zondag 27 mei 2018

De laatste leugen van Mary Kubica


Titel: De laatste leugen
Auteur: Mary Kubica
Uitgeverij: HarperCollins
Publicatiedatum: mei 2018


Achterflap
Het is de slechte man, papa. De slechte man zit achter ons aan!'
Clara's wereld stort in wanneer haar echtgenoot Nick en hun vierjarige dochtertje Maisie betrokken raken bij een botsing. Maisie overleeft het gelukkig, maar Nick overlijdt. Wanneer Maisie nachtmerries krijgt over een enge man en een zwarte auto begint Clara te vermoeden dat iemand het op Nick voorzien had. Volgens de politie is ze getraumatiseerd door het verlies, maar Clara kan haar gevoelens niet negeren en gaat zelf op onderzoek uit. Ze raakt er steeds meer van overtuigd dat Nicks dood niet zomaar een ongeluk was, en laat zich door niets en niemand tegenhouden om achter de waarheid te komen. Maar soms kun je maar beter niet alles willen weten...Laatste Leugen is mijn eerste kennismaking met een boek van Mary Kubica, een schrijfster uit Chicago met een studieachtergrond van geschiedenis en Amerkaanse literatuur.


Dit is zo’n boek waar je meteen middenin zit. De wereld van hoofdpersoon Cara stort in als haar man Nick samen met haar dochtertje Maisie een ongeluk krijgen. Maisie overleeft dit ongeluk, maar Nick overlijdt. Clara moet alleen verder samen met Maisie en pasgeboren zoontje Felix. Volgens de politie heeft Nick te hard gereden en was het een eenzijdig ongeluk.

Dan krijgt Maisie nachtmerries en plast van angst in haar broek als ze een zwarte auto ziet. Ook heeft ze het steeds over een ‘slechte man’ . Clara krijgt het gevoel dat er meer aan de hand rondom het ongeluk van haar man. Daarbij komt het ene na het andere mysterie boven water. De politie hecht geen geloof aan haar twijfels. Clara staat er alleen voor om de ware toedracht van het overlijden van haar man te onderzoeken.

Het bijzondere aan dit boek is dat je het verhaal volgt vanuit de ogen van Clara vanaf de tijd direct na het ongeluk én vanuit de ogen van Nick in de tijd ervoor. Dat maakt het extra interessant.  Clara moet na het overlijden van Nick allerlei geheimen uit zijn recente verleden ontrafelen en vanuit het perspectief van Nick kom je steeds meer te weten over wat er nu eigenlijk is gebeurd.

Heeft Nick simpelweg te hard gereden? Was het zelfmoord? Was het moord? Wie waren er dan bij betrokken?

Aan het einde van het boek komen de verhaallijnen van Clara en Nick mooi bij elkaar. Niet afgeraffeld, gewoon kloppend.

Het boek is de term ‘pageturner’  best waard. Er zit vaart in het verhaal en je wordt van het ene verkeerde been op het andere gezet. Ondertussen wilde ik maar een ding en dat was weten hoe het nu precies in elkaar stak.

Een soepel lezend boek, heerlijk voor tussendoor, niet te ingewikkeld. Prima voor tijdens de naderende zomervakantie. Maar plan dan niet te veel tripjes als je eenmaal aan dit boek begint, want de wens om het uit te lezen is groot!

4 kraaien
Annemarie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten