zondag 24 juni 2018

Heeeeeeeere's Stevie...

Als je het nog niet wist: Ik hou van boeken.
Ik hou van het lezen van boeken, ik hou van het schrijven van boeken. En het meest van allemaal, hou ik van Stephen King. Dat zou als het goed is ook geen nieuws voor je moeten zijn, als je vaker mijn stukjes leest. En dus was ik dolenthousiast dat er weer een nieuwe King zou komen. Ik bewaarde de cadeaubon die ik voor mijn verjaardag kreeg en zo gauw het kon, bestelde ik het boek. En toen afwachten.

Maar toen!
Door een fout van de leverancier kreeg ik mijn boek zo’n drie dagen te vroeg. Ik had de dag dat hij uit zou komen helemaal vrijgehouden. Ik zou die dag alleen maar lezen. En toen kwam hij dus te vroeg. Ik kon me één dag inhouden, eerst afmaken waar ik mee bezig was, maar toen riep het boek te hard. Op een dag dat ik nog allemaal andere dingen moest doen. In plaats van lekker lui in een stoel lezen tot het uit was, stopte ik het bijna 600 pagina’s dikke boek in mijn tas en zeulde het overal mee naar toe.

Wachten in de pizzeria op het eten? Mooi, dan kan ik wel een stuk of twintig bladzijdes lezen. Ik had afgesproken op kantoor om met een vriendin te gaan schrijven. Zij schreef, en ik las mijn boek. Af en toe klonk er een ‘Gadverdamme’ of een ‘Ieuw’ door de ruimte. Ik kan me van de hele dag niet veel meer herinneren. Hoe het eten smaakte ben ik vergeten. Hoe lang ik bij de dokter moest wachten, weet ik niet meer. Wat er tegen me gezegd is? Al sla je me dood. Het enige dat ik nog weet is dat ik het boek in iets minder dan vier en half uur uit had. Dat ik het dichtsloeg met een rotgevoel. ( ‘Nu al uit??’ )

Zijn laatste paar boeken stelden me redelijk teleur, met als dieptepunt het boek dat hij met zijn zoon schreef (schone slaapsters) waar ik niet eens een recensie over geschreven heb omdat het zo slecht was dat ik niet eens kon bedenken wat ik erover moest vertellen. Met dit boek is hij weer terug. Mijn held! The master himself! De man die mijn droom om ooit een boek zoals hij te schrijven weer helemaal terug heeft gebracht.  Het is goed gekomen. Ik heb de dag dat het boek eigenlijk zou komen, die dag die ik vrij had gehouden, gebruikt om de dingen die ik toen ik het boek kreeg heb laten liggen te doen.

Ik heb genoten. ‘De buitenstaander’ staat te pronken in de kast, tussen alle andere Stephen King boeken. En nu wachten we tot hij er weer eentje af heeft. Zodat ik weer een dag kan vrij plannen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten