vrijdag 25 mei 2018

Sterre Carron ondervraagd


 
Sterre Carron kwam op 3 mei uit met haar tiende boek Preta. De schare fans van Rani Diaz en haar team is nog steeds groeiende en ook nu zijn de reacties weer enthousiast van mensen die het boek al lazen
Thrillerlezers stelde de Vlaamse auteur wat vragen rondom haar nieuwe boek.


*Enkele fans mogen steeds meedoen in het boek. Hoe kwam je op het idee?
Ik dacht dat ze het wel leuk zouden vinden en voor mij was het makkelijk om hun uiterlijk te beschrijven. Ik kwam op het idee voor het schrijven van het boek ‘Carta’. Omdat er zes slachtoffers waren en er nieuwelingen nodig waren voor het team, dacht ik: stel de vraag in de groep! Meteen kwamen er enthousiaste reacties.

*Voor een lezer is het altijd leuk om zelf je beeld te fantaseren van de personages die in een verhaal spelen. Dat stuk wordt weggehaald als je bestaande mensen gebruikt. Ben je je bewust van dit gegeven.
Helemaal. Maar… er zijn voldoende fictieve personages in het boek en als de lezers echt niet willen weten hoe de personen eruit zien, geef ik hun de raad om niet via facebook op zoek te gaan naar de bestaande personages. Ik zou dat wel doen 😊

*Heb je ooit een boekverfilming gezien waar je teleurgesteld was?
Niet dat ik me herinner!

*Zou je zelf wel eens een rol willen spelen in één van je boeken?
Nee, een beetje een rare gedachte dat ik in een fictief verhaal over mezelf zou schrijven.

*Meer dat de schrijver Sterre Carron in het verhaal opduikt bedoel ik. Of blijft dit raar?
Blijft raar. Het geeft me het gevoel alsof ik de auteur gevraagd zou hebben om extra reclame te maken voor me.

*In welk boek zou jij de hoofdpersonage willen zijn?
Geen idee. Als een auteur me als personage zou kiezen voor haar of zijn boek, dan zou ik het liefst op een gruwelijke manier vermoord worden.

*Twee boeken per jaar is een straf tempo. Hoe doe je dat?
Ik heb het voordeel dat ik tot nu toe kan terugvallen op het team, wat makkelijk is omdat ik de personages ondertussen ken. Ik kan veel met hen doen, maar ik moet hun karakter niet meer vormen. Na de drukproef neem ik enkele weken rust, maar dan begint het opnieuw te kriebelen en schrijf ik het nieuwe plot, dat intussen vorm heeft gekregen, uit.

*Heb je nu al thema’s voor de volgende?
Het is zo goed als rond (toch in gedachten). Het zal iets gruwelijker zijn dan ‘Preta’, maar met minder personages.

*Jouw boeken worden elke keer weer gruwelijker. Waar gaat dat eindigen?
Vind je? Ik beken, nummer elf wordt iets gruwelijker, maar ‘Preta’ vind ik echt wel meevallen qua gruwelijkheid. Weet je, ik probeer (of dat lukt weet ik niet) om originele thema’s te vinden) en meestal kom ik dan uit bij gruwelijke feiten. Dan denk ik: het bestaat of heeft bestaan… waarom niet gebruiken in mijn boeken?

*Hoe kwam je op het idee ‘Preta’?
Door het zien van een bokswedstrijd op televisie en door de vraag van mijn uitgever om te schrijven over politiek. De gemeenteraadsverkiezingen komen er in oktober aan. Omdat ik me niet genoeg bezighoud met politiek heb ik hulp gevraagd.

*Rani heeft een zwaar leven. Wanneer eens geluk en rust, zonder het gelijk saai te hebben.
Als je kiest voor een job als inspecteur weet je dat je geen rustig leven hebt. Ik denk wel dat ze gelukkig is. In het volgende boek ben ik iets met haar van plan wat ik nu nog niet kan verklappen.

*Ik doel meer op alle vreselijke zaken in haar privé leven. Dood, ziekten, enz… Hoeveel leed kan een mens handelen?
Ik durf te zeggen dat ik in mijn leven heel wat dingen heb meegemaakt. Ik sta nog overeind. Ik denk dat ik er sterker door geworden ben. Rani heeft veel draagkracht, maar je hebt gelijk… we gaan ze wat ontlasten…

*In dit boek zullen de fans van Bertje zwaar met hem meeleven. Was het een zware tijd voor hem?
Ik zou niet willen meemaken wat hem overkomt. Ik denk dat het heel akelig is.

*De mannen in je boek hebben nogal wat manco’s. Fred en Bert zijn wat ik deusjes zou noemen. Geen peper in het lijf. De commissaris is een brulaap, veel schreeuwen, weinig daden. Rani is een stoer wijf met ballen. Vind je mannen rare wezens.
Ik vind Frederik en Bert helemaal geen deusjes 😊 en nee, ik vind mannen geen rare wezens. Als je een stoer wijf de hoofdrol geeft, moet je een evenwicht zoeken door het temperament van de anderen wat te temperen. Beeld je in dat iedereen was of is zoals Rani… er werd geen moord opgelost… het kantoor werd omgetoverd in een boksschool…

*Hoe zou jij Frederik en Bert omschrijven?
Frederik is zeer gewetensvol en blijft in wat voor situatie ook, meestal kalm. Rani weet dat ze op hem kan rekenen. Het kibbelen en de ergernissen tussen die twee breng ik heel bewust in het verhaal. Het kan niet dat het allemaal rozengeur en maneschijn is. Dat zou pas ongeloofwaardig zijn. Rani ergert zich vooral aan hem wanneer hij té kalm blijft in bepaalde situaties. Ik herken dat bij mezelf. Als ik een probleem als ‘groots’ ervaar en iemand probeert me te sussen of het te relativeren, dan steiger ik. Vraag me niet waarom.

Ik vind Bert een prima partner voor Rani. Het zou maar een saaie bedoening worden als zijn humor en zijn gezeur afwezig waren. Hij lukt er meestal in om Rani te kalmeren, hij is haar tegenpool.

*Heb je als goede rechercheur niet wat pit nodig?
Ik ben er zeker van dat kalme of rustige personen puike rechercheurs zijn. Ze houden het hoofd koel en zien, volgens mij, minder dingen over het hoofd.

*Toen je startte met ‘Mara’, koos je voor een sterke vrouw. Waarom die keuze?
Ik zag haar zo voor mij. Een zuiders type, klein van gestalte met een tengere lichaamsbouw. Haar karakter moest uniek zijn. Gevoelig, meelevend en toch pittig. Die combinatie vind ik mooi.

*Heb je veel van jezelf gestopt in Rani of zou je zo meer willen zijn?
Een deel van mijn karakter, niet alles natuurlijk, is zoals het hare. Ik ga door een vuur voor mijn vrienden en familie, ben gevoelig, maar ik kan heel hard en streng zijn voor mezelf (ook voor anderen 😉)

*Op wie heb je Bert gemodelleerd?
Op één van mijn vroegere beste vrienden. Ik kan je vertellen dat ik heel veel plezier met hem heb beleefd en hij bezat diezelfde droge humor die ook Bert eigen is.

*Nooit het idee eens iets anders tussendoor te schrijven?
Niet onmiddellijk.

*Wel eens over nagedacht?
Ja, de laatste week, maar ik heb het naast me neergelegd. Ik voel me nog te onzeker. Ik heb op dit moment meer behoefte om opnieuw een ‘Diaz’ te schrijven.

*Blijf je je hele leven aan deze serie werken?
Geen idee. We zullen eens kijken wat de dag van morgen brengt… 😉

1 opmerking:

  1. Op een bepaald moment vraagt u "Rani heeft een zwaar leven ....." Ik kan u verzekeren, wij hebben al héél véél meegemaakt in ons gezin en je wordt er inderdaad sterker van. Ik denk dat er veel personen als Rani rondlopen, alleen "lees" je dat niet op mensen hun gezicht. Mensen lopen niet te koop met hun miserie. Door het feit dat Sterre het verwoordt in haar boeken, maakt dat wel bespreekbaar vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen