dinsdag 27 maart 2018

De vrouw in de koelkast van Gunnar Staalesen


Titel: De vrouw in de koelkast
Auteur: Gunnar Staalesen
Uitgeverij: Manteau thriller
Bladzijde: 251 pagina’s

Auteur:
Gunnar Staalesen (Bergen, 1947) is een Noorse bestsellerauteur van tientallen thrillers. Ook schreef hij toneelstukken en hoorspelen, kinderboeken en romans. Hij studeerde aan de universiteit van Bergen. Vanaf 1987 richtte hij zich volledig op het schrijven. Hij is vooral bekend geworden door zijn detectives met privédetective Varg Veum, een serie die ook in Nederland op dvd werd uitgebracht.
Staalesen debuteerde in 1969 met de roman Uskyldstider. Zijn thrillerdebuut maakte hij in 1977 met Bukken til havresekken, het was de eerste van een lange reeks Varg Veum-thrillers, waarvan de eerste pas in 1996 in Nederland verscheen, De vrouw in de koelkast (Kvinnen i kjøleskapet, 1981). Staalesens hoofdpersoon is de Marlowe van Noorwegen: een door geldzorgen geplaagde private eye die de politie steeds een stapje voor is.
Van de vijftiendelige Varg Veum-serie zijn slechts vijf boeken naar het Nederlands vertaald. In de juiste volgorde van de serie: De vrouw in de koelkast  (1996), Het uur van de wolf  (1997),  Zwarte schapen  (1998), Gevallen engelen  (1992) en Bittere bloemen  (1999)
Het eerste deel van de Varg Veum-serie wordt nu, zo’n 22 jaar later, opnieuw in Nederland uitgegeven.

Cover:
Op de cover een boot die aangemeerd ligt in een haven. Geen vrouw of koelkast te bekennen op de cover.
Op de achterflap is te lezen dat het verhaal zich afspeelt in Stavanger, een stad die gebukt gaat onder de olie-industrie. Vandaar waarschijnlijk de boot op de cover, het nodigt mij niet uit om dit boek op te pakken in de winkel.
De achterflap daar en tegen wekt al meer enthousiasme op.

Achterflap:
In Stavanger, een stad die gebukt gaat onder de snel opkomende olie-industrie en de daarmee samenhangende Amerikaanse bedrijfscultuur, zoekt privédetective Varg Veum de offshore werkende Arne Samuelsen. De man is spoorloos, maar in de koelkast van zijn appartement treft Veum wel een onthoofd vrouwenlijk aan. Waar is de man en wie is het lijk? Tijdens zijn onderzoek wordt Veum steeds ernstiger bedreigd door de onderwereld van Stavanger.

Mijn mening:
Het is altijd weer even wennen, zo’n Scandinavische thriller, de namen van personen, straatnamen en plaatsen zijn zo afwijkend van wat ik gewend ben. Meestal maak ik van namen die vaak voorkomen en lastig zijn, in mijn hoofd, beter te onthouden namen. Gelukkig was dat voor dit boek niet nodig.
Dit boek is opnieuw uitgegeven om de serie nieuw leven in te blazen. Het origineel stamt uit 1981 en is in 1996 voor het eerst uitgegeven in Nederland. Het nadeel van een oude exemplaren uitgeven is dat de technologie zo snel gaat, dat alles erg verouderd overkomt. Apparaten zoals een Telex, zijn in dit boek, super nieuwerwets en overal zijn nog munttelefoons te vinden. Het mag duidelijk zijn dat de mobiele telefoon zijn intreden nog niet gedaan heeft. Als je dit naast je neerlegt en kijkt naar het verhaal, blijft er een detective over, die leuk is om te lezen.
Varg Veum is een privédetective uit Bergen, Noorwegen,  en onderzoekt onder andere verdwijningen. Zo ook deze keer, hij is door een bezorgde moeder, mevrouw Samuelsen,  ingeschakeld om op zoek te gaan naar haar zoon, Arne. Hij werkt voor een Amerikaans bedrijf, op een booreiland, in de olie-industrie te Stravanger.
De stad Stravanger is door de opkomende olie industrie erg veranderd. De stad profiteert er van, net zoals de misdaad,  casino’s en clubs met prostitués varen wel op de opkomst van de olie industrie.
Eenmaal in Stravanger onderzoekt Varg eerst de woning waar Arne tussen de twee offshore periodes verbleef. Zijn woning is erg netjes en opgeruimd, maar geen spoor van Arne.
Via wat omzwervingen komt Varg in aanraking met de onderwereld van Stravanger. Hij maakt wat vrienden, maar ook een aantal vijanden door zijn vragen en gewroet. Met gevaar voor zijn eigen leven en dat van iemand die hem probeert te helpen, of zit er toch wat anders achter, geraakt hij steeds verder in de problemen. De onderwereld van Stravanger hijgt in zijn nek.
Het is een een donker verhaal met een verrassend einde.
De schrijfstijl van Gunnar Staalesen is donker en zijn landschapsbeschrijvingen erg mooi.

Platgedrukte boerderijen verschansten zich achter keienmuurtjes en door de wind vervormde bomen, die de zee de rug toekeerden en zich naar de huizen bogen alsof ze zich wilden warmen.

Eindconclusie
Het was even wennen, aan de Scandinavische namen en aan het ontbreken van moderne technologieën, maar daarna heb ik zeker genoten van de schrijfstijl van Gunnar Staalesen. Het verhaal is leuk voor tussendoor, het heeft mij niet van mijn stoel geblazen. Daar is meer voor nodig, meer diepgang en spanning bijvoorbeeld.
Dit boek krijgt van mij dan ook net 3 kraaien.

Originaliteit: 3
Leesplezier: 4
Psychologie: 2
Spanning: 3
Plot: 3

Drie kraaien voor “De vrouw in de koelkast” van Gunnar Staalesen.

Lilian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten