zondag 17 juni 2018

Keer niet terug van Clare Donoghue


Wat vond ik van de cover ?
De cover van het tweede boek van Clare Donoghue is zeker in de stijl van het eerste boek ‘Kijk niet om’, ook in dit geval zien we bloedvlekken en wordt het boek aanbevolen, dit keer als zijnde ‘overtuigend en verontrustend’ (aanbeveling door David Hewson)

Wat verwacht ik van tevoren ?
‘Kijk niet om’ vond ik een topboek, dus ik hoop op een spannend vervolg dat het niveau van Clare Donoghue’s debuut kan aanhouden.

Quotes die ik het vermelden waard vind :
De quote voor het begin van het verhaal vat helemaal de sfeer van het boek samen :

Ik sloeg met mijn armen wild om me heen, in alle richtingen. Ik voelde niets; toch durfde ik geen voet te verzetten, uit angst dat ik op de muren van een grafkelder zou stuiten.
– Edgar Allan Poe, De put en de slinger

Ik schreeuwde en riep, in de hoop dat iemand zou antwoorden. Iemand die ook hier in het donker zat. En me zou kunnen redden. Maar er is niemand. Ik ben alleen. Ik huil niet meer. Er is niet genoeg vocht over in mijn lichaam om tranen aan te maken. Ik ben leeg.


Mijn recensie :
De eerste paar hoofdstukken van het boek zijn behoorlijk eng en gruwelijk gedetailleerd, zodat het boek je meteen bij de keel grijpt. In tegenstelling tot ‘Kijk niet om’ is in ‘Keer niet terug’ niet zozeer Mike Lockyer het hoofdpersonage, maar eerder Jane Benett.  Beide boeken lopen quasi naadloos in elkaar over, Mike draagt de gevolgen van de vorige zaak en sluit zich af van zijn collega’s. Jane heeft het behoorlijk moeilijk met de situatie en krijgt tegelijkertijd 2 moeilijke zaken toegewezen : de gruwelijke moord op een  jonge vrouw en de vermissing van een ex-collega. Is er een verband tussen beide zaken ?

Halfweg het boek slagen Jane en Mike er eindelijk in om de situatie tussen hen beide uit te klaren, zodat ze opnieuw een ijzersterk team volgen, waarbij Jane de leiding behoudt, en Mike een prima klankbord vormt. Vanaf dat moment versnelt de leessnelheid van boek aanzienlijk, en eens het tempo hoger wordt, wordt het boek ook spannender. Toch brengt het boek me af en toe in de war en vraag ik me af of ik iets gemist heb in het verhaal, maar gelukkig wordt dit verwarring wel snel uitgeklaard verder in het verhaal. De ontknoping van het boek is bijna explosief , er komt heel veel info tegelijk vrij en toch krijgen we nog een stevige plot-twist.

Al  bij al is ‘Keer niet terug’ een onderhoudend en boeiend boek, met opnieuw best wel wat raakpunten met het werk van Peter James.
Ook dit boek van Clare Donoghue geef ik 4 ½ kraaien, alhoewel ik het misschien net iets minder vind dan het debuutboek, alleszins, zeker goed voor een aantal prettige, spannende en soms redelijk enge uurtjes leesplezier.

Karin


Geen opmerkingen:

Een reactie posten