vrijdag 30 maart 2018

München 1938 van Robert Harris

Titel: München 1938
Auteur: Robert Harris
Uitgeverij: Cargo
Publicatiedatum: oktober 2017

Samenvatting
Hugh Legat werkt op 10 Downing Street als privésecretaris voor premier Neville Chamberlain. Het dreigt oorlog te worden als Hitler zijn plannen doorzet om het Sudenland van Tsjecho Slowakije te bezetten. De Brise premier vertrekt met een delegatie naar München om te onderhandelen met Hitler, Mussolini en de Franse premier Daladier om een oorlog te voorkomen.
In München komt Hugh Legat de voormalig studiegenoot Paul von Hartmann tegen. Paul werkt voor de Duitsers op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Echter hij is ook bij het verzet en speelt hij Hugh belangrijke documenten door. Alles wordt op alles gezet om de op handen zijnde oorlog te voorkomen.


Leeservaring
Helaas heb ik dit boek niet ervaren als een thriller. Het is niet echt spannend waardoor het voor mij geen hoog thriller gehalte heeft. Wel is het boek interessant voor mensen die geïnteresseerd zijn in de historie die zich enkele jaren voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog heeft afgespeeld.
In het boek wordt uitgebreid ingegaan op de onderhandelingen tussen de Britten, Fransen en Hitler. Ook worden er heel veel kleine details gegeven die voor het verhaal niet echt van belang zijn. Dit heb ik zo nu en dan wel als afleidend ervaren. Het is zeker een boek dat mede hierdoor met aandacht gelezen moet worden.
Het boek heeft als het ware twee verhaallijnen. Een vanuit de Britse Hugh Legat en een vanuit de Duitse Paul von Hartmann. Personages zijn vrij oppervlakkig uitgewerkt wat betreft karakter en hun leven. Voor het verhaal heb ik dit niet als storend ervaren. De omgeving waarin e.e.a. zich afspeelt is ruim omschreven dus daar krijg je wel een goed beeld van.

Conclusie
Voor mij persoonlijk vond ik het boek wat tegenvallen omdat ik meer op een thriller had gerekend. Het boek is zeker interessant, het geeft een goed beeld van de onderhandelingen. Iets dat ik nog niet zo in detail wist. Wel ben ik van mening dat dit boek meer voor een andere doelgroep is als de thrillerlezers.
Met het oog hierop waardeer ik het boek met 2 kraaien.

Ans Stier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten