dinsdag 10 april 2018

Binnenwereld van Marcella Kleine

Titel: Binnenwereld
Auteur: Marcella Kleine
Publicatiedatum: November 2017
Uitgeverij: Romadevi Stories


Zes jaar na het verongelukken van haar man geeft de jonge weduwe Lynnette zich over aan een nieuwe liefde, al blijft het onverwachtse verlies van haar echtgenoot een gapende wond waarover zij moeilijk kan praten. 
De ernstig gedragsgestoorde Jordy is veroordeeld tot jeugd-tbs en wordt behandeld in een gesloten kliniek. Wanneer zijn moeder overlijdt, leest hij in haar dagboek wat zij al die jaren voor hem verborgen heeft gehouden. Ondanks zijn verdriet brengt het hem ook iets goeds. 
Als de wegen van Lynnette en Jordy elkaar kruisen, wordt zij met een pijnlijke waarheid geconfronteerd die haar in staat stelt kritisch naar zichzelf te kijken. 


Mening
Het verhaal wordt wisselend vanuit Lynette en Jordy vertelt. Marcella koos voor de ik-vorm en de derde persoon en eigenlijk vind ik dat altijd wel fijn om te lezen. De ik-vorm is voor Lynette, deze is een vrouw die een aantal jaren rouwde om het verlies van haar grote liefde Patrick die bij een ongeval om het leven kwam. Ze ontmoet tijdens een avond uit Michel die haar overlaadt met aandacht. De strijd die Lynette voert tussen haar rouwen en openstellen voor een nieuwe liefde zet Marcella mooi gevoelig neer. De voorzichtige stapjes, maar ook het verliezen van nog normaal kunnen denken komt zeer waarheidsgetrouw over. Het zo graag willen en je omgeving gaan verwaarlozen en vooral allerlei signalen weg drukken. Michel is een uiterst charmante man, maar langaam aan komen de barstjes in het masker van deze man. Zoontje Nicky gaat zich steeds meer terugtrekken. Vriendin en ouders van Lynette waarschuwen haar steeds opnieuw.

Ook hebben we buurman Jurgen die zich veelvuldig opdringt en stapelverliefd is op Lynette. Hij wil graag met haar trouwen. Op een bijna stalkende wijze houdt hij haar in de gaten. Lynette gebruikt hem vervolgens wel door zoontje Nicky veel achter te laten bij haar buurman, zodat zij naar Michel kan.

Het andere hoofdpersonage in Binnenwereld is Jordi, deze heeft een Pij-regeling (in de volksmond jeugd -TBS) en leert omgaan met zijn woede-aanvallen. Het verhaal loopt parallel met het verhaal van Lynette en lang is onbekend wat de verhaallijnen metelkaar te maken hebben. Ook Jordi wordt uitstekend neergezet door de auteur. 


"Soms is hij zo buiten zinnen dat hij zijn wil niet kan sturen en nog agressiever wordt. Maar andere keren weet hij te stoppen om erger te voorkomen. Dan is het alsof hij alleen maar voor de kick door het lint gaat, maar tegelijkertijd heel goed weet wat hij doet. De leiding jennen en dwarszitten, want reken maar dat het voor hen een rotervaring is om iemand te separeren.”

Ik krijg gewoon herinneringen en heimwee naar mijn oude werk in de gesloten opvang . Als hij in het bezit komt van het dagboek van zijn overleden moeder, zorgt  dat vervolgens voor bepaalde ontwikkelingen zodat de verhalen samen zullen gaan komen.

Het boek lijkt lang een gewone roman en ook denk je lang wel te weten wat er zal gaan gebeuren. Door de plotwendingen vraag je je af hoe het nu toch inelkaar zit: wie is nu toch fout en op welke manier dan. Marcella heeft een mooi plot uitgesponnen met een verrassend einde. Een psychologisch verhaal met  spannende elementen.

4 kraaien voor Binnenwereld
Ink

Geen opmerkingen:

Een reactie posten