maandag 19 december 2016

Leesclub Machtsstrijd van Wouter Helders


Wederom een debuut dat onder de loep genomen werd in de Thrillerlezers leesclub! Ditmaal viel deze eer aan Machtsstrijd van Wouter Helders. Op 23 oktober 2016 won hij de Hebban Debuutprijs en aan onze leesclubdeelnemers de vraag: is die prijs terecht of niet?
Een oproep voor deze leesclub was zo geplaatst en de mailbox liep vol met enthousiaste aanmeldingen. Dit waren de deelnemers: Bianca Maartense, Mats Vermeulen, Ine van Erp, Liesbeth Rörik, Peter Donkervoort, Danny von Hout, Carola Kragten, Antoinette van Steeg. Aan Daniëlle Henssen de schone taak een en ander in goede banen te leiden.
Wouter Helders werd aan de Facebook-groep toegevoegd. Uitgeverij Karakter zorgde voor de boeken, waarvoor onze hartelijke dank!
Na ontvangst van de boeken valt als eerste de cover op. Wat vonden de deelnemers hiervan? Enkele reacties:
Carola: De kleuren die voor de coverfoto gebruikt zijn spreken mij erg aan. Ik zou dit boek in de boekenwinkel alleen daardoor al oppakken. De vertwijfeling, die spreekt uit de houding van de rennende man, maken mij nieuwsgierig. Wat gebeurt hier???? Ik zou dit boek in de winkel zeker omdraaien en de achterflap lezen. In mijn achterhoofd zou ik misschien, op basis van het uiterlijk, wel een beetje bang zijn dat het een Ludlum-achtig boek kan zijn. Zo'n boek met zoveel personages dat ik niet kan onthouden wie wie is. We gaan t meemaken…
Liesbeth: De kleuren van deze cover vind ik erg mooi. Rent de man weg of ergens naar toe? Ik zou het boek zeker oppakken in de winkel om de achterkant te lezen. De tekst op de achterkant vind ik wel lang, die had wat mij betreft wat beknopter gekund.
Peter: De cover nodigt zeker uit tot het oppakken in de winkel. Ik word erg nieuwsgierig waar de man naartoe rent en waarom hij de machtsstrijd aan wil gaan. Ik had nog niet van deze schrijver gehoord dus ben zeer benieuwd.
Mats: Ik vind de cover van het boek echt heel erg mooi! De combinatie van kleuren past goed bij elkaar en de stad op de achtergrond en de woestijn geven het wat mysterieus. De rennende man doet mij verwachten dat hij op de vlucht is voor iets of iemand, aan de titel af te leiden aan een machtsspel met een crimineel persoon of een machtig man. De stad waar hij heen loopt zal misschien dienst gaan doen als onderduikadres of iets dergelijks? De cover in combinatie met de verwachtingen die ik krijg zullen mij er zeker toe doen aanzetten het boek op te pakken in de winkel! Ik had eerst nog nooit van het boek en de schrijver gehoord totdat hij pas geleden de thriller debuut prijs won en ik een interview hierover las!


De cover stemde de deelnemers enthousiast. Bleef het enthousiasme ook tijdens het lezen?
Antoinette: Ik vind het prettig lezen. De korte hoofdstukken en het verspringen van de plaats/land maakt dat de spanning en nieuwsgierigheid aanwezig blijft.
Bianca: Boek leest prettig. Wordt een meer boek voor mannen genoemd maar die mening deel ik als vrouwelijke lezer tot nu toe in ieder geval niet. Ben benieuwd hoe het Chris en Victoria verder zal vergaan.
Mats: Wouter heeft een ontzettend makkelijke, vlotte schrijfstijl waardoor je door het boek heen vliegt. Ik vind het tot dusver niet superspannend nog, maar wil wel ontzettend graag weten hoe het verder gaat en wat er allemaal nog staat te gebeuren met de plannetjes en zoektochten en daarom nodigt het boek ook zeker uit om verder te lezen.
Carola: Had ik eerst zin om elke minuut verder te lezen.. krijg ik nu steeds meer moeite om het boek uit te lezen. Ik blijf halverwege een beetje hangen. Het verhaal boeit me nu even minder, maar ik zet door en hoop dat dit voortkabbelen een doel heeft en spannend word.
Daniëlle: Inmiddels 1/3 deel van het boek gelezen. Korte hoofdstukken die lekker weg lezen. Ben niet zo bezig met de tijdsaanduidingen boven elk hoofdstuk. Vind ik niet echt relevant. Je voelt de wraak acties opborrelen alleen is het nog niet duidelijk of iedereen wel te vertrouwen is, in de hoedanigheid zoals ze zich voor doen. Personages hebben me nog niet echt geraakt. Mis wel nog even de echte spanning, maar die gaat vast nog wel komen.


De deelnemers hadden tijdens het lezen ook vragen voor auteur Wouter Helders. Wat wilden ze zoal weten?
Is er een reden dat je wanneer gebeurtenissen op dezelfde dag afspelen, je dit over meerdere hoofdstukken verdeeld hebt? (Peter)Goede vraag! Die keuze heb ik gemaakt op de spanning op te bouwen.
De locaties/landen waar je naar refereert in je boek zijn deze jou allemaal bekend vanuit je functie of selectief gekozen? (Antoinette)Op veel locaties ben ik geweest, andere zijn erbij verzonnen of iets wat aangepast om beter in het verhaal te passen. Ik heb bijvoorbeeld 4 maanden in Oeganda gezeten, een buurland van Congo wat er veel op lijkt, maar ben nooit zelf in Congo geweest.
Mocht je zelf kiezen hoe de cover van het boek eruit zou komen te zien? En zo ja, heb je zelf de kleurstelling gekozen? Vind de kleuren nl erg mooi. (Liesbeth)Die eer moet ik vooral toekennen aan de uitgever en de ontwerpers daar ;-)
Waarom heb je ervoor gekozen om een bergzebra zo in detail te omschrijven…(Daniëlle)Hoopte dat je het zo nog erger zou vinden als ze worden afgeschoten.
De beschrijvingen over de mijnen in Afrika en het hele proces over de winning van ertsen en coltan zowel op zee als op land vind ik erg specifiek en beeldend beschreven. Een onderwerp waarvan ik dacht dat het mij nooit zou kunnen boeien fascineerde mij ineens ontzettend en ben me er direct verder in gaan verdiepen. Heb je ervaringen met het winnen van mineralen/ertsen of iets dergelijks (ben je hierin werkzaam geweest) of heb je in de praktijk gezien hoe dit eraan toe gaat? (Mats)Hoi Mats, ik ben niet in de sector gewerkt maar er veel over gelezen. Ook heb ik in Oeganda (tijdens een stage van 4 maanden) e.a. Van dichtbij gezien. Dit en beetje fantasie en voila!
Ook las ik dat je bezig bent met het schrijven van je 2de thriller. Gaat dit een vervolg op machtsstrijd worden of wordt dit een compleet nieuw verhaal? (Mats)Verraad (werktitel) gaat verder waar Machtsstrijd ophoudt. Veel oude bekenden dus, maar ook compleet nieuwe karakters en een heel nieuw verhaal (dat ook zonder Machtsstrijd gelezen te hebben moet aangrijpen).
Zijn de namen van de schepen verzonnen of heb je ze als echt schip ergens in de haven zien liggen? (Daniëlle)Scheepsnamen zijn verzonnen: Vooral Jaws leek me wel toepasselijk ;-)
Wouter had zelf ook nog een vraag voor de lezers:
Beste lezers! Dank voor jullie vragen! Mochten jullie er nu, na het lezen nog een paar hebben: schroom niet! In de tussentijd heb ik nog wel een vraag voor jullie. een paar van jullie gaven aan dat machtsstrijd spannend was, maar toch niet echt een thriller…waar zit dat verschil ’m in?
Bianca: Hoi Wouter, dan moeten we de definitie van een thriller boven water zien te krijgen. Maar zowel spannend als thriller zijn subjectieve woorden. Zeer persoonlijk of je het wel/geen thriller vind. Ik vond m in ieder geval spannend. Voor een thriller zouden er wat meer angstige spannende momenten in moeten zitten. De spanning over heerst niet, denk dat dat meespeelt.
Liesbeth: Soms sinds de spanning niet in de actie. Ik vond het bijvoorbeeld spannend om niet te weten wie nu echt goed en slecht was.
Daniëlle: Ben van mening dat iedereen een andere interpretatie heeft of iets spannend is of niet. En daarbij ligt de lat bij mij vrij hoog voordat ik iets spannend vind. Laat staan dat het dan ook nog een thriller effect heeft. Het voornaamste is dat het in het totaal beeld van het verhaal past, en dat er een opbouwende spanning voelbaar wordt zodat je ook niet meer kan stoppen met lezen. En ik weet je hebt er geen snars aan wat ik hier nu neergezet heb :-)
Carola: Wouter, ik vond je boek heerlijk lezen. Je hebt een hele prettige schrijfstijl. Ik werd ook getriggerd om door te lezen om er achter te komen welke interessante wendingen je verhaal nam. Maar ik kan niet zeggen dat ik op het puntje van m'n stoel heb gezeten. Dat ik echt even niet verder durfde te lezen. Of het één dan wel een thriller is en het andere niet kan ik niet beoordelen.
Peter: Ik ben niet zo van de hokjes. Dus of het nu wel of niet een thriller is? Ik vond het een spannend boek en spannend genoeg om door te lezen. Spanning zat er dus zeker in.
Mats: Vind dit een lastige vraag en denk ook dat het per persoon verschillend is. Voor mij zit het hem in die huiveringwekkende momenten of gebeurtenissen waarvan je echt angstig wordt die de spanning zo groot maken dat het echt een thriller wordt en hier lag de spanning meer in de zoektocht naar wat er met z'n ouders gebeurd is, de machtsstrijd tussen Chris en Cecil en het puzzelen wat er gebeurt is en gaat gebeuren. Maar zoals eerder gezegd is dit volgens mij iets erg persoonlijks!
Antoinette: Een thriller is voor iedereen toch verschillend merk ik. Dit heeft ook te maken met schrijfstijl. Ik heb begrepen dat een uitgeverij bepaald welke genre het boek uiteindelijk als naam mag dragen. Ik heb veel gelezen waarin meer actie en spanning zit. Dat zie ik meer als thriller. Maar de genre maakt mij minder uit. De inhoud moet mij direct pakken dan heb ik een goede auteur te pakken.
De deelnemers hadden het boek relatief snel uit. Met welk gevoel sloegen zij het boek dicht?
Mats: Ik vond het echt een heerlijk boek! De strijd, afgunsten, bedrog, zoektocht maakte het een verhaal dat ik verder wilde blijven lezen. Het was niet superspannend, maar die spanning heb ik ook niet echt gemist. De plot had ik absoluut niet aan zien komen en geeft het een extra pluspunt. Ben al benieuwd naar het vervolg!
Carola: En uit … ik vond het een fijn lezend boek. Met een verrassende wending aan het eind. Van mij persoonlijk had het wel wat spannender gemogen.
Ine: Uit! Heerlijk boek. Spannend maar niet thrilling..heel onverwacht einde.

Je kunt als schrijver wel een prijs winnen voor je boek, maar is dat een garantie dat je boek bijvoorbeeld in een leesclub in de smaak gaat vallen? We vroegen Wouter Helders hoe hij de leesclub ervaren heeft:
Ik vond het geweldig mooi om te zien hoe veel tijd en aandacht mensen hebben gestoken in het lezen en becommentariëren van Machtsstrijd. De meesten van jullie hebben, als ik jullie recensies lees, erg genoten van het boek volgens mij en dat is voor mij het belangrijkst. Het leukst van ‘meedoen’ aan deze de groep vond ik de interactie. Sommige lezers hadden verrassende vragen en ik vond het mooi om te zien wat mensen bezighoudt en met welke vragen ze op de proppen kwamen.
Al met al kunnen we stellen dat dit een zeer geslaagde leesclub was. Machtsstrijd van Wouter Helders werd door de deelnemers bekroond met gemiddeld 4 sterren!
Deelnemers bedankt voor jullie enthousiasme en inzet; Uitgeverij Karakter bedankt voor de verstrekte boeken en Wouter, heel erg bedankt voor Machtsstrijd en succes met boek 2!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten