld zal dit boek in mijn herinnering opduiken als ik over de behandelde thema’s iets lees of zie in de toekomst.
Een goed geschreven verhaal dat net niet uitmuntend is, verdient 4,5 kraaien.

Eindbeoordeling:
Originaliteit: 5
Leesplezier: 4
Psychologie: 4
Schrijfstijl: 4
Spanning: 4
Plot: 5

Deze recensie is mits kleine aanpassingen conform de vormgeving ook te lezen op https://www.leveninextratijd.be/

Tilly Hoskens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten